- Διαφήμιση -

Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα διάφορα φρούτα και λαχανικά –και που τα κάνουν απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισµού µας και τη διατήρηση της υγείας µας–, υπάρχουν και ορισµένα «φυτοχηµικά» συστατικά που τους χαρίζουν το ιδιαίτερο χρώµα τους. Αυτά µε πορτοκαλί χρώµα είναι πλούσια σε καροτενοειδή (άλφα-καροτένιο και βήτα-καροτένιο), στα οποία εξάλλου οφείλεται και το έντονο πορτοκαλί χρώµα του καρότου. Το πορτοκαλί προς κίτρινο χρώµα των λαχανικών και των φρούτων καθορίζεται από τα φλαβονοειδή και τη βήτα-κρυπτοξανθίνη, ενώ το κόκκινο χρώµα οφείλεται στην παρουσία του λυκοπένιου, που επίσης ανήκει στα καροτενοειδή και προσδίδει στα κόκκινα λαχανικά και φρούτα ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το έντονο κόκκινο ή µοβ χρώµα των σταφυλιών και των µούρων σίγουρα οφείλεται στις ανθοκυανίνες και τις πολυφαινόλες τους, οι οποίες συγκαταλέγονται στις ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, µαζί µε το λυκοπένιο.

Οι επιστήµονες, µελετώντας όλα αυτά τα φυτοχηµικά συστατικά, έχουν επισηµάνει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν το ίδιο χρώµα έχουν και ορισµένα κοινά  θρεπτικά συστατικά, που δρουν αναλόγως στον οργανισµό µας.

- Διαφήμιση -

Τα πράσινα λαχανικά οφείλουν το χρώµα τους στα γλυκοζινολικά άλατα, είναι ωστόσο πλούσια και σε βιταµίνη C, περιέχουν σηµαντικές ποσότητες φυτικών ινών και φυλλικού οξέος, βιταµίνης Κ και Β. Έτσι γίνονται απαραίτητα σε άτοµα που έχουν έλλειψη σιδήρου και χρειάζονται τη βοήθεια της βιταµίνης C, ή σε έγκυες γυναίκες που χρειάζονται φυλλικό οξύ για την προστασία του εµβρύου από γενετικές ανωµαλίες.

Η κόκκινη ντοµάτα, το καρπούζι, το κεράσι, η φράουλα έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν τον οργανισµό να αποβάλλει τις βλαβερές τοξίνες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα και µειώνουν τον κίνδυνο εµφάνισης διαφόρων µορφών καρκίνου. Παρόµοια δράση παρουσιάζουν και αυτά που βρίσκονται σε κοντινό χρωµατικό φάσµα, όπως τα κόκκινα σταφύλια, τα µούρα, οι µελιτζάνες και όλα τα λαχανικά και φρούτα µε έντονο κόκκινο, µοβ ή µπλε χρώµα.

Μια διατροφή που στηρίζεται στην ποικιλία φρούτων και λαχανικών από όλη την «γκάµα» χρωµάτων είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσουµε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώµα µας για να διατηρηθεί υγιές και νεανικό.

Από το Απόστολο Χρονόπουλο, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

vegetables

Κατηγορίες λαχανικών & φρούτων, ανάλογα με το χρώμα τους

Πράσινα λαχανικά: µαρούλι, λάχανο, σπανάκι, µπρόκολο, αγγούρι, πιπεριά (πράσινη) και όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Πράσινα φρούτα: ακτινίδιο, αβοκάντο, µήλο (πράσινο), σταφύλι (πράσινο), αχλάδι

Θρεπτικά συστατικά

Πλούσια σε βιταµίνη C, φλαβονοειδή και καροτενοειδή. Περιέχουν και σηµαντικές ποσότητες φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, βιταµινών του συµπλέγµατος Β, βιταµίνη Κ.

Κόκκινα λαχανικά: ντοµάτα, ραπανάκι, κόκκινο (ξερό) κρεµµύδι, κόκκινο λάχανο, πιπεριά (κόκκινη)

Κόκκινα φρούτα: µήλο (κόκκινο), καρπούζι, κεράσια, φράουλες, µούρα

Θρεπτικά συστατικά

Πλούσια σε ανθοκυάνες, καροτενοειδή (π.χ. λυκοπένιο) και βιταµίνη C. Περιέχουν και σηµαντική ποσότητα φυτικών ινών και καλίου.

Μοβ-µπλε λαχανικά: µελιτζάνα, παντζάρι, σπαράγγι, µοβ φυλλώδη λαχανικά (π.χ. ποικιλίες µαρουλιού ή λάχανου), κουνουπίδι (µοβ)

Μοβ-µπλε φρούτα: δαµάσκηνα, βατόµουρα, σύκα

Θρεπτικά συστατικά

Πλούσια σε ανθοκυάνες και πολυφαινόλες µε αντιοξειδωτική δράση. Υπάρχει επικάλυψη µε την οµάδα των κόκκινων λαχανικών, κυρίως λόγω των ανθοκυανών.

Πορτοκαλί-κίτρινα λαχανικά: καρότο, κολοκύθα, καλαµπόκι, πιπεριά (κίτρινη και πορτοκαλί)

Πορτοκαλί-κίτρινα φρούτα: πορτοκάλι, βερίκοκο, ροδάκινο, µανταρίνια, νεκταρίνι, πεπόνι, γκρέιπφρουτ (κίτρινο), ανανάς, µάνγκο

Θρεπτικά συστατικά

Πλούσια σε βιταµίνη C, φλαβονοειδή και καροτενοειδή. Περιέχουν και σηµαντικές ποσότητες φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, ασβεστίου και καλίου.

Λευκά λαχανικά: κρεµµύδι, σκόρδο, µανιτάρια, λευκό κουνουπίδι, γογγύλι

Θρεπτικά συστατικά

Πλούσια σε βιταµίνη C, φαινολικές και θειούχες ενώσεις.

Πηγή: Νταβίντ Καγιάτ, «H σωστή αντικαρκινική διατροφή», εκδόσεις Καλέντη

Διάβασε επίσης:

Εξασφάλισε την υγεία σου βάζοντας το σωστό χρώμα στο πιάτο σου

Ανανάς, το εξωτικό φρούτο του καλοκαιριού

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ