Νοµίζεις ότι διαλέγεις τα πιο θρεπτικά και light γεύµατα; Τότε γιατί το νούµερο στη ζυγαριά σου δεν λέει να κατέβει; Ρίξε µια µατιά στη λίστα που σου ετοιµάσαµε.

Δες πώς βαθµολογήσαµε, µε τη βοήθεια των ειδικών, µερικά από τα αγαπηµένα σου γεύµατα, µε άριστα το 10.

Από την Ακριβή Αλυσανδράτου

Μακαρονοσαλάτα µε κοτόπουλο και σάλτσα πέστο – 5/10

Η ετυµηγορία: Τα µακαρόνια αποτελούν µια επιλογή χαµηλών λιπαρών και χαµηλού γλυκαιµικού δείκτη σε σχέση µε τα περισσότερα είδη ψωµιού ή σε σχέση µε το ρύζι. Από την άλλη πλευρά, η σάλτσα πέστο, που φτιάχνεται µε λάδι, µπορεί να αυξήσει τη θερµιδική αξία του συγκεκριµένου πιάτου.

Βελτίωσέ το: Φτιάξε µια σάλτσα χαµηλών λιπαρών µε βάση την ντοµάτα. Το κοτόπουλο χωρίς την πέτσα είναι µια καλή επιλογή, αλλά δοκίµασε να προσθέσεις στη µακαρονοσαλάτα και λαχανικά, για να αυξήσεις την περιεκτικότητα του γεύµατός σου σε φυτικές ίνες, βιταµίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά.

Τοστ µε ζαµπόν, τυρί και ντοµάτα – 6/10

Η ετυµηγορία: Μπορεί να µοιάζει µε µια light επιλογή που θα ικανοποιήσει γευστικά τον ουρανίσκο σου, αν όµως υπήρχε… αστυνοµία αλατιού, σίγουρα θα σε είχε συλλάβει! Το ζαµπόν, το τυρί και το ψωµί αποτελούν πλούσιες πηγές νατρίου (αλάτι), γεγονός που κάνει αυτό το γεύµα πολύ αλµυρό: σου παρέχει πάνω από τη µισή ποσότητα νατρίου που επιτρέπεται να προσλαµβάνεις την ηµέρα. Επιπλέον, αν χρησιµοποιήσεις λευκό ψωµί, το γεύµα αυτό θα είναι πολύ φτωχό σε φυτικές ίνες.

Βελτίωσέ το: Μπορείς να επιλέξεις αυτό το γεύµα µόνο περιστασιακά, ως µια πρόχειρη λύση, αν δεν έχεις το χρόνο να φτιάξεις κάτι καλύτερο. Για να έχεις ένα πιο υγιεινό τοστ, που µπορείς να τρως καθηµερινά, αντικατάστησε το ζαµπόν µε άπαχο στήθος κοτόπουλου και πρόσθεσε κάποιο light τυρί, π.χ., ρικότα ή µοτσαρέλα. Κράτησε την ντοµάτα και χρησιµοποίησε ψωµί ολικής άλεσης αντί για λευκό.

Σαλάτα του Καίσαρα – 4/10
Η ετυµηγορία: To ντρέσινγκ και τα κρουτόν που περιέχει η συγκεκριµένη σαλάτα την καθιστούν µια δηµοφιλή επιλογή, που όµως έχει πολλά λιπαρά. Το κοτόπουλο και το µαρούλι, ωστόσο, αποτελούν τα καλά συστατικά της σαλάτας.

Βελτίωσέ το: Ζήτησε µια σαλάτα του Καίσαρα χωρίς κρουτόν και µε το ντρέσινγκ χωριστά. Βάλε µόνη σου ελάχιστη ποσότητα και ανακάτεψε ώστε να πάει παντού. Με τον τρόπο αυτό θα µειώσεις τα λιπαρά και τις θερµίδες του πιάτου. Κράτησε το κοτόπουλο – αποτελεί µια καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία θα σε βοηθήσει να νιώσεις χορτάτη για αρκετή ώρα.

Sushi – 7/10
Η ετυµηγορία: Το sushi αποτελεί –σε γενικές γραµµές– µια θρεπτική επιλογή, αλλά αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση που προσθέσεις σάλτσα σόγιας, που περιέχει πολύ αλάτι. Το φαγητό θα απορροφήσει µεγάλη ποσότητα της αλµυρής αυτής σάλτσας, µε αποτέλεσµα να αυξηθεί κατακόρυφα η περιεκτικότητά του σε νάτριο.

Βελτίωσέ το: Απόλαυσε το γιαπωνέζικο sushi χωρίς σάλτσα σόγιας και απόφυγε τα τηγανητά, που αποτελούν επιλογές υψηλών θερµίδων. Προτίµησε για συνοδευτικά φρέσκα λαχανικά στον ατµό ή στο γκριλ και καστανό ρύζι. Το καστανό ρύζι αποτελεί µια καλή επιλογή, πλούσια σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.

Διάβασε επίσης:

Είσαι σίγουρη πως τα light προϊόντα σου κάνουν καλό;

Τι είναι προτιμότερο να τρώω κατά τη διάρκεια της ημέρας; Τρία κυρίως γεύματα ή περισσότερα μικρά;