γιατί πεινάω συνέχεια τι λέει ο ειδικός
- Διαφήμιση -

Δεν μπορεί να μην σου έχει τύχει! Ενώ τρως συνέχεια και όλο και κάτι μασουλάς, νιώθεις ότι πεινάς και αναρωτιέσαι «γιατί πεινάω» συνέχεια;! Ειδικός αναλύει ποια είναι τα καμπανάκια που πρέπει να προσέξεις αλλά και τις αιτίες που σου προκαλούν λιμοκτονία χωρίς να συντρέχει ωστόσο κάποιος σοβαρός λόγος.

Ενώ σήμερα έχουμε στη διάθεση μας περισσότερο φαγητό παρά ποτέ στην ιστορία του ανθρώπου, στην πραγματικότητα λιμοκτονούμε. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Ας εξετάσουμε τους δύο βασικούς λόγους για τους οποίους τρώμε, πέρα από την απόλαυση.

- Διαφήμιση -
 • Ο πρώτος είναι η πρόσληψη θερμίδων και
 • Ο δεύτερος η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών

Οι θερμίδες αφορούν στην ποσότητα ενέργειας που περιέχει μια τροφή. Ενώ τα θρεπτικά συστατικά αφορούν στις βιταμίνες, στα μεταλλικά στοιχεία, στις πρωτεΐνες, στους υδατάνθρακες και στα υπόλοιπα συστατικά που είναι απαραίτητα για την επιτέλεση των κυτταρικών διεργασιών και την διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται τόσο θερμίδες όσο και θρεπτικά συστατικά.

Γνωρίζουμε ότι λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν όταν ο άνθρωπος εμφανίστηκε στη Γη αλλά και λόγω της σπανιότητας της τροφής μέχρι μόλις λίγες δεκαετίες πριν, το σώμα μας λειτουργεί καλύτερα όταν λαμβάνει τροφές με μεγάλη θρεπτική αξία και χαμηλή θερμιδική απόδοση. Η πλειοψηφία όμως των τροφών που προσλαμβάνουμε σήμερα, παρέχει μεγάλη ποσότητα θερμίδων ενώ έχει πολυ χαμηλή θρεπτική αξία. Έτσι παρότι λοιπόν προσλαμβάνουμε μεγάλο αριθμό θερμίδων λιμοκτονούμε σε θρεπτικά συστατικά.

Μια Επικίνδυνη Αναστροφή

Η αναστροφή στην πρόσληψη θερμίδων σε σχέση με την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι ο κύριος λόγος πίσω από τη έκπτωση της υγείας μας σήμερα. Η αλλαγή αυτή έγινε σταδιακά μέσα στα προηγούμενα 40 χρόνια και έχουμε φτάσει σήμερα στο σημείο που η πλειοψηφία των τροφών μας να μην έχει ουσιαστικά καμία θρεπτική αξία. Είναι προφανές ότι το σώμα μας για να λειτουργήσει και να διατηρηθεί στη ζωή χρήζει  ζωτικών ουσιών όπως το οξυγόνο, το νερό, θερμίδες, μίκρο-θρεπτικά (βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα) και μάκρο-θρεπτικά (λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεϊνες) συστατικά.

Αν κάποιο από αυτά απουσιάζει ή δεν παρέχεται σε επαρκή ποσότητα έχουμε μειωμένη απόδοση και διαταραχή της υγείας. Θα φανταζόσασταν ποτέ να χρησιμοποιήσετε στο αυτοκίνητο σας κάρβουνο αντί για βενζίνη, ή να διακόψετε την παροχή αέρα ή να ξεκινήσετε τον κινητήρα χωρίς λάδια; Κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο.

Πώς λοιπόν αναμένουμε να είμαστε υγιείς όταν:

 • Tο 70% του πληθυσμού εμφανίζει σημαντικού βαθμού αφυδάτωση
 • Tα επίπεδα οξυγόνου στην ατμόσφαιρα στις σύγχρονες πόλεις είναι μειωμένα έως και 50%!
 • Oι τροφές είναι φτωχότερες σε συστατικά έως και 10 φορές σε σχέση με 50 χρόνια πριν
 • H πρόσληψη θερμίδων αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία 40 χρόνια     
 • Παγκόσμια παροχή ημερήσιας τροφής ανά ήπειρο, σε θερμίδες ανά άτομο 1961-2013.

Αυτοάνοσες και χρόνιες ασθένειες που πριν από μερικές δεκαετίες ήταν σπάνια, έχουν γίνει πλέον κοινά. Σκεφτείτε πόσα άτομα γνωρίζατε πριν απο είκοσι χρόνια που έπασχαν από τη νόσο του Χασιμότο, ψωρίαση, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαβήτη, παχυσαρκία, λύκο ή κοιλιοκάκη; Η πιθανότητα να γνωρίζεται σήμερα κάποιον που να πάσχει απο τα παραπάνω είναι δυστηχώς πολύ αυξημένη. Ενώ η επιστημονική έρευνα προσπαθεί να ανακαλύψει φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που συνοδεύουν τα παραπάνω νοσήματα, η μόνη ουσιαστική λύση βρίσκεται στην αποκατάσταση της βιοχημικής ισορροπίας του ανθρώπινου οργανισμού.

Το μεγαλύτερο μέρος από τις τροφές που καταναλώνουμε σήμερα είναι στ’ αλήθεια “κενές” και δεν παρέχουν στο σώμα μας τα βασικά συστατικά για την επιτέλεση των χημικών αντιδράσεων που συντελούν στην επίβίωση και την υγιή του λειτουργία.

Μπορείτε να θυμηθείτε πως ήταν η γεύση της ντομάτας όταν είσασταν παιδιά; Εντοπίζετε διαφορές σε σχέση με τις σημερινές ντομάτες; Στο άρωμα; Στη γεύση; Στην όψη; Αν το καλοσκεφτεί κανείς πρόκειται για δυό πράγματα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Το ίδιο συμβαίνει και με το ψωμί, το κρέας, τα λαχανικά και τις υπόλοιπες τροφές μας. Η έντονη μείωση της περιεκτικότητας των τροφών σε συστατικά απαραίτητα για τη ζωή και την υγεία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο άνθρωπος.

Ενισχυτικά Γεύσης και η Καθοδική Πτώση της Υγείας μας

Η παραπάνω εικόνα περιπλέκεται επιπλέον απο την προσθήκη χημικών ενώσεων στις τροφές ώστε να ενισχυθεί η γεύση τους. Τα ενισχυτικά γεύσης δημιουργούν εθισμό στις συνθετικές γεύσεις (“Δεν μπορείς να φας μόνο ένα!”) που κάνει τις φυσικές ακατέργαστες τροφές να φαίνονται άνοστες.

Η απομάκρυνση απο τον φυσικό τρόπο διατροφής μας οδηγεί σε ολοένα και χειρότερες συνήθειες, η ελλειψη ενέργειας μας κάνει πιο μαλθακούς, να έχουμε λιγότερη διάθεση και δύναμη και έτσι  ξεκινά μια πτώση του επιπέδου της υγείας μας που δεν είναι εύκολο να σταματήσουμε. Η λύση είναι να μετακινηθούμε σε ολοένα και πιο υγιεινές και φυσικές συνήθειες. Οι τροφές μας να είναι “ζωντανές” και να έχουν υποστεί την λιγότερη δυνατή επεξεργασία.

Η διόρθωση του ελλείμματος σε θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας. Ολοένα και περισσότερες έρευνες συνδέουν χρόνια νοσήματα με ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά και επιβάρυνση από τοξικές ενώσεις:

 • Νόσος του Hashimoto και ασθένειες του θυρεοειδούς: σελήνιο, χρώμιο, βιταμίνη D, ψευδάργυρος.
 • Ψωρίαση: βιταμίνη D, ωμέγα-3.
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: βιταμίνη D.
 • Αλλεργίες, άσθμα: αφυδάτωση, μαγνήσιο, μεταλλικά στοιχεία, ωμέγα-3
 • Διαβήτης: βιταμίνη D, μαγνήσιο, χρώμιο.
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας: βιταμίνη D, βαρέα μέταλλα, απαραίτητα αμινοξέα, αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
 • Καρκίνος του μαστού: βιταμίνη D, ασβέστιο.
 • Καρκίνος του παχέος εντέρου: αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος, βιταμίνη D.
 • Κολίτιδα και φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου: αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
 • Νόσος του Alzheimer: βιταμίνη Β12, μαγνήσιο.
 • Αυτισμός: δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα, έλλειψη βιταμίνης D, βιταμίνης Β6 και μαγνησίου, αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
 • Νόσος του Parkinson: αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος. 

Η αξιολόγηση των ελλειμάτων και η αποκατάσταση τους στη συνέχεια, είναι η ιδανική λύση. Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογικές εξελίξεις προκάλεσαν μια δραματική αλλαγή στο πλανήτη και στο περιβάλλον που ζούμε. Η ίδια όμως η τεχνολογία μπορεί να είναι και η απάντηση στο πρόβλημα που δημιούργησε. Ειμαστε πλέον σε θέση να μετρήσουμε και να αξιολογησουμε με ακρίβεια τα μεταβολικά μονοπάτια του οργανισμού σε πραγματικό χρόνο και είμαστε σε θέση να παράγουμε σε επαρκείς συγκεντρώσεις τα απαραιτητα θρεπτικά συστατικά.

Μέσα από την ανάπτυξη ειδικών εξετάσεων υψηλής ανάλυσης μπορούμε να εντοπίσουμε τις ελλείψεις σε μίκρο και μάκρο θρεπτικα συστατικά και να προχωρήσουμε σε αποκατάσταση της βιοχημικής ισορροπίας του οργανισμού μέσα απο την διατροφή και την λήψη των συστατικών που παρουσιάζουν έλλειμμα.
 
Στην Υγειά Σας!
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD

Δες και αυτό: Αυτή η ορμόνη μέσα στο σώμα σου προκαλεί αδυνάτισμα – Πώς να την ενεργοποιήσεις

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ