Ένα απολαυστικό πιάτο για όλη την παρέα με μόνο 7 TBS πόντους.
Υλικά για 8 άτοµα
Για τα σουβλάκια
3 στήθη κοτόπουλου ή µπουτάκια ξεκοκαλισµένα
2 κ.σ. ρίγανη φρέσκια
2 κ.γ. θυµάρι φρέσκο
1 κρεµµύδι ξερό, µικρό
Ξύσµα & χυµό από 1 λεµόνι ακέρωτο
2 σκελίδες σκόρδο
1/4 φλ. ελαιόλαδο
Για το τζατζίκι
1 αγγούρι µικρό
1 φλ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κ.σ. χυµός λεµονιού
2 κ.γ. µέντα φρέσκια
2 κ.σ. µέλι
1/4 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
½ κ.γ. κύµινο
2 κ.σ. ξίδι λευκό
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Για τα ψητά λαχανικά
15 ντοµατίνια
1 πιπεριά πράσινη
6 µανιτάρια λευκά µικρά
3 µελιτζάνες µικρές
3 κολοκυθάκια µικρά
1 κρεµµύδι ξερό µέτριο
250 γρ. χαλούµι
Για το σερβίρισµα
6-8 αραβικές πίτες, µεγάλες
Εκτέλεση
1. Ξεκίνησε µε το τζατζίκι. Ξεφλούδισε το αγγούρι και τρίψ’ το στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Βάλ’ το σε ένα σουρωτήρι και πάτησέ το καλά µε το πίσω µέρος ενός κουταλιού, να βγάλει τα υγρά του. Ψιλόκοψε τη µέντα. Ρίξ’ τα σε ένα µπολ και πρόσθεσε το χυµό λεµονιού, το γιαούρτι, το µέλι, την πάπρικα, το κύµινο, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακάτεψε καλά µε ένα κουτάλι. Κάλυψέ το µπολ µε διάφανη µεµβράνη και τοποθέτησέ το στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
2. Πλύνε τα στήθη ή τα µπούτια του κοτόπουλου, καθάρισέ τα από τα κόκαλα και τους χόνδρους και κόψ’ τα σε κύβους. Τοποθέτησε το κοτόπουλο σε ένα µπολ. Ξεφλούδισε το κρεµµύδι και το σκόρδο και τρίψ’ τα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Ψιλόκοψε τη ρίγανη και το θυµάρι και ρίξ’ τα όλα στο µπολ µε το κοτόπουλο. Πρόσθεσε το ξύσµα και το χυµό λεµονιού και το ελαιόλαδο και ανακάτεψε µε ένα κουτάλι. Σκέπασε το µπολ µε διάφανη µεµβράνη και άφησέ το στο ψυγείο για 30΄.
3. Πλύνε τα ντοµατίνια, αφαίρεσε τα κοτσάνια τους και κόψ’ τα στη µέση. Πλύνε την πιπεριά, αφαίρεσε το κοτσάνι και κόψ’ τη σε τετράγωνες φέτες. Κόψε τα µανιτάρια στη µέση. Πλύνε τις µελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, αφαίρεσε τα κοτσάνια τους και κόψ’ τα σε χοντρές ροδέλες. Ξεφλούδισε το κρεµµύδι και κόψ’ το σε χοντρές ροδέλες. Κόψε το χαλούµι σε φέτες.
4. Βγάλε το κοτόπουλο από το ψυγείο και πέρασε τα κοµµάτια σε 6-8 καλαµάκια για σουβλάκια. Προθέρµανε το φούρνο στους 180°C στο γκριλ, ή βάλε σε δυνατή φωτιά ένα τηγάνι µε ραβδώσεις, αφού το αλείψεις µε λίγο ελαιόλαδο µε ένα πινέλο. Αν τα βάλεις στο γκριλ, τοποθέτησέ τα σε ένα ταψί και ψήσ’ τα για περίπου 5΄ από κάθε πλευρά, ανάλογα και µε το πάχος που τα έχεις κόψει. Το ίδιο ισχύει κι αν τα ψήσεις στο τηγάνι. Λίγο πριν τα βγάλεις, αλατοπιπέρωσε και, αφού ψηθούν, τοποθέτησέ τα σε µια πιατέλα. Ψήσε µαζί µε τα καλαµάκια (στο γκριλ ή το τηγάνι) τα λαχανικά, πασπαλίζοντάς τα µε αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Άφησέ τα να πάρουν χρώµα από όλες τις πλευρές, γυρίζοντάς τα µε µια τσιµπίδα και αφού ψηθούν τοποθέτησέ τα σε µια πιατέλα.
5. Άπλωσε τις αραβικές πίτες σε µια λαµαρίνα φούρνου και πέρασέ τες για 1΄-2΄ από το γκριλ, µέχρι να ροδίσουν, αλλά χωρίς να ξεροψηθούν. Βγάλ’ τες από το φούρνο και µοίρασέ τες σε πιάτα. Άπλωσε σε κάθε πίτα 1 κουταλιά της σούπας τζατζίκι. Τοποθέτησε ένα σουβλάκι στο κέντρο κάθε πίτας. Τοποθέτησε δίπλα µερικά ψητά λαχανικά και σέρβιρε.
Διάβασε επίσης:
Στρούντελ Κοτόπουλο: Μια απρόσμενα νόστιμη συνταγή!