λιποδιαλύτες
- Διαφήμιση -

Ποιοι μπορούν να γίνουν οι πιο σημαντικοί σου σύμμαχοι στην προσπάθεια να αδυνατίσεις; Οι λιποδιαλύτες! Αν συνδυάσεις μάλιστα τα λιποτροπικά με ισορροπημένη διατροφή και λίγη δραστηριότητα, θα δεις θεαματικά αποτελέσματα. Μάθε ποια είναι και πώς μπορούν να σε βοηθήσουν.

Τα λιποτροπικά ή λιποδιαλύτες είναι συστατικά τα οποία βοηθούν στη διάσπαση του λίπους κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού και στην ενδογενή παραγωγή της λεκιθίνης από το ήπαρ, μιας ουσίας που έχει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του λίπους.

- Διαφήμιση -

Θεωρούνται αποτελεσματικά και ασφαλή, στο πλαίσιο βέβαια της συνιστώμενης δοσολογίας. Μπορούν, επίσης, να αξιοποιήσουν το λίπος ως πηγή ενέργειας και να σου δώσουν ενέργεια, να μειώσουν την όρεξή σου, να αυξήσουν το μεταβολισμό ώστε να καις περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας!

Ποιοι είναι οι πιο γνωστοί λιποδιαλύτες

Γλουταμίνη

Είναι ένα αμινοξύ που μπορεί να μετατραπεί σε γλυκόζη στον οργανισμό μας και, ως εκ τούτου, σου παρέχει ενέργεια. Θεωρείται, επίσης, ότι συμβάλλει στην απομόνωση του λίπους που λαμβάνεις από τις τροφές και έτσι σε βοηθάει να χάσεις βάρος, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Επειδή είναι χρήσιμη για παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, μπορεί να αυξήσει και την αθλητική απόδοση και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη καύση θερμίδων, γι’ αυτό και προτείνεται για απώλεια λίπους κυρίως σε άτομα που ασκούνται.

Μεθειονίνη

Είναι απαραίτητη για τη διάσπαση των λιπών, αποτρέποντας τη συσσώρευσή τους στο ήπαρ. Επιπλέον, η μεθειονίνη περιέχει θείο, μια ουσία την οποία το σώμα σου χρησιμοποιεί για την ενίσχυση του μεταβολισμού σου. Ακόμη, ο οργανισμός σου, με το συγκεκριμένο αμινοξύ, συνθέτει μια άλλη ουσία (S-αδενοσυλο-μεθειονίνη), η οποία είναι απαραίτητη σε πολλές λειτουργίες του σώματος, όπως η ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Αποτελεί, επίσης, δομικό συστατικό πολλών σημαντικών για τον οργανισμό πρωτεϊνών και ορμονών, όπως η L-καρνιτίνη, η αδρεναλίνη, η χολίνη. Η L-καρνιτίνη και η χολίνη είναι ενώσεις πολύ σημαντικές για το μεταβολισμό του λίπους. Ωστόσο, η επιπλέον χορήγηση μεθειονίνης ως συμπληρώματος διατροφής δεν έχει φανεί, με βάση επιστημονικές μελέτες, να επιταχύνει τον καταβολισμό του λίπους.

Καρνιτίνη

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι παχύσαρκοι είναι πιθανό να έχουν ανεπάρκεια στο συγκεκριμένο αμινοξύ. Σε αυτή την περίπτωση, η υποκατάσταση καρνιτίνης μέσω συμπληρωμάτων διατροφής σίγουρα αξίζει τον κόπο. Είναι μια ουσία η οποία συντίθεται στο ήπαρ και παίζει ζωτικό ρόλο στο μεταβολισμό του λίπους. Συμβάλλει στον ταχύτερο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, κάτι που σημαίνει ότι βοηθάει τον οργανισμό σου να “καίει” το λίπος, αντί να το αποθηκεύει στο σώμα σου.

Κάνουν δουλειά εκείνοι σε χάπια ή όχι;

«Για να απορροφηθούν καλύτερα από τον οργανισμό σου, πρέπει να λαμβάνονται μισή ώρα πριν το φαγητό. Διάβαζε, ωστόσο, και τις οδηγίες του συμπληρώματος διατροφής πριν τη λήψη του. Αν είσαι έγκυος ή θηλάζεις, θα πρέπει να ρωτήσεις το γιατρό σου προτού πάρεις οποιοδήποτε συμπλήρωμα» λέει ο Μάνος Δημητρούλης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Όσο για το αν κάνουν δουλειά; «Η απάντηση είναι ναι, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις: πρέπει να ακολουθείς και εσύ ισορροπημένη διατροφή. Δεν θα σε βοηθήσουν τα συμπληρώματα αν στη συνέχεια τρως ό,τι βρεις μπροστά σου», λέει ο ειδικός.

Δες και αυτό: Τι λίπος έχεις στο σώμα σου;

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ