Ακόµα και στο άκουσµα της λέξης «λίπος» αηδιάζεις; Κι όµως, δεν είναι όλα τα λίπη κακά. Μάθε να τα ξεχωρίζεις:
Τα καλά λιπαρά
Η διαφορά της γεύσης δεν είναι ο µόνος λόγος που αναθεωρούµε τα πλήρη προϊόντα. Το σώµα σου χρειάζεται συγκεκριµένους τύπους λίπους για να λειτουργήσει σωστά: τα λεγόµενα καλά λιπαρά, που περιλαµβάνουν πολυακόρεστα και µονοακόρεστα λίπη.
Μονοακόρεστα λιπαρά
Είναι εκείνα που σε βοηθούν να µειώσεις την LDL (κακή χοληστερόλη) και ενισχύουν την HDL (καλή χοληστερόλη). Μονοακόρεστα λιπαρά θα βρεις κυρίως στο ελαιόλαδο. Μικρότερες ποσότητες υπάρχουν στο αβοκάντο, το ταχίνι, τα αµύγδαλα, τα καρύδια και τα σπορέλαια.
Πολυακόρεστα λιπαρά
Αποτελούν καλής ποιότητας λιπαρά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα ω-3 και ω-6 λιπαρά. Είναι ιδιαίτερα σηµαντικό να τα συµπεριλαµβάνουµε στη διατροφή µας, αφού ο οργανισµός µας δεν µπορεί να τα συνθέσει µόνος του. Πηγές ω-3 είναι τα καρύδια, τα αµύγδαλα, ο λιναρόσπορος, η σόγια, τα λιπαρά ψάρια (σολοµός, σαρδέλες, γαύρος) και ορισµένα άγρια χόρτα (γλιστρίδα). Πηγές ω-6 είναι τα φυτικά σπορέλαια (ηλιέλαιο) και οι φυτικές µαργαρίνες.
Τα κακά λιπαρά
Ο σκοπός είναι να περιορίσεις τελείως τα κορεσµένα λίπη, τα οποία βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα (µοσχάρι, χοιρινό, βούτυρο και άλλα πλήρη γαλακτοκοµικά προϊόντα), ή τα τεχνητά trans λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα µερικώς υδρογονωµένα έλαια. Μπορείς να τα αντικαταστήσεις επιλέγοντας άπαχο κρέας και ψάρι, καθώς και χαµηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκοµικά προϊόντα, ενώ θα πρέπει να εξαλείψεις τα trans λιπαρά από τη διατροφή σου όσο το δυνατόν περισσότερο.
Διάβασε επίσης:
Τι να προσέξεις στις ετικέτες των προϊόντων
Είσαι σίγουρη πως τα light προϊόντα σου κάνουν καλό;