δίαιτα του μυαλού
- Διαφήμιση -

Είμαστε σίγουροι ότι δεν έχετε ακούσει ξανά για την δίαιτα του μυαλού, αν και είναι από τις πιο γνωστές! Ο Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Συγγραφέας & Ιδρυτής του medNutrition.gr μας δίνει τα φώτα του.

Πως λειτουργεί και ποια είναι η χρήση της; Αποδίδει ή όχι; Το μόνο σίγουρο είναι πως μια δοκιμή σίγουρα θα σας πείσει!

- Διαφήμιση -

Τι είναι η δίαιτα του μυαλού

Δημιουργήθηκε για την πρόσληψη της νόσου του Alzheimer. Η διατροφή αυτή συνδυάζει τη DASH και τη Μεσογειακή διατροφή δίνοντας έμφαση στα τρόφιμα που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Φαίνεται πως εμφανίζει καλύτερα αποτελέσματα από τις δυο παραπάνω διατροφές.

Περιλαμβάνει την κατανάλωση τριών μερίδων δημητριακών ολικής αλέσεως, μια σαλάτα και ένα άλλο λαχανικό, μαζί με ένα ποτήρι κρασί καθημερινά. Συστήνεται η κατανάλωση ξηρών καρπών ως σνακ τις περισσότερες ημέρες, ενώ κάθε δεύτερη μέρα μισού φλιτζανιού φασόλια. Επίσης, προτείνεται η κατανάλωση πουλερικών και μισού φλιτζανιού μούρων το λιγότερο 2 φορές την εβδομάδα και η εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού. Τέλος, απαραίτητη θεωρείται η συχνή κατανάλωση ελαιόλαδου.

Πλεονεκτήματα

  • Εύκολη εφαρμογή
  • Απώλεια βάρους
  • Προωθεί την υγεία του εγκεφάλου
  • Μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης
  • Προστασία της υγείας της καρδίας
  • Μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, το εγκεφαλικών επεισοδίων και της καρδιακής προσβολής
  • Μείωση της χοληστερόλης
  • Μείωση των τριγλυκεριδίων
  • Μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2

Μειονεκτήματα

  • Δύσκολη εφαρμογή της σε περίπτωση κατανάλωσης φαγητού εκτός σπιτιού
  • Πιθανή η εμφάνιση έλλειψης ασβεστίου και καλίου (λόγω περιορισμού γαλακτοκομικών προϊόντων)
  • Βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους

Hint: Η νόσος Alzheimer είναι μια νόσος που εξελίσσεται προοδευτικά, καταστρέφοντας τη μνήμη και άλλες σημαντικές νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Είναι η πιο κοινή αιτία της άνοιας – μια ομάδα διαταραχών του εγκεφάλου που οδηγεί σε απώλεια της πνευματικής λειτουργίας και κοινωνικών δεξιοτήτων. Στη νόσο Αλτσχάιμερ, τα εγκεφαλικά κύτταρα εκφυλίζονται και πεθαίνουν , προκαλώντας μια σταθερή μείωση στη μνήμη και διανοητική λειτουργία . Τα τωρινά φάρμακα που κυκλοφορούν, μπορούν να επιβραδύνουν την νόσο και σε συνδυασμό με στρατηγικές διαχείρισης (που θα δοθούν από τον θεραπευτή) μπορεί να υπάρξει προσωρινή βελτιώση των συμπτώματων. Στόχος της θεραπείας είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους με νόσο Αλτσχάιμερ να μεγιστοποιήσουν τη λειτουργία και τη διατήρηση της ανεξαρτησίας τους.

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ, το 3% των πολιτών τους, ηλικίας από 65 έως 74 ετών, πάσχουν από την νόσο Alzheimer. Το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται για κάθε πέντε χρόνια ηλικίας για να φθάσει στο εκρηκτικό 50% για τους έχοντες ηλικία μεγαλύτερη των 85 ετών. Σήμερα νοσούν 4 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες και προβλέπεται ότι το 2050, με την αύξηση του μέσου όρου ζωής, οι ασθενείς να φθάσουν τα 11.3-16 εκατομμύρια στις ΗΠΑ (Alzheimer’s Association).

Δείτε και αυτό: Πως να χάσεις λίπος από όλο σου το σώμα – 20 tips από ειδικό

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ