εύκολη δίαιτα express
- Διαφήμιση -

Το άγχος της εµφάνισης στην παραλία µάς κάνει συχνά να παίρνουµε λανθασµένες, βιαστικές αποφάσεις. Είναι η δίαιτα express το µαγικό ραβδί για να χάσουµε τα κιλά που µας ενοχλούν; Πόσο ακίνδυνη είναι τελικά μια εύκολη δίαιτα express που πέφτει στα χέρια μας;

Εκατοµµύρια άνθρωποι πέφτουν θύµατα µιας γρήγορης δίαιτας, ειδικά αυτήν την εποχή που οι περισσότεροι επιθυµούν να φτάσουν στο επιθυµητό για αυτούς βάρος, άµεσα!

- Διαφήμιση -

Το δέλεαρ για ένα πολύ γρήγορο αδυνάτισµα με μια δίαιτα express είναι σίγουρα µεγάλο, όµως η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών από το καθηµερινό µενού θα οδηγήσει στην κακή λειτουργία του οργανισµού. Η βασική γραµµή ασπίδας, λοιπόν, είναι: αν µια δίαιτα ακούγεται «πολύ καλή για να είναι αληθινή», κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι.

Όπως εξηγεί η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος της κλινικής Advanced Nutrition Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου: «Δεν υπάρχουν τρόφιµα ή χάπια που µε έναν “µαγικό” τρόπο θα “κάψουν” το λίπος, ενώ εσύ κοιµάσαι ή βλέπεις τηλεόραση.Ούτε σούπερ τροφές που θα αυξήσουν τον µεταβολισµό σου. Η λύση είναι µία, όσο κοινότοπη και αν ακούγεται: “ισορροπηµένη διατροφή και άσκηση”». Θέλεις να µάθεις τι συµβαίνει στον οργανισµό σου κάθε φορά που καταφεύγεις σε µια «µαγική» δίαιτα;

H υπόσχεση & το αποτέλεσµα που δίνει συνήθως η εύκολη δίαιτα express

Γρήγορη απώλεια βάρους

Η αργή και σταθερή απώλεια βάρους είναι πιθανότερο να διαρκέσει και να συντηρηθεί από ό,τι µια «γρήγορη» και εύκολη δίαιτα express µε προσωρινά αποτελέσµατα. Ρυθµός απώλειας βάρους µε πάνω από 1 κιλό την εβδοµάδα µπορεί να οδηγήσει σε απώλεια µυϊκής µάζας και υγρών, το οποίο δεν είναι επιθυµητό. Κατά αυτόν τον τρόπο υπάρχει επίσης µεγαλύτερη πιθανότητα το βάρος να επανακτηθεί πολύ πιο γρήγορα.

Μονοφαγία και εύκολη δίαιτα express

Απόφυγε τις δίαιτες που επιτρέπουν απεριόριστες ποσότητες οποιασδήποτε τροφής και αυτές που εξαλείφουν ή περιορίζουν ολόκληρες οµάδες τροφίµων, όπως τους υδατάνθρακες. Είναι βαρετό αλλά και επικίνδυνο να κάνουµε µονοφαγία, καθώς θα οδηγηθούµε σε έλλειψη πολλών θρεπτικών συστατικών –βιταµίνες, µέταλλα και ιχνοστοιχεία–, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία µας και τη σωστή λειτουργία του οργανισµού και του ανοσοποιητικού µας συστήµατος.

Ειδικοί συνδυασµοί τροφίµων

«Ταιριάζει» η σαλάτα µε τα ζυµαρικά; Tο ρύζι µε τα όσπρια; Ποιες τροφές πρέπει να τρώω µαζί ώστε να βοηθάω περισσότερο τον µεταβολισµό µου; Δεν υπάρχει καµία απόδειξη ότι ο συνδυασµός ορισµένων τροφίµων ή η κατανάλωσή τους συγκεκριµένες ώρες της ηµέρας θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Κάνοντας τους «λάθος» συνδυασµούς δεν µετατρέπεται η τροφή πιο πολύ σε λίπος.

Ακαµπτο µενού

Η ζωή είναι ήδη αρκετά περίπλοκη. Περιορίζοντας τις επιλογές τροφίµων ή ακολουθώντας ένα µη βολικό και άκαµπτο διαιτολόγιο, καταφεύγοντας τελικά σε µεθόδους που ταλαιπωρούν το σώµα και την ψυχολογία µας, αυξάνουµε πολύ τις πιθανότητες να κουραστούµε άµεσα γιατί η διατροφή θα µοιάζει µε ένα δυσάρεστο καθήκον. Πριν ξεκινήσεις µια νέα δίαιτα, πρέπει να ρωτάς πάντα τον εαυτό σου: «Μπορώ να φάω µε τον τρόπο αυτόν για το υπόλοιπο της ζωής µου;». Εάν η απάντηση δεν είναι ναι, τότε το πρόγραµµα δεν είναι για σένα.

Χωρίς Ασκηση

Τα τελευταία χρόνια η αντίληψη που έχουµε για την πραγµατική σχέση µεταξύ διατροφής, άσκησης, υγείας και σωµατικού βάρους είναι λίγο παρεξηγηµένη. Υπάρχουν πολλά προγράµµατα διατροφής, τα οποία υπόσχονται φανταστικά και άµεσα αποτελέσµατα για ένα καλλίγραµµο σώµα, χωρίς ίχνος φυσικής δραστηριότητας. Αυτό όµως είναι πρακτικά αδύνατον. Η τακτική άσκηση είναι απαραίτητη για την καλή υγεία, τη διαχείριση βάρους και τη διατήρηση της µυϊκής µάζας. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να βρούµε φυσικές δραστηριότητες τις οποίες µπορούµε να απολαύσουµε και στη συνέχεια να βάλουµε στόχο 30΄-60΄ της δραστηριότητας αυτής τις περισσότερες ηµέρες της εβδοµάδας.

«Δεν υπάρχουν τρόφιµα ή χάπια που µε έναν “µαγικό” τρόπο θα “κάψουν” το λίπος, ενώ εσύ κοιµάσαι ή βλέπεις τηλεόραση».

Smart tip Αν θέλεις να έχεις ένα υγιές βάρος, να χάσεις λίπος και να διατηρήσεις τα επίπεδα της µυϊκής σου µάζας, ο καλύτερος δρόµος είναι ο διά βίου συνδυασµός του να τρως πιο έξυπνα και να κινείσαι περισσότερο. Η οργάνωση είναι επίσης ένα από τα στοιχεία που θα αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας σου σε ένα πρόγραµµα ρύθµισης και συντήρησης του βάρους σου.

«Για ένα εξατοµικευµένο πρόγραµµα διατροφής, που θα είναι προσαρµοσµένο στον τρόπο ζωής σου και στις προσωπικές σου προτιµήσεις, συµβουλεύσου έναν διαιτολόγο µε εµπειρία στη διαχείριση του βάρους. Σηµείο-κλειδί για να µπορέσουµε να ακολουθήσουµε µια δίαιτα και να έχουµε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσµατα είναι να είναι ρεαλιστική και ευέλικτη», εξηγεί η γιατρός.

Δείτε και αυτό: Μείον 6 κιλά κάνοντας αποτοξίνωση με λεμονάδα – Το ρόφημα θαύμα

Διονυσία Καρακεκέ – Με την επιστηµονική συνεργασία της Κωνσταντίνας Παπαγεωργίου, κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ