- Διαφήμιση -

Για πολλά άτομα είναι εντελώς αδύνατο να τρώνε υγιεινά ή να χάσουν βάρος. Παρά τις καλύτερες προθέσεις τους, επανειλημμένως πιάνουν το εαυτό τους να τρώνε τροφές που ξέρουν ότι είναι ανθυγιεινές ή παχυντικές. Γιατί συμβαίνει αυτό; Για τον ίδιο λόγο που κάποιος συνεχίζει το κάπνισμα παρότι ξέρει ότι κάνει κακό στην υγεία του.

Ορισμένες τροφές προκαλούν εθισμό. Αυτό μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά πολλές μελέτες δείχνουν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα επιδρούν στις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου και στους ίδιους νευροδιαβιβαστές με τις ναρκωτικές ουσίες. Για παράδειγμα, διεγείρουν την έκκριση ντοπαμίνης προκαλώντας ανοχή και, τελικά, απώλεια του ελέγχου των θερμίδων που καταναλώνονται. Επειδή ο εθισμός ακούγεται “βαρύς” ως όρος, πολλοί διατροφολόγοι προτιμούν να μιλούν για “λαχτάρα” ή “πόθο” για συγκεκριμένες τροφές.

- Διαφήμιση -

Ο εθισμός στις τροφές είναι αμφιλεγόμενος, διότι δεν υπάρχει κάποια εξέταση αίματος που να το αποδεικνύει. Η διάγνωση βασίζεται στα συμπτώματα, τα οποία είναι κυρίως τρία:

  • Έντονη λαχτάρα για κάτι, η οποία μπορεί να εμφανίζεται σε μια δεδομένη στιγμή της ημέρας.

  • Απώλεια του ελέγχου επί του αντικειμένου της λαχτάρας.

  • Συνέχιση της χρήσης παρότι υπάρχει η γνώση των κακών συνεπειών.

Τα συμπτώματα αυτά πράγματι παρατηρούνται σε μερικούς ανθρώπους όταν καταναλώνουν υπεργευστικά τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι.

Η λαχτάρα μπορεί να εμφανίζεται μια δυο φορές την ημέρα και, στην ακραία περίπτωση, να κυριαρχεί από το πρωί ως το βράδυ. Ορισμένα άτομα αισθάνονται ότι θέλουν να τσιμπολογούν όλη μέρα. Όταν στενοχωριούνται, θέλουν να φάνε κάτι γλυκό, και όταν χαίρονται, θέλουν να το γιορτάσουν με μια πίτσα. Αυτή η συμπεριφορά παραπέμπει σε εθισμό.

Διάβασε επίσης:

Βρίσε… κάνει καλό! έρευνα αποδεικνύει πως το βρίσιμο κάνει καλό στην υγεία σου

Νέο: Βιβλιάριο υγείας για όλους τους ανασφάλιστους

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ