Αν η γάστρα δεν είναι στα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιείς συχνά, καιρός να αναθεωρήσεις. Κάνει τα φαγητά νόστιμα, με πλούσια γεύση. Επίσης τα κυδώνια είναι ιδανικά για όσους κάνουν δίαιτα, επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που χορταίνουν γρήγορα. Απόλαυσέ τη με 6,75 πόντους TBS.
Υλικά για 10 άτομα
1 ½ κιλό χτένι σπάλας χοιρινό (χωρίς κόκκαλο)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
3 κλωνάρια θυμάρι
3 κλωνάρια μαϊντανό
5-6 κόκκοι μαύρο πιπέρι
3 φλ. κρασί
2 φλ. ζωμός κότας
Μείγμα λαχανικών
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 κομ. σέλερι
1 κομ. πράσο
1 σκ. σκόρδο
1 μήλο
Για το δέσιμο της σάλτσας
1 κ.σ. βούτυρο μαλακωμένο
1 κ.σ. αλεύρι
1 κ.σ. μουστάρδα με κόκκους
2-3 κ.σ. γιαούρτι
Εκτέλεση
1. Τύλιξε το θυμάρι, το μαϊντανό και το πιπέρι σε ένα κομμάτι τούλι και δέσ’ το. Άφησε το κρέας για μία ώρα στον πάγκο της κουζίνας. Ταμπόναρε το κρέας με απορροφητικό χαρτί. Αλατοπιπέρωσε καλά το χοιρινό. Ρίξε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο σε κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο ή σε γάστρα που μπαίνει στο μάτι της κουζίνας. Ρόδισε το κρέας γύρω γύρω καλά, να κάνει κρούστα περίπου 10΄. Βγάλε το κρέας σε πιατέλα, πρόσθεσε τα λαχανικά και σόταρέ τα για 2-3΄ μέχρι να γυαλίσουν.
2. Ξαναβάλε το κρέας στην κατσαρόλα. Ρίξε 1 φλιτζάνι κρασί και άφησέ το να εξατμιστεί τελείως. Πρόσθεσε το δεματάκι με τα αρωματικά και τα υπόλοιπα υγρά (κρασί και ζωμό). Πρέπει τα υγρά να καλύπτουν το κρέας μέχρι τη μέση του – γι’ αυτό μην χρησιμοποιήσεις τεράστιο σκεύος. Φέρε το σε σημείο βρασμού. Σκέπασε καλά την κατσαρόλα και βάλε τη σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 15΄, και χαμήλωσε τη θερμοκρασία στους 1600C. Ψήσε για 2 με 2 ½ ώρες έως ότου μαλακώσει. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος γύριζε τις πλευρές του κρέατος για να ψηθεί σωστά και να μη στεγνώσει.
3. Βγάλε το κρέας σε μια πιατέλα. Σούρωσε τη σάλτσα και ρίξ’ τη σε ένα κατσαρολάκι. Βράσε τη ώσπου να συμπυκνωθεί σε 1 φλιτζάνι περίπου. Σε μπολ βάλε το βούτυρο (μαλακό) με το αλεύρι και ανάμειξέ τα με τα δάχτυλα. Πρόσθεσέ τα στη σάλτσα και ανακάτευε συνέχεια μέχρι να βράσει, χαμήλωσε τη φωτιά και σιγόβρασε 1 λεπτό. Σβήσε τη φωτιά και πρόσθεσε μουστάρδα και προαιρετικά το γιαούρτι. Κόψε φέτες το κρέας και περίχυσε με σάλτσα.
Διάβασε επίσης:
Πίτσα µε µοτσαρέλα, προσούτο και ρόκα