- Διαφήμιση -

Ερώτηση:Τι επιτρέπεται να φάω πριν από την πρωινή γυμναστική;

Απαντάει ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, πρόεδρος ΕΙΔ, επιστημονικός συνεργάτης SEC

- Διαφήμιση -

Η άσκηση τις πρωινές ώρες θεωρείται ιδανική για την εκκίνηση της ημέρας σου. Σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται ότι οδηγεί σε καλύτερη διάθεση, βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία, κατά το πρώτο μισό της ημέρας, και αυξημένη ενεργητικότητα. Όταν όμως συμβαίνει νωρίς το πρωί και υπό πίεση χρόνου, συχνά δεν υπάρχει η δυνατότητα να έχεις το κατάλληλο γεύμα πριν από την άσκηση. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να κάνεις το καλύτερο δυνατό για να παρέχεις στον οργανισμό σου ενέργεια για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της άσκησης και να έχεις καλύτερη απόδοση.
Για τον σκοπό αυτόν συστήνεται η κατανάλωση απλών υδατανθράκων, όπως για παράδειγμα 2 φρυγανιές με μέλι και 1-2 ποτήρια νερό, 1 ώρα πριν από την άσκηση και στη συνέχεια 1/2 ποτήρι φυσικού χυμού διαλυμένο σε άλλο μισό ποτήρι νερό. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσεις να αυξήσεις τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να προσφέρεις στον μυϊκό ιστό εύχρηστη ενέργεια.
Μετά την άσκηση θα πρέπει να πάρεις το κύριο πρωινό γεύμα σου, που να αποτελείται από κάποιο πρωτεϊνούχο τρόφιμο, όπως γάλα ή γιαούρτι ή τυρί ή αυγό, για την ανασύσταση του μυϊκού ιστού. Να το συνδυάσεις με σύνθετους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, ψωμί ή φρυγανιές, και μικρή ποσότητα «καλού» λίπους, όπως οι ξηροί καρποί, το σουσάμι, το ταχίνι ή το ελαιόλαδο.
Τέλος, συστήνεται 3 ώρες μετά να έχεις άλλο ένα μικρό σνακ, που να περιέχει και πάλι λίγους υδατάνθρακες και πρωτεΐνη. Με τον τρόπο αυτόν θα καταφέρεις να καλύψεις τις ανάγκες του οργανισμού σου και να μεγιστοποιήσεις την απόδοσή σου.

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ