βελουτέ σούπα light

Τι έχει το μενού σας σήμερα; Εμείς προτείνουμε σούπα βελουτέ light με συνταγή διαιτολόγου για απόλαυση χωρίς τύψεις! Είναι τέλεια και σίγουρα αν την φτιάξετε, θα μας θυμηθείτε. Τα υλικά είναι πολύ απλά και αν δεν τα έχετε, μπορείτε να τα βρείτε στο σούπερ μάρκετ.

Υλικά για την βελουτέ σούπα σε light εκδοχή

  • 1 κιλό γλυκοπατάτες
  • 1 – 2 καρότα
  • 1 ½ – 2 ξερά κρεμμύδια
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 3 – 4κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά (κατά βούληση)
  • 1κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό (ή κρέμα γάλακτος) για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Βάζετε τα λαχανικά κομμένα σε μικρά κομμάτια και τον κύβο σε κατσαρόλα με 1 ½ λίτρο νερό και αφήστε να πάρουν βράση.
  • Ρίχνετε λίγο αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και μαγειρεύετε για 30 – 35 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν (τα βλέπετε).
  • Αφού έχουν βράσει καλά, ρίχνετε το ελαιόλαδο, τα κατεβάζετε από τη φωτιά και με το ειδικό ραβδό-μπλέντερ πολτοποιείτε.
  • Σερβίρετε με το γιαούρτι (ή κρέμα).

Οι 3 πιο ξακουστοί μύθοι για τις βελουτέ σούπες

  • Η κλασική κουζίνα των σεφ πιστεύει πως το μυστικό της νοστιμιάς μιας σούπας είναι ο σπιτικός ζωμός, τον οποίο μπορείς να φτιάξεις βράζοντας κόκαλα, κρέας ή κοτόπουλο με μπόλικα λαχανικά, μυρωδικά και μπαχαρικά. Ωστόσο, η μακριά θητεία μου στο θέμα «σούπα» με έχει διδάξει πως αφενός μπορείτε ωραιότατα να αντικαταστήσετε το ζωμό με ένα έτοιμο ζελεδάκι του ψυγείου ιδανικά ή ακόμα πιο απλά να βράσετε τα υλικά σας με απλό νερό. Σε αυτή την περίπτωση η ένταση της νοστιμιάς θα έρθει από το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τα φρέσκα μυρωδικά.
  • Οι σεφ δεν διανοούνται να κάνουν βελουτέ χωρίς να την περάσουν από τη σήτα – εσύ περάστε τη το από το ψιλό σουρωτήρι του ρυζιού μετά την πολτοποίηση. Το αποτέλεσμα βγαίνει σαφώς πιο λείο, όμως, προσωπικά θεωρώ πως στην οικιακή κουζίνα κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο: μεγάλη σπατάλη υλικών και ποσότητας αυτό που μένει στο σουρωτήρι και δεν ανακυκλώνεται σε μια άλλη συνταγή. Αντίθετα, η σωστή ποσότητα υγρού και η υπομονετική πολτοποίηση μπορούν να μαγειρέψουν μια εντελώς «επαγγελματική» βελουτέ.
  • Μερικοί συνηθίζουν να προσθέτουν γάλα για να πυκνώσουν την υφή μιας βελουτέ. Η πείρα μου λέει πως το γάλα δεν προσθέτει υφή και ενίοτε κοντράρει με τη γεύση πολλών λαχανικών. Αντίθετα, μια κουταλιά βούτυρο αγελάδος στο τέλος προσθέτει άρωμα και γεύση.

Δείτε και άλλη μια συνταγή διαιτολόγου: Burger με μόνο 300 θερμίδες – Η συνταγή της διαιτολόγου

diaitologos-komotini.gr