Ένα γρήγορο και απολαυστικό γεύμα με 16 TBS πόντους.
Υλικά για 2 µερίδες
1/4 κιλού φιλέτο µπακαλιάρου χωρίς δέρµα
2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φλ. ψίχουλα φρέσκου ψωµιού
Ξύσµα από 1 λεµόνι ακέρωτο
2 κ.γ. θυµάρι φρέσκο ψιλοκοµµένο
2 κ.σ. µαϊντανός φρέσκος ψιλοκοµµένος
3-4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
1 αυγό χτυπηµένο
4 φέτες ψωµιού
2-3 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, για επάλειψη
1 φλ. σος ταρτάρ έτοιµη
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Προθέρµανε το φούρνο στους 180 °C, στον αέρα.
2. Λιώσε το βούτυρο µε το ελαιόλαδο σε ένα µεγάλο τηγάνι σε µέτρια φωτιά. Πρόσθεσε τα ψίχουλα ψωµιού, το ξύσµα λεµονιού και το πιπέρι καγιέν και σόταρε για 4΄-5΄, µέχρι να πάρουν χρυσό χρώµα, ανακατεύοντας συνεχώς µε ξύλινη κουτάλα. Απόσυρε από τη φωτιά, άδειασε το ψωµί σε ένα µπολ, πρόσθεσε το µαϊντανό και το θυµάρι, όλα ψιλοκοµµένα, καρύκευσε µε αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψε.
3. Πλύνε και στέγνωσε τα φιλέτα του ψαριού µε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Κόψε τα µε ένα αιχµηρό µαχαίρι σε µπαστούνια στο µέγεθος ενός δαχτύλου. Άδειασε το αλεύρι σε ένα ρηχό πιάτο και χτύπησε το αυγό σε ένα βαθύ πιάτο µε ένα πιρούνι. Αλεύρωσε τα κοµµάτια του ψαριού και τίναξε ελαφρά να φύγει η περιττή ποσότητα. Στη συνέχεια πέρασέ τα από το αυγό, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά. Τέλος, επικάλυψά τα καλά από όλες τις πλευρές µε τα ψίχουλα ψωµιού.
Άπλωσε τα κοµµάτια του ψαριού σε ένα µεγάλο παραλληλόγραµµο ταψί στρωµένο µε αντικολλητικό χαρτί ψησίµατος και ψήσε στη µεσαία σχάρα του φούρνου για 10΄, µέχρι να γίνουν τραγανά και χρυσαφένια, γυρνώντας τα µία φορά και από την άλλη πλευρά. Κατόπιν απόσυρε από το φούρνο.
Άλειψε τις φέτες του ψωµιού µε βούτυρο και σος ταρτάρ και µοίρασέ τις ψαροκροκέτες φτιάχνοντας 2 σάντουιτς. Μετάφερε σε πιάτα και σέρβιρε.
Διάβασε επίσης:
Πίτσα µε µοτσαρέλα, προσούτο και ρόκα
Μπουκιές κοτόπουλου µε τραγανή τυρένια κρούστα