- Διαφήμιση -

Έχει διαπιστωθεί ότι η ποιότητα της διατροφής το βράδυ είναι χαµηλή και χωρίς βιταµίνες. Μια µελέτη αποκάλυψε ότι το 18%-25% των θερµίδων λαµβάνονται το πρωί, το 25%-35% το µεσηµέρι και το 35%-40% το βράδυ. Επίσης, το βράδυ έχουµε την τάση να τρώµε πιο γλυκές τροφές. Ίσως φταίει γι’ αυτό η µειωµένη σεροτονίνη – το βιολογικό ρολόι ρυθµίζει τη σεροτονίνη ώστε να πέφτει µετά τις 5 το απόγευµα. Γι’ αυτό εκείνη την ώρα θέλεις να φας κάτι γλυκό. Η σεροτονίνη είναι σε υψηλότερα επίπεδα όταν έχεις φάει καλά το πρωί και το µεσηµέρι και αυτό θα σε βοηθήσει να µην έχεις λιγούρες το βράδυ.

Κι αν πεινάσεις αργά το βράδυ;

- Διαφήμιση -

Ένα ερώτηµα που προκύπτει είναι: «Κι αν πεινάσω πριν κοιµηθώ;». Αν φας πριν τις 8 το βράδυ και κοιµηθείς µετά τις 12, πράγµατι µπορεί να πεινάσεις. Πρέπει λοιπόν να ρυθµίσεις ανάλογα την κατανοµή της τροφής σου και να το τηρήσεις για ένα διάστηµα – µετά θα σου γίνει συνήθεια. Πάντως, µερικές φορές οι άνθρωποι αισθάνονται το βράδυ µια ξαφνική λιγούρα, η οποία µπορεί να µην έχει σχέση µε την πραγµατική πείνα. Μπορεί η λιγούρα να περάσει όπως ήρθε, γι’ αυτό µην τρέξεις αµέσως στο ψυγείο. Μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι περνάει µόλις πλύνουν τα δόντια τους. Ενδεχοµένως ένα σκέτο τσάι µε ελάχιστη καφεΐνη να είναι µια καλή αντιµετώπιση. Μπορεί επίσης να µασήσεις για λίγο µια τσίχλα χωρίς ζάχαρη και να δεις αν τα πράγµατα πάνε καλύτερα. Αν έχεις εξοικείωση µε τη γυµναστική, κάνε τρεις δυναµικές ασκήσεις αλά Ταµπάτα (Tabata) στο πάτωµα, που θα σε λαχανιάσουν, και ίσως δεις ότι δεν επιθυµείς πια να βάλεις τίποτα στο στόµα σου.

Διώξε τις καούρες

Το φαγητό αργά το βράδυ κρατά το στοµάχι απασχοληµένο, µε αποτέλεσµα να παράγονται γαστρικά οξέα, µερικές φορές σε υπερβολικές ποσότητες. Μάλιστα, αν κοιµηθείς αµέσως µετά το βραδινό γεύµα, οι τροφές ωθούνται στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, ο οποίος µπορεί να ερεθιστεί και να προκληθούν καούρες. Το στοµάχι εργάζεται σκληρά για να χωνέψει το φαγητό το βράδυ, διότι δεν έχει την αποδοτικότητα του µεσηµεριού και η πέψη διαρκεί περισσότερο. Αυτό µπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο και να υποσκάψει τη δίαιτά σου, διότι τόσο η στέρηση ύπνου όσο και ο κακός ύπνος επιβραδύνουν το µεταβολισµό.

Διάβασε επίσης:

Αν τρώω µετά τις 8 το βράδυ, θα πάρω περισσότερο βάρος;

Το κινητό επιβραδύνει τη σκέψη σου;

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ