- Διαφήμιση -

 

Πόσες φορές είπατε, «από αύριο θα ξεκινήσω δίαιτα» αλλά δεν το κάνατε; Πόσες φορές την ξεκινήσατε το πρωί και την σταματήσατε το βράδυ; Πόσες φορές χαλάσατε τη δίαιτα σας το Σαββατοκύριακο;

- Διαφήμιση -

Θέλετε να είστε συνεπής με τους στόχους σας και ό,τι λέτε να το κάνετε αλλά πολλές φορές δεν τα καταφέρνετε. Τι πάει λάθος; Ακολουθήστε 7 νέους κανόνες, έναν για κάθε μία ημέρα της εβδομάδας, και σταδιακά θα δείτε ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο.

1.Θέστε συγκεκριμένους στόχους

Καταναλώστε 3 μερίδες διαφορετικών φρούτων! Μόνο με μπανάνες και μήλα, δεν μπορείτε να ακολουθήσετε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο (δίαιτας-διατήρησης βάρους) για χρόνια.

  1. Προσθήκη νέου τροφίμου

Τρώτε τα ίδια και τα ίδια. Λανθασμένες αντιλήψεις, βαρεμάρα ή η αίσθηση της ευκολίας μπορεί να γεμίζουν καθημερινά το πιάτο σας με τις ίδιες τροφές. Είναι σημαντικό να εντάξετε και νέα τρόφιμα στην καθημερινότητά σας ακόμα και αυτά που έως τώρα δεν έχετε δοκιμάσει από μία πεποίθηση ότι ίσως να μην σας αρέσουν. Το σώμα σας χρειάζεται ποικιλία.

3. Χόρτασε… νερό!

Πολλές φορές ξεχνάμε το πιο βασικό «συστατικό» στη διατροφή μας. Χωρίς φαγητό μπορούμε να ζήσουμε αρκετές ημέρες, χωρίς νερό πολύ λίγες. Συνήθως πίνουμε νερό όταν είμαστε πλέον αφυδατωμένοι. Το σημαντικό είναι να θέσουμε και να επιτύχουμε ένα μετρήσιμο στόχο. Καθημερινά χρειαζόμαστε 8-10 ποτήρια νερό ανάλογα με το ύψος και το βάρος μας. Ένας πρόχειρος υπολογισμός μπορεί να γίνει αν διαιρέσεις τα κιλά σου με το 30. Αυτή είναι η ποσότητα νερού που σου αναλογεί κάθε μέρα. Αν κάποιος είναι 60 κιλά, πρέπει να πίνει δύο λίτρα νερό, ενώ αν ζυγίζει 80 κιλά, του αναλογούν 2,6 λίτρα την ημέρα, δηλαδή περίπου 11 ποτήρια νερό. Αν και το μεγαλύτερο μέρος πρέπει να αποτελείται από νερό, μπορούν να υπολογισθούν και τα άλλα ροφήματα.

  1. Με το πάσο σου…

Το χρονικό διάστημα που γευματίζουμε, καθορίζει τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, τις διατροφικές επιλογές μας. Μικρή χρονική διάρκεια μπορεί να σημαίνει κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού, αφού δεν έχει προλάβει να επέλθει το αίσθημα του κορεσμού, αλλά και κακή πέψη, μιας και η τελευταία ξεκινάει από τη σωστή μάσηση. Είναι ένας στόχος μετρήσιμος σε λεπτά. Πολύ ουσιαστικός όμως για το βάρος και την υγεία σας.

  1. Καλή προετοιμασία

Αυτή η σύσταση αφορά σε ένα σημαντικό βαθμό, το πόσο οργανωμένοι είστε. Για παράδειγμα αν δεν έχετε αγοράσει φρούτα, δεν πρόκειται να βρείτε το βράδυ που τα αναζητάτε στο σπίτι σας… οπότε και θα καταναλώσετε ευκολότερα «κακούς» υδατάνθρακες που υπάρχουν πρόχειροι στα ντουλάπια ή το ψυγείο σας.

  1. Η γνώση είναι δύναμη

Όσα περισσότερα γνωρίζετε για την τροφή σας, τόσο καλύτερα μπορείτε να επιλέξετε. Αν για παράδειγμα καταναλώσετε τροφές πτωχές σε φυτικές ίνες, θα πεινάσετε νωρίτερα και πιθανόν να έχετε μεγαλύτερη υπογλυκαιμία, άρα θα καταφύγετε σε πολύ αλμυρές ή γλυκές επιλογές. Οπότε, καταλαβαίνουμε ότι όχι μόνο οι στόχοι συνδέονται μεταξύ τους, αλλά απαιτούν και σχετική προετοιμασία και γνώση.

  1. Κάθε ημέρα κι ένας στόχος

Το σφάλμα που συνήθως γίνεται, είναι ότι επικεντρωνόμαστε στην ένδειξη της ζυγαριάς, παραβλέποντας πολύ σημαντικούς στόχους. Να θυμάστε ότι κάθε ημέρα που περνάει και πετυχαίνετε ένα στόχο, φτάνετε πιο κοντά στον τελικό σας «στόχο» καθώς κατεβαίνει η ζυγαριά και ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση σας. Η εβδομάδα έχει 7 ημέρες και στόχος σας είναι να είστε νικητές όλες τις ημέρες. Φυσικά δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο, τους πέτυχα όλους ή τίποτα. Υπάρχει όμως συνεχής βελτιστοποίηση, οπότε ακόμη και αν κάποιοι στόχοι δεν επιτευχθούν, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι κάθε εβδομάδα, να είστε σε πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων σας, σε σχέση με την προηγούμενη.

Κάθε αλλαγή που θέλετε να πετύχετε ξεκινάει από μέσα σας! Οπότε για να πετύχετε τους στόχους, θα πρέπει να είστε έτοιμοι γι’ αυτήν την προσπάθεια και να δώσετε χρόνο, θετική διάθεση και αξία στην προσπάθεια σας! Καλή επιτυχία.

Από την Αθηνά Γρέκα – Παναγίδου, ειδική παθολόγο – διατροφολόγο

www.pathologosgreka.gr

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ