- Διαφήμιση -

Όλα τα είδη του τσαγιού προέρχονται από ένα και µοναδικό φυτό, την καµέλια τη σινική (Camelia sinensis). 

Ναι, οποιοδήποτε τσάι, άσπρο, µαύρο ή πράσινο, είναι από το ίδιο φυτό. Η διαφορά βρίσκεται στην επεξεργασία των φύλλων. Αν κάποιο «τσάι» δεν προέρχεται από αυτό το φυτό, τότε δεν είναι στην πραγµατικότητα τσάι. Τα είδη του τσαγιού είναι τέσσερα: άσπρο, πράσινο, oolong και µαύρο.

- Διαφήμιση -

– Το άσπρο, το «τσάι των βασιλιάδων», είναι το λιγότερο επεξεργασµένο και έχει µια φυσική γλυκύτητα. Φτιάχνεται από νεαρά φύλλα που δεν έχουν υποστεί οξείδωση. Έχει τη λιγότερη καφεΐνη απ’ όλα τα άλλα. Τα 150 ml έχουν 10 mg καφεΐνη.

– Το πράσινο παράγεται από φύλλα που έχουν υποστεί λίγη οξείδωση και έχει παραπάνω καφεΐνη από το άσπρο. Είναι φηµισµένο για τις θετικές του επιδράσεις στην υγεία. Τα 150 ml έχουν περίπου 20 mg καφεΐνη. Το πράσινο τσάι έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από το µαύρο.

– Το oolong προέρχεται από µισο-οξειδωµένα φύλλα, τα οποία, ωστόσο, έχουν διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά τους. Η γεύση του κυµαίνεται ανάµεσα στο πράσινο και το µαύρο τσάι. Καταναλώνεται κυρίως στην Κίνα. Τα 150 ml έχουν 40 mg καφεΐνη.

– Το µαύρο τσάι προέρχεται από φύλλα στα οποία έχει επιτραπεί να οξειδωθούν περισσότερο και είναι γνωστό για το κόκκινο χρώµα του (οι Κινέζοι το αποκαλούν κόκκινο και, στην πραγµατικότητα, έτσι είναι, αλλά στη Δύση το λέµε µαύρο γιατί προέρχεται από φύλλα που έχουν συνήθως µαυρίσει). Έχει τις περισσότερες τανίνες και καφεΐνη. Τα 150 ml έχουν 50 mg καφεΐνη.

Διάβασε επίσης:

Δροσίσου απολαυστικά!

Τι σημαίνει το χρώμα των φρούτων και των λαχανικών για την υγεία σου

 

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ