- Διαφήμιση -

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι μόνο θερμίδες και αριθμοί-εξισώσεις. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν είναι σίγουρο ότι θα χάσεις κιλά ακολουθώντας τη διατροφή της κολλητής σου. Διάβασε ποιες εξετάσεις χρειάζεται να κάνεις…

Κάθε ασθενής είναι ένας και μοναδικός. Γι’ αυτό και οι αιτίες που οδηγούν στην παχυσαρκία κάθε άτομο είναι διαφορετικές. Κάθε πρόγραμμα πρέπει να είναι εξατομικευμένο, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία, τον ιδιαίτερο ψυχισμό αλλά και τον τρόπο ζωής. Σε αυτή την προσπάθεια, το DNA τεστ, ο γονιδιακός έλεγχος παχυσαρκίας, μπορεί να μας βοηθήσει αφάνταστα.

- Διαφήμιση -

Ειδικότερα, οι εξειδικευμένες εξετάσεις που πρέπει να γίνουν είναι:

1. Αιματολογικές εξετάσεις
Έλεγχος πάνω σε ειδικές ορμόνες που έχουν σχέση με την παχυσαρκία, ώστε να αποκλειστεί κάποια ορμονική ή άλλη διαταραχή.

2. DNA τεστ (γονιδιακός έλεγχος παχυσαρκίας)
Η γνώση των γονιδίων, μέσω του γονιδιακού ελέγχου, μας δίνει πλέον τη δυνατότητα, με εξατομικευμένες διατροφικές και διαιτητικές ιατρικές συμβουλές, να μειώσουμε σε μεγάλο βαθμό την αυξημένη μάζα σώματος, που πολλές φορές προκαλεί αρκετά προβλήματα υγείας. Έτσι, λοιπόν, η διαχείριση της παχυσαρκίας μέσω του ελέγχου των γονιδίων είναι ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα του κάθε ιατρού στον δύσκολο δρόμο του ελέγχου του σωματικού βάρους του ασθενούς, μέσω του προσδιορισμού των συγκεκριμένων θρεπτικών αναγκών του. Κατά συνέπεια, οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες ρυθμίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παραλείπονται θρεπτικές ουσίες που είναι απολύτως απαραίτητες για να μην υπάρχει μακροπρόθεσμη επιβάρυνση του οργανισμού λόγω έλλειψης βασικών στοιχείων, όπως βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Γνωρίζουμε ότι η κληρονομικότητα (γονίδια), η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με τα υψηλά σε θερμίδες τρόφιμα έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση της παχυσαρκίας. Τα γονίδια επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αποθήκευση και κατανομή του λίπους στο σώμα, καθώς και το πόσο εύκολα ο λιπώδης ιστός (λίπος) μετατρέπεται σε ενέργεια καταναλώνοντας θερμίδες (μεταβολισμός).
Εξετάζονται γονίδια που αφορούν, μεταξύ άλλων, στις ακόλουθες βιολογικές λειτουργίες:
• διεργασία λιπόλυσης και παραγωγής θερμότητας
• διαμόρφωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και εναπόθεση γλυκόζης
• μεταβολισμός των λιπιδίων και της ομοκυστεΐνης
• ανταπόκριση στη λήψη τροφής και αίσθημα ανταμοιβής

3. Μέτρηση βιταμινών
Γίνονται εξετάσεις σχετικές με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, για να δούμε αν υπάρχουν ελλείψεις, τις οποίες και πρέπει να αναπληρώσουμε.

4. Τεστ δυσανεξίας τροφών (με αιμοληψία)
Είναι ήδη γνωστό μεταξύ όσων ασχολούνται με την ιατρική της παχυσαρκίας πως υπάρχουν διατροφικές κατηγορίες τις οποίες ο δικός σου οργανισμός ίσως δεν ανέχεται και πιθανόν αυτή να είναι η αιτία για τα συχνά και χρόνια προβλήματα της υγείας σου. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, περίπου ο μισός πληθυσμός της γης υποφέρει από Τροφική Δυσανεξία.

Άλλες εξετάσεις
• Καταγραφή φυσικής δραστηριότητας 24ώρου
• Έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας, μέτρηση πίεσης, οξυμετρία
• Λιπομέτρηση
• Μέτρηση 24ωρου μεταβολισμού
• Ανάλυση της σύστασης του σώματος

Άκου το σώμα σου για να κερδίσεις

– Απώλεια βάρους κάτω από ιατρική παρακολούθηση.
– Απώλεια λίπους με διατήρηση της μυϊκής μάζας.
– Αποτοξίνωση από τροφές που μπλοκάρουν το μεταβολισμό και δημιουργούν γαστρεντερικές διαταραχές.
– Επιτάχυνση του μεταβολισμού.
– Βελτιστοποίηση της ενέργειας, της ευεξίας του κάθε ανθρώπου, καθώς και θωράκιση της υγείας του.
– Αποτελέσματα που θα διατηρηθούν για μια ζωή.
Κλειδί σε όλα αυτά είναι η διατροφική εκπαίδευση του ασθενούς. Είναι σύνηθες, και το βλέπουμε καθημερινά, κάποιος να χάνει κιλά και μετά από λίγο καιρό να τα ξαναπαίρνει. Αυτό γίνεται διότι δεν αλλάζει τις διατροφικές του συνήθειες, δεν αλλάζει τον τρόπο ζωής που επιβαρύνει τον οργανισμό του, αλλά προπαντός γιατί δεν εκπαιδεύεται στους σωστούς συνδυασμούς τροφών για τον οργανισμό του.

Από τον Ιωάννη Μέριανο, M.D., Ιατρό-Βιοπαθολόγο, Ιατρική Παχυσαρκίας-Κλινική Διατροφή
www.merianos.gr

Διάβασε επίσης:

Άννα: «Από το XL έπεσα στο Small!»

Γιώτα: «Με μείον 10 κιλά βρήκα τον παλιό μου εαυτό»

 

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ