Ένα πιάτο στηριγμένο στη μεσογειακή κουζίνα, με ελληνικά προϊόντα, με 8 TBS πόντους.
Υλικά για 6 µερίδες
1 κιλό σουπιές, φρέσκες ή κατεψυγµένες
4 πατάτες
1 κ.σ. κάππαρη ψιλή
1½ φλ. ελιές πράσινες, τσακιστές
3/4 φλ. ελαιόλαδο
1 µικρό ξερό κρεµµύδι, τριµµένο
2 φρέσκα κρεµµύδια, ψιλοκοµµένα
2½ φλ. νερό
1 κ.σ. µέλι θυµαρίσιο
1 φλ. κρασί λευκό ξηρό, χλιαρό
½ φλ. ξίδι από λευκό κρασί, χλιαρό
Πιπέρι πράσινο, χοντροτριµµένο
Αλάτι
Εκτέλεση
1. Καθάρισε τις πατάτες, πλύν’ τες καλά και κόψ’ τες στα 6 ή σε µεγάλους κύβους. Βάλ’ τες σε µια κατσαρόλα µε αλατισµένο νερό και τοποθέτησέ τη σε µέτρια φωτιά. Βράσε τις πατάτες µέχρι να µαλακώσουν, προσέχοντας να µη λιώσουν. Σούρωσέ τες και άφησέ τες στην άκρη µέχρι να ετοιµάσεις τις σουπιές.
2. Καθάρισε τις σουπιές τραβώντας το κεντρικό κόκαλο και µε ένα µαχαίρι αφαίρεσε τα µάτια, το στόµα και το σακουλάκι µε το µελάνι. Πλύν’ τες καλά, κόψ’ τες στη µέση, ή στα 4, αν είναι µεγάλες, και βάλ’ τες σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν. Εάν χρησιµοποιήσεις κατεψυγµένες, δεν χρειάζεται να κάνεις την παραπάνω διαδικασία, καθώς είναι έτοιµες για µαγείρεµα.
3. Ξεφλούδισε το ξερό κρεµµύδι και ψιλόκοψέ το. Πλύνε καλά τα φρέσκα κρεµµύδια και ψιλόκοψέ τα. Βάλε σε µια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τοποθέτησέ τη σε µέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίξε τα ψιλοκοµµένα κρεµµύδια (ξερά και φρέσκα) και σόταρέ τα για 3΄-4΄, ανακατεύοντας µε µια ξύλινη κουτάλα. Πρόσθεσε τις σουπιές, άφησέ τες να σοταριστούν για 2΄-3΄ και µετά ρίξε 1½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό. Σκέπασε την κατσαρόλα µε το καπάκι της και µαγείρεψε τις σουπιές για περίπου 20΄.
4. Ρίξε την κάππαρη και τις ελιές σε ένα σουρωτήρι και ξέπλυνέ τα µε άφθονο νερό. Έπειτα πρόσθεσέ τα στην κατσαρόλα µαζί µε λίγο αλάτι και χοντροτριµµένο πράσινο πιπέρι και ανακάτεψε µε ξύλινη κουτάλα. Ρίξε το υπόλοιπο νερό και συνέχισε το µαγείρεµα για ακόµα 20΄.
5. Άδειασε το µέλι σε ένα µπολ. Βάλε σε µια µικρή κατσαρόλα το κρασί και το ξίδι και βάλ’ τη σε µέτρια φωτιά, να ζεσταθούν ελαφρά. Απόσυρε από τη φωτιά, άδειασε το µείγµα στο µπολ µε το µέλι και ανακάτεψε µε ένα σύρµα χειρός (αυγοδάρτη) µέχρι να λιώσει το µέλι και να ενωθούν τα υλικά. Μόλις το φαγητό είναι έτοιµο, ρίξε το µείγµα του µελιού στην κατσαρόλα και ανακίνησέ τη να πάει παντού. Απόσυρε από τη φωτιά, µοίρασε το φαγητό σε πιάτα και σέρβιρε µαζί µε τις βραστές πατάτες.
Διάβασε επίσης:
Στρούντελ Κοτόπουλο: Μια απρόσμενα νόστιμη συνταγή!