- Διαφήμιση -

Τα μπαχαρικά όχι μόνο δίνουν γεύση και χρώμα στα πιάτα σου αλλά έχουν και εξαιρετικές ιδιότητες που εξασφαλίζουν την υγεία σου. Ο κουρκουμάς αποτελεί ίσως το πιο ευεργετικό μπαχαρικό που παράγει η φύση.

Δημιουργείται από την άλεση της ξηρής ρίζας του φυτού Curcuma longa, που θεωρείται από την αρχαιότητα υπερτροφή και έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες από την ινδική Αγιουρβέδα, για θεραπευτικούς λόγους. Τα επόμενα χρόνια η επιστημονική κοινότητα έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στα οφέλη που μπορεί να έχει ο κουρκουμάς για την υγεία. Το κύριο συστατικό του είναι η κουρκουμίνη, που αποτελεί ένα ισχυρό φυσικό φάρμακο κατά των αλλεργιών, του καρκίνου, της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων ασθενειών. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με την πιπερόριζα και αποτελεί τη βάση των μπαχαρικών στο κάρι.

- Διαφήμιση -

Αλλεργίες

Η κουρκουµίνη, το βασικό συστατικό του κουρκουµά, έχει βρεθεί πως αναστέλλει την απελευθέρωση της ισταµίνης. Η ισταµίνη είναι υπεύθυνη για τη δηµιουργία αλλεργιών και µπορεί να προκαλέσει επιδερµικά εκζέµατα αλλά και φλεγµονές. Επίσης σε άτοµα που υποφέρουν από άσθµα έχει παρατηρηθεί ότι κατευνάζει τα συµπτώµατα.

Δέρµα

Θεραπευτές παραδοσιακών µεθόδων, όπως της Αγιουρβέδας, χρησιµοποιούν εδώ και αιώνες τον κουρκουµά για να θεραπεύσουν δερµατικά προβλήµατα και κυρίως την ακµή και την ψωρίαση.

Μακροζωία

Σύµφωνα µε έρευνα που παραµένει µέχρι στιγµής σε εργαστηριακό επίπεδο, η κουρκουµίνη µπορεί να αυξήσει της διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου χάρη στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που περιέχει.

Αρθρίτιδα

Πολλές µελέτες έχουν καταγράψει τα ισχυρά αντι-φλεγµονώδη και αντι-αρθριτικά οφέλη που κρύβονται στην σκόνη του κουρκουµά. Έτσι αν υποφέρεις από αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα αντικατάστησε τον πρωινό καφέ µε ένα τσάι µε κουρκουµά.

Καρκίνος

Ο κουρκουµάς είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιµα που πολεµούν τον καρκίνο. Σύµφωνα µε την Αµερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία, έχει την ικανότητα να παρεµβαίνει σε διάφορες µοριακές δοµές που εµπλέκονται στην ανάπτυξη του καρκίνου, τη διόγκωση και την εξάπλωσή του. Επίσης, µέσα από εργαστηριακές έρευνες οι επιστήµονες βρήκαν πως ο κουρκουµάς έχει τόσο ισχυρές αντιφλεγµονώδεις δράσεις που είναι πιθανόν να καταπολεµά καρκινικά κύτταρα και να συρρικνώνει ήδη υπάρχοντες όγκους.

Καρδιά

Σύµφωνα µε έρευνα, η ρίζα του κουρκουµά µπορεί να προλάβει –ή ακόµα και να αναστρέψει– την καρδιακή υπερτροφία που συνδέεται µε την αυξηµένη αρτηριακή πίεση και τα εµφράγµατα. Επίσης η κουρκουµίνη έδειξε πως µπορεί να µειώσει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής σε ασθενείς που είχαν ήδη υποβληθεί σε bypass.

Ελκώδης κολίτιδα

Η ελκώδης κολίτιδα είναι ένας τύπος φλεγµονώδους νόσου του εντέρου που επηρεάζει το παχύ έντερο. Τα συµπτώµατα είναι παρόµοια µε πολλές άλλες γαστρεντερικές διαταραχές, κυρίως µε τη νόσο του Crohn, και µπορεί να περιλαµβάνει πόνο, δυσαπορρόφηση και απώλεια βάρους. Σύµφωνα µε έρευνα η κουρκουµίνη που περιέχει ο κουρκουµάς είναι ικανή να περιορίσει αισθητά τα συµπτώµατα της κολίτιδας.

Όραση

Ο καταρράκτης είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε ενήλικες. Ορισµένες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, ίσως επιταχύνουν την ανάπτυξή του σε ευπαθή άτοµα. Ορισµένα θρεπτικά συστατικά του κουρκουµά µπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξής του. Μια µελέτη διαπίστωσε σε εργαστηριακό επίπεδο ότι η κουρκουµίνη είναι ικανή να καθυστερήσει την πρόοδο και την ωρίµανση του καταρράκτη.

Αλτσχάιµερ

Η νόσος Αλτσχάιµερ χαρακτηρίζεται από γνωστική παρακµή και άνοια και αποτελεί την έκτη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Το ποσοστό αυτό, όµως, είναι πολύ µικρότερο στην Ινδία, όπου η ρίζα του κουρκουµά καταναλώνεται συχνά µε τη µορφή του κάρι. Αυτό το γεγονός τράβηξε το ενδιαφέρον των ερευνητών, που ύστερα από µελέτη κατέληξαν στο συµπέρασµα πως η κουρκουµίνη έχει πολλές ιδιότητες που θα µπορούσαν να είναι αποτελεσµατικές στην πρόληψη της νόσου.

Προσοχή

Η χρήση του κουρκουµά καλό είναι να µην ξεπερνάει το ένα κουταλάκι του γλυκού τη µέρα. Δεν χρειάζεται να τροποποιήσεις τον τρόπο που µαγειρεύεις. Αυτό που µπορείς να κάνεις είναι να προσθέσεις λίγο στο τέλος του µαγειρέµατός σου (π.χ., σε µια σάλτσα ή σε ένα ταψί µε ψητά λαχανικά).

Επιπλέον: 

Πέρα από την ιατρική του χρήση, ο κουρκουµάς χρησιµοποιείται και ως χρωστική σε τρόφιµα (µουστάρδα, παγωτά, µαρµελάδες κ.ά.)

Ο συνδυασµός του κουρκουµά µε το µαύρο πιπέρι ή το πράσινο τσάι, αυξάνει την απορρόφησή του από τον οργανισµό και ανεβάζει εντυπωσιακά την αποτελεσµατικότητά του.

Βρίσκουµε τον κουρκουµά στην νότια και νοτιοδυτική Ασία. Αποτελεί ένα από τα βασικότερα συστατικά της ασιατικής κουζίνας.

Διάβασε επίσης:

Φτιάξε σούπα για αποτοξίνωση

Η δίαιτα του γρήγορου μεταβολισμού: χάσε εύκολα 10 κιλά!

 

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ