μπιφτέκια

Σε ποιον δεν αρέσουν τα μπιφτέκια; Πλήρως καλοκαιρινό φαγητό, τρώγονται και κρύα και μπορούν να γίνουν light μόνο με ένα συστατικό. Το τρώνε όλοι οι αθλητές και καλό είναι να το εντάξεις και εσύ στην διατροφή σου.

Ο λόγος για την σούπερ θρεπτική και υγιεινή βρώμη. Αντικατέστησε το μπαγιάτικο ψωμί με βρώμη και θα έχεις την light εκδοχή για τα αγαπημένα σου μπιφτέκια ώστε να τα τρως χωρίς τύψεις.

Ενδεικτικά υλικά για light μπιφτέκια

  • Μισό κιλό Κιμά μοσχαρίσιο, ιδανικά από άπαχο κομμάτι
  • Μισό φλιτζάνι νιφάδες βρώμης, περίπου 50 γραμμάρια.
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
  • Μισό φλιτζάνι χυμό ντομάτας, γύρω στα 110 γραμμάρια
  • 1 μικρό κρεμμύδι και μία σκελίδα σκόρδο τριμμένα
  • 2 κουταλιές του γλυκού μουστάρδα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Μία πρέζα κύμινο και μία πρέζα καπνιστή πάπρικα
  • 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

Τα ζυμώνεις και είσαι έτοιμη!

2 λάθη που κάνεις και σου χαλάνε

Το κρέας όταν ψήνεται συρρικνώνεται οπότε όταν το πλάθεις θα πρέπει να υπολογίσεις η διάμετρός του να είναι γύρω στα 2,5 εκατοστά μεγαλύτερη από αυτή του ψωμιού που θα χρησιμοποιήσεις. Φρόντισε επίσης να υπάρχει ομοιομορφία και στο πάχος για να ψηθούν τα μπιφτέκια σωστά. 1-1,5 εκατοστά είναι μια χαρά, αν όμως τα θέλεις πιο παχιά, θα πρέπει να προσέξεις πολύ το χρόνο ψησίματος, όπως και τη θερμοκρασία γιατί το πιθανότερο είναι να καούν εξωτερικά και εσωτερικά να είναι ωμά.

Στο γκριλ τα πράγματα είναι πιο ελεγχόμενα μειώνοντας τη θερμοκρασία ψησίματος, αν όμως χρησιμοποιήσεις ψησταριά, θα πρέπει να αφήσεις τη φωτιά να «καθίσει» πριν τα βάλεις στη σχάρα.

Ίσως να μην το έχεις σκεφτεί αλλά το αλάτισμα είναι βασικός παράγοντας που καθορίζει σημαντικά το ζουμερό αποτέλεσμα. Καταρχάς για να αρτύσεις τα μπιφτέκια σου ομοιόμορφα προτίμησε χοντρό αλάτι που δεν περιέχει χημικά πρόσθετα ή βελτιωτικά ροής. Πρόσθεσε, λοιπόν, τη στιγμή που τα βάζεις στη σχάρα αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μην τα ζυμώνεις με αυτά γιατί το αλάτι έχει την ιδιότητα να στεγνώνει το κρέας διαλύοντας τις πρωτεΐνες, κάτι που κάνει τον κιμά πιο σφιχτό.

Δες και αυτό: Φάβα: Ένας θαυματουργός σπόρος