Μια ξεχωριστή συνταγή που μπορείς να απολαύσεις άφοβα αφού έχει μόνο 6 TBS πόντους!
Μερίδες: 6-8
Χρόνος προετοιµασίας:
1 ώρα & 30΄
Χρόνος µεγειρέµατος: 60΄
Κόστος: €25
Υλικά
Για τη γέµιση
12 σπαράγγια πράσινα
12 φέτες προσούτο Ευρυτανίας
1 φλ. γάλα φρέσκο
1 αυγό
2 φλ. γραβιέρα Κρήτης, τριµµένη
2 φλ. µανούρι
Αλάτι, πιπέρι
Για τη ζύµη
2 φλ. αλεύρι µαλακό
½ φλ. και 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
½ κ.γ. αλάτι
3-4 κ.σ. νερό παγωµένο
Εκτέλεση
1. Φτιάξε τη ζύµη. Σε ένα µεγάλο µπολ, κοσκίνισε το αλεύρι και πρόσθεσε το αλάτι και το ½ φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο, κοµµένο σε κυβάκια. Με τις άκρες των δαχτύλων σου, τρίψε το βούτυρο µε το αλεύρι, µέχρι να δηµιουργηθούν λεπτά και στεγνά «ψίχουλα».
2. Δηµιούργησε µια µικρή λακκούβα στο κέντρο του µείγµατος και ρίξε µέσα της 1 κουταλιά της σούπας νερό. Ανακατεύοντας γρήγορα µε τα χέρια σου, πρόσθεσε το υπόλοιπο νερό µέχρι να ενωθούν τα υλικά.
3. Πλάσε τη ζύµη σε µπάλα µε τα χέρια σου, τύλιξε τη σε µεµβράνη και άφησέ τη στο ψυγείο για 30΄-60΄.
4. Βγάλε τη ζύµη από το ψυγείο και τοποθέτησέ τη σε ελαφρά αλευρωµένη επιφάνεια. Κάλυψε τη µε ένα κοµµάτι λαδόκολας (για να µην κολλήσει πάνω της ο πλάστης), και άνοιξε τη µε τον πλάστη σε 1 φύλλο πάχους 0,50 εκ. και διαµέτρου 10 εκ. µεγαλύτερης από εκείνη της στρογγυλής ταρτιέρας που θα χρησιµοποιήσεις.
5. Προθέρµανε το φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Με προσεκτικές κινήσεις, εφάρµοσε το φύλλο σε ταρτιέρα διαστάσεων 30 x 21 εκ., την οποία έχεις αλείψει µε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο. Κόψε µε ένα µαχαιράκι το φύλλο που περισσεύει από την άκρη της ταρτιέρας, τοποθέτησε πάνω της ένα κοµµάτι λαδόκολας και γέµισέ τη µε όσπρια. Ψήσε στους 180°C στη µεσαία σχάρα του φούρνου για 10΄.
6. Φτιάξε τη γέµιση. Με ένα κοφτερό µαχαίρι, κόψε 2 εκ. από το κάτω µέρος σε κάθε σπαράγγι και πλύνε καλά µε κρύο νερό. Σε µια µεσαία κατσαρόλα, ζεµάτισε τα σπαράγγια για 6΄-7΄.
7. Σε ένα µικρό µπολ, χτύπα ελαφρά το αυγό µε αυγοδάρτη και πρόσθεσε τη γραβιέρα, το µανούρι –σπασµένο µε πιρούνι–, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακάτεψε καλά µε ένα µεγάλο κουτάλι.
8. Αφού ψηθεί η βάση, άφησέ τη να κρυώσει και πρόσθεσε τη γέµιση µε τα τυριά. Ολοκλήρωσε µε τα σπαράγγια, τοποθετώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο, αφού πρώτα τα έχεις τυλίξει µε προσούτο.
9. Ψήσε για άλλα 30΄-35΄ µέχρι η τάρτα να ροδίσει και να κάνει κρούστα.
Συµβουλή
Μην πετάξεις τα κοτσανάκια που έκοψες. Μπορείς να φτιάξεις µια ωραία «χωριάτικη σπαραγγόσουπα» µε λίγο τραχανά. Μετά από µια δύσκολη µέρα, θα είναι βάλσαµο! Μπορείς να τα προσθέσεις και σε ζωµούς ή σούπες λαχανικών.
Διάβασε επίσης:
Πόσα γνωρίζεις για τα ευεργετικά για τον οργανισμό σπαράγγια;
Φτερούγες κοτόπουλου µε πικάντικο γλάσο