- Διαφήμιση -

Έχεις πολλούς λόγους να µην τρως αυτές τις τροφές προκειµένου να διαφυλάξεις την υγεία της καρδιάς σου, ωστόσο, πέρα από αυτό, τα τρανς λιπαρά φαίνεται πως µπορεί να έχουν µια ιδιαίτερη επίπτωση στο σωµατικό βάρος, το µεταβολισµό και την ψυχική σου διάθεση.

Τα τρανς λιπαρά σε παχαίνουν

- Διαφήμιση -

Αν και όλα τα λίπη παρέχουν τις ίδιες θερµίδες όταν καίγονται από το σώµα, φαίνεται ότι τα τρανς λιπαρά µπορεί να έχουν κάτι ιδιαίτερο, που παχαίνει περισσότερο από τα άλλα. Αυτό το συµπέρασµα προκύπτει από µια έρευνα του Wake Forest University και δηµοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity το 2006. Μια οµάδα µαϊµούδων τρεφόταν µε µια δίαιτα που περιείχε τρανς λιπαρά και µια άλλη οµάδα τρεφόταν µε µονοακόρεστα λίπη, όπως αυτά που υπάρχουν στο ελαιόλαδο. Τα τρανς λιπαρά αύξησαν το σωµατικό βάρος κατά 7,2% µέσα σε έξι χρόνια, ενώ τα µονοακόρεστα λίπη µόνο 1,8%. Να σηµειωθεί ότι και οι δύο οµάδες πειραµατόζωων λάµβαναν ακριβώς τον ίδιο αριθµό θερµίδων από τη δίαιτά τους, µε το 35% να προέρχεται από το λίπος. Οι κτηνίατροι που είχαν αναλάβει τη µελέτη δήλωσαν έκπληκτοι από το αποτέλεσµα. Παρατήρησαν, µάλιστα, ότι όλο το επιπλέον βάρος πήγε στην κοιλιά. Κατέγραψαν, επίσης, ότι υπήρχε αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη µε τη δίαιτα των τρανς λιπαρών. Οι ερευνητές είπαν ότι το ποσοστό των τρανς λιπαρών που έδωσαν στα ζώα ήταν παρόµοιο µε αυτό που λαµβάνουν τα άτοµα που τρώνε πολλά τηγανητά. Μια πιθανή εξήγηση για το αποτέλεσµα της µελέτης είναι ότι τα τρανς λιπαρά ενδεχοµένως αλλάζουν το µεταβολισµό.

Αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Σύµφωνα µε µια πρόσφατη ισπανική έρευνα, η οποία επιβεβαίωσε πορίσµατα προηγούµενων µελετών που είχαν συσχετίσει το πρόχειρο φαγητό µε την κατάθλιψη, τα τρανς λιπαρά χειροτερεύουν την ψυχική διάθεση. Αντίθετα, ορισµένες µεσογειακές τροφές, όπως το ελαιόλαδο, µπορούν να µειώσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης. Ερευνητές των πανεπιστηµίων της Ναβάρα και της Λας Πάλµας παρακολούθησαν επί έξι χρόνια τη διατροφή και το στυλ ζωής 12.000 ατόµων, από τους οποίους κανείς δεν είχε κατάθλιψη στην αρχή της έρευνας. Μετά την πάροδο έξι ετών, 657 άτοµα διαγνώστηκαν µε κατάθλιψη. Όσοι κατανάλωναν συχνά τροφές fast food και γλυκά βιοµηχανικής παραγωγής πλούσια σε τρανς λιπαρά είχαν µέχρι και 48% αυξηµένο κίνδυνο για κατάθλιψη, σε σχέση µε όσους δεν κατανάλωναν τέτοια λίπη. Όσο περισσότερα τρανς λιπαρά κατανάλωνε κάποιος τόσο φαινόταν να επιβαρύνεται η ψυχική του υγεία. Από την άλλη µεριά, τα ιχθυέλαια και το ελαιόλαδο φάνηκε να µειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Αυξάνουν την επιθετικότητα

Μια άλλη παρενέργεια των τρανς λιπαρών είναι ότι µπορεί να αυξήσουν την επιθετικότητα. Στο συµπέρασµα αυτό κατέληξαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο ύστερα από µελέτη στην οποία συµµετείχαν 1.000 άνδρες και γυναίκες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα τρανς λιπαρά έχουν επίδραση στην ανθρώπινη συµπεριφορά, προκαλώντας από ανυποµονησία µέχρι και εµφανή επιθετικότητα. «Βρήκαµε πως όσο µεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση τρανς λιπαρών τόσο µεγαλύτερα ήταν και τα επίπεδα επιθετικότητας», ανέφεραν οι επιστήµονες. Και πρόσθεσαν ότι θα πρέπει να εξεταστεί η κατανάλωσή τους σε χώρους όπου µπορεί να επηρεαστεί η συµπεριφορά ενός ατόµου, όπως µεταξύ άλλων στα σχολεία και τις φυλακές.

Διάβασε επίσης:

Τρανς Λιπαρά: γιατί είναι τόσο ανθυγιεινά;

Αυτές είναι οι 5 πιο εθιστικές τροφές

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ