Αυτό το ξεχωριστό γλυκό µε το περίεργο σχήµα αρχικά προσφερόταν στους γάµους. Το µέλι, όπως και στα µελοµακάρονα, συµβολίζει την ευζωία και τη δηµιουργία, γι’ αυτό και καθιερώθηκε ως χριστουγεννιάτικο γλυκό.

Υλικά για 20-25 τεµάχια

Για τη ζύµη

10 αυγά µεσαίου µεγέθους
(500 γρ.)

75 ml ρακή ή ούζο

30 γρ. ζάχαρη άχνη

700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 γρ. αλάτι

1lt ηλιέλαιο (για το τηγάνισµα)

Για το πασπάλισµα

500 γρ. καρύδια χοντροκοµµένα

60 γρ. σουσάµι καβουρντισµένο

30 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

5 γρ. κανέλα σκόνη

Για το σιρόπι

480 γρ. µέλι

1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική

480 ml νερό

Εκτέλεση

1. Φτιάξε τη ζύµη. Χώρισε τα ασπράδια από τους κρόκους και βάλε τα σε δύο µπολ. Χτύπησε τους κρόκους µε τη ζάχαρη και τη ρακή ή το ούζο µε µίξερ χειρός. Στο άλλο µπολ, χτύπησε τα ασπράδια µε αυγοδάρτη σε σφιχτή µαρέγκα. Άδειασε το αλεύρι σε µπολ και κάνε µια λακκουβίτσα. Ρίξε το αλάτι, το µείγµα µε τους κρόκους και ενσωµάτωσε και τη µαρέγκα µε σπάτουλα σιλικόνης. Μόλις αρχίσει να σφίγγει η ζύµη, δούλεψέ τη µε το χέρι µέχρι να γίνει οµοιογενής.

2. Χώρισε τη ζύµη σε µικρές µπάλες και σκέπασέ τες µε µια βρεγµένη πετσέτα για 20΄. Στη συνέχεια, πάρε µία µία τις µπάλες και άνοιγέ τες σε λεπτό φύλλο µε τον πλάστη πάνω σε µία αλευρωµένη επιφάνεια. Κατόπιν, µε ένα µαχαίρι κόψε σε µακρόστενες λωρίδες πλάτους 10 εκ. και µήκους περίπου 15 εκ. Γέµισε ένα µεγάλο και βαθύ τηγάνι µε το ηλιέλαιο και βάλ’ το σε δυνατή φωτιά, να ζεσταθεί καλά. Πάρε µία µία τις λωρίδες και, µε τη βοήθεια δύο πιρουνιών, που τα ακουµπάς στις άκρες κάθε λωρίδας, τύλιξέ τες σε ρολά και ρίξ’ τες στο τηγάνι. Άφησε να τηγανιστούν µέχρι να πάρουν ένα ελαφρώς χρυσαφί χρώµα και απόσυρε µε τρυπητή κουτάλα. Ακούµπησέ τες σε πιατέλα που την έχεις στρώσει µε απορροφητικό χαρτί, ώστε να στραγγίσουν το περίσσιο λάδι τους.

3. Φτιάξε το σιρόπι. Βάλε το νερό σε µια κατσαρόλα και πρόσθεσε τη ζάχαρη. Τοποθέτησε την κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά και άφησε να βράσει για 15΄. Έπειτα, κατέβασέ τη από τη φωτιά και ρίξε το µέλι, ανακατεύοντας µε αυγοδάρτη, µέχρι να οµογενοποιηθεί το σιρόπι. Μόλις κρυώσει λίγο, πάρε µία µία τις δίπλες και βούτηξέ τες µέσα σε αυτό. Βάλ’ τες σε έναν µεγάλο δίσκο και πασπάλισέ τες µε το µείγµα καρυδιού, ζάχαρης, κανέλας και σουσαµιού.

Διάβασε επίσης:

Παραδοσιακοί κουραμπιέδες

Σοκολατένια µελοµακάρονα µπουκίτσες