Μια συνταγή για έσενα που είσαι χορτοφάγος, αλλά και για εσένα που θέλεις να δοκιμάσεις νέες γεύσεις!Θα μπορούσε άνετα να αναδειχθεί ως η πιο καλοκαιρινή εκδοχή του κλασικού αγαπημένου μας παστίτσιου, με 6 TBS πόντους.
Υλικά για 8 μερίδες
1 πακέτο ταλιατέλες (500 γρ.)
1 κ.σ. αλάτι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
3 κονσέρβες τόνου σε νερό, στραγγισμένες
1 κιλό σπανάκι, χοντροκομμένο
2 κρεμμύδια ξερά
1 κ.γ. ζάχαρη καστανή
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 ξύλο κανέλας
Αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3-4 κ.σ. νισεστέ
2 φλιτζ. τσαγ. γάλα αγελαδινό φρέσκο, κρύο
2 κρόκους αυγών, χτυπημένους
5 κ.σ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι
Για την κρούστα
3 κ.σ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
Εκτέλεση
1. Ξεκίνησε με την μπεσαμέλ. Βάλε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίξε το ελαιόλαδο και κατόπιν ενσωμάτωσε το νισεστέ, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, ώστε να μην σβολιάσει και να γίνει ένας πηχτός χυλός. Απόσυρε το σκεύος από τη φωτιά και μόλις ο χυλός γίνει χλιαρός, ρίξε τους κρόκους χτυπημένους και συνέχισε το ανακάτεμα. Πρόσθεσε το κρύο γάλα και τοποθέτησε την κατσαρόλα στη φωτιά, σε χαμηλή θερμοκρασία, αναμειγνύοντας συνεχώς με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει μια πηχτή και ομοιογενής σάλτσα. Πρόσθεσε την κεφαλογραβιέρα και διόρθωσε τη γεύση με λίγο αλάτι και πιπέρι.
2. Βράσε τις ταλιατέλες σε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι για 6΄. Απόσυρε 1΄ πριν να είναι έτοιμες, σούρωσε και περιχύστε με το ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
3. Ετοίμασε τη γέμιση. Βρέξε το σπανάκι σε ένα σουρωτήρι. Κατόπιν βάλε το σε μια κατσαρόλα, χωρίς καθόλου νερό να μαραθεί. Μαγείρεψε σε χαμηλή θερμοκρασία, με το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό μέχρι να μαραθεί και να εξατμιστούν όλα τα υγρά του. Σούρωσε και άφησε το στην άκρη. Διάλυσε τον τόνο με πιρούνι και πολτοποίησε το κρεμμύδι στο μούλτι. Σόταρε ελαφρά σε αντικολλητικό σκεύος το κρεμμύδι με τη ζάχαρη στο ελαιόλαδο. Όταν αρχίσουν να καραμελώνουν πρόσθεσε το σπανάκι, τον πελτέ (αραιωμένο σε ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό) αλάτι, πιπέρι και την κανέλα. Άφησε να σιγοβράσουν μέχρι να μελώσει η σάλτσα για περίπου 8′.
4. Προθέρμανε το φούρνο για 10΄ στους 180 °C (αέρας). Βάλε σε πυρέξ ή σε καλά λαδωμένο ταψάκι 1 στρώση από τις βρασμένες ταλιατέλες. Σκέπασε με τη σάλτσα με το σπανάκι και τον τόνο και κατόπιν άπλωσε τη δεύτερη στρώση ζυμαρικών. Τέλειωσε με τη μπεσαμέλ και πασπάλισε με την τριμμένη κεφαλογραβιέρα.
5. Τοποθέτησε το παστίτσιο στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 45΄. Απόσυρε από το φούρνο, άφησετο παστίτσιο να κρυώσει λίγο πριν το κόψεις και σέρβιρε.
Διάβασε επίσης:
Στρούντελ Κοτόπουλο: Μια απρόσμενα νόστιμη συνταγή!