- Διαφήμιση -

Ύστερα από πολλές προσπάθειες απώλειας βάρους, η ενασχόλησή της µε το χορό ήταν εκείνη που την έκανε να πάρει τη µεγάλη απόφαση να αλλάξει ριζικά τις συνήθειές της.

Από την Έρρικα Λευθέρη

- Διαφήμιση -

To προφίλ της:

Ηλικία: 25 ετών

Ύψος: 1.70 µ.

Αρχικό βάρος: 110 κιλά

σηµερινο βάρος: 68 κιλά

Απώλεια: 42 κιλά

Πριν:

62764_1509464889302_3387485_n

Μετά:

_MG_9388site2

Φωτογραφίες: Κώστας Καπαρελιώτης, μαλλιά – μακιγιάζ: Πόπη Μαργαρίτη, styling: Ελίνα Αθανασίου

Η Αναστασία έδωσε µια δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό της µε την απόφασή της να επισκεφτεί διατροφολόγο. Κατάλαβε πως τα κιλά που είχε πάρει λόγω της κακής διατροφής και της ψυχολογίας της δεν µπορούσαν να διαιωνίζονται. Σήµερα, χαµογελαστή και αισιόδοξη, δίνει στον εαυτό της όλα εκείνα που της στέρησε το πάχος.

The story of my life

«Πάντα ήµουν παχουλό παιδί και κυρίως κατά τη διάρκεια της εφηβείας µου. Προσπάθησα πολλές φορές και µε πολλές δίαιτες να χάσω κιλά αλλά, όταν άρχιζα να βλέπω αποτελέσµατα, τα παρατούσα και ξανάπαιρνα όσα κιλά έχανα, και παραπάνω. Στα τελευταία σχολικά χρόνια είχα ένα σχετικά κανονικό βάρος, µε τη βοήθεια ενός διαιτολόγου, όµως µε το άγχος των Πανελλαδικών και εν αναµονή αποτελεσµάτων, σταµάτησα τη δίαιτα και δεν διατηρήθηκα στα κιλά που είχα καταφέρει να φτάσω».

Επόµενη στάση… φοιτητική ζωή

«Περνώντας σε επαρχιακή πόλη για σπουδές, και συγκεκριµένα στην Ιεράπετρα, η ζυγαριά µου άρχισε να ανεβαίνει ανεξέλεγκτα, µε πολύ κακή διατροφή και µηδαµινή άσκηση. Αυτό µε στενοχωρούσε και µε άγχωνε, αλλά, αντί να σταµατήσω, έτρωγα περισσότερο, νοµίζοντας ότι έβρισκα παρηγοριά σε αυτό. Όταν επέστρεψα από την Κρήτη, µετά από 3,5 χρόνια, και είδα ότι είχα φτάσει τα 110 κιλά, συνειδητοποίησα ότι δεν είχα άλλα περιθώρια. Έπρεπε να πάρω τον έλεγχο του σώµατός µου στα χέρια µου. Έτσι έµαθα για µια δίαιτα µε ειδικά συµπληρώµατα διατροφής και µε τη βοήθεια ενός ειδικού γιατρού-διατροφολόγου κατάφερα να χάσω 37 κιλά σε διάστηµα 8 µηνών. Ήταν µια πολύ αυστηρή διατροφή, στην οποία, αν δεν είχα τη συµπαράσταση της οικογένειας, των φίλων µου και του γιατρού µου, δεν θα τα κατάφερνα. Άλλαξε η ζωή µου και ένιωσα άλλος άνθρωπος, πιο υγιής. Όµως, η αυστηρότητα και η στέρηση της διατροφής αυτής µε κούρασε και τη σταµάτησα. Ένα χρόνο µετά, όσο κι αν προσπαθούσα να συντηρήσω το βάρος µου, άρχισα πάλι να παίρνω κάποια κιλά, αλλά ήµουν αρνητική στο να ξεκινήσω και πάλι κάποια διατροφή».

Δυναµική απόφαση

«Αποφάσισα να βάλω την άσκηση στη ζωή µου· και τι καλύτερο από το χορό, που αγαπώ πολύ και µε εκφράζει αλλά και συνδυάζει άσκηση µε ψυχαγωγία. Έβλεπα, όµως, ότι τα κιλά που είχα ξαναπάρει µε δυσκόλευαν στο να κινηθώ όσο άνετα θα ήθελα· αυτό ήταν ένα κίνητρο για µένα να ξαναφλερτάρω µε την ιδέα της δίαιτας, αφού είχα φτάσει τα 84 κιλά, αλλά ένιωθα και ψυχολογικά έτοιµη να αρχίσω πάλι έναν αγώνα, όπως πίστευα ότι θα ήταν».

Ένας νέος τρόπος ζωής

«Μέσα από τη σχολή χορού που πάω έµαθα για τη διαιτολόγο που µε παρακολουθεί σήµερα και µε µύησε στον κόσµο της υγιεινής διατροφής, χωρίς στερήσεις, πείνα και δυσκολίες. Έµαθα να τρώω 5 µικρά γεύµατα µέσα στην ηµέρα, µε κυριότερο το πρωινό, που δεν έτρωγα ποτέ µέχρι τότε. Οι σαλάτες και τα φρούτα είναι αναπόσπαστο µέρος των γευµάτων µου καθηµερινά, από τα οποία δεν λείπει τίποτα, ούτε το γλυκάκι ή το παραδοσιακό σουβλάκι κατά καιρούς».

_MG_9361site

Μια ενωµένη οικογένεια

«Μαζί µε µένα ξεκίνησαν να επισκέπτονται τη διατροφολόγο και τα υπόλοιπα µέλη τη οικογένειάς µου. Έτσι βοηθούσαµε ο ένας τον άλλο µέσα στο σπίτι, µε τη µαµά να αποτελεί τον βασικό πυρήνα όλης αυτής της προσπάθειας, µαγειρεύοντας και προµηθεύοντάς µας µε τα ταπεράκια κάθε πρωί για τη δουλειά. Η διατροφολόγος µας, η Shirley, ρύθµιζε το µενού ανάλογα µε τις ανάγκες και τις δραστηριότητες της οικογένειας, αφού τα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια ποτέ δεν λείπουν από το σπίτι µας».

Μια σηµαντική συµβουλή

«Η βασική συµβουλή που µου έδωσε η διατροφολόγος µου, κυρίως για τις περιόδους των γιορτών, ήταν ότι τα επόµενα χρόνια θα µπορούσα να φάω ό,τι θέλω (µε µέτρο πάντα), την περίοδο όµως που έκανα την προσπάθειά µου θα έπρεπε να είµαι πιο συντηρητική. Έτσι, σιγά σιγά, έβλεπα το σώµα µου να αλλάζει, την ενέργειά µου να αυξάνεται και ένιωθα πιο υγιής και ευδιάθετη. Το σηµαντικότερο ήταν ότι όλο αυτό το διάστηµα δεν ένιωσα ότι έκανα δίαιτα, αλλά ότι έτρωγα σωστά και υγιεινά, φροντίζοντας το σώµα µου και τον οργανισµό µου γενικότερα».

Ένα στοίχηµα που έπρεπε να κερδίσω

«Ως παιδί και ως ενήλικη, σε οποιαδήποτε ψυχολογική φάση κι αν βρισκόµουν, άφηνα τη λαιµαργία να καθορίζει την πείνα µου και την όρεξή µου κι αυτό ήταν το µεγαλύτερο στοίχηµα που έπρεπε να κερδίσω, περισσότερο κι από την απώλεια κιλών. Η αλήθεια είναι πως η λαιµαργία δεν φεύγει ποτέ, αλλά µαθαίνεις να την ελέγχεις. Ειδικά όταν άρχισαν να µικραίνουν τα νούµερα στα ρούχα και να φοράω πιο άνετα αυτά που ήθελα, αντιστεκόµουν πολύ πιο εύκολα στις λιχουδιές ή το junk food, που… τιµούσα πολύ συχνά παλαιότερα. Απολαµβάνω τις βόλτες στα µαγαζιά, το shopping therapy, όπως λέµε εµείς τα κορίτσια, το οποίο κάθε άλλο παρά ευχαριστιόµουν στο παρελθόν, αφού σπάνια έβρισκα στο νούµερό µου κάτι που µου άρεσε».

_MG_9621site

Καινούρια αρχή

«Κακά τα ψέµατα, η παχυσαρκία δεν σε εµποδίζει µόνο σωµατικά, αλλά και ψυχικά. Καταπιέζεις τον εαυτό σου να µην κάνει πράγµατα από φόβο ότι δεν θα τα καταφέρεις ή ότι θα σε κοροϊδέψουν· και, φυσικά, για όλα φταίει το βάρος σου. Έτσι νιώθεις ότι µένεις πίσω, συγκριτικά µε τους γύρω σου, σου λείπουν πράγµατα που µόνο εσύ µπορούσες να δώσεις στον εαυτό σου και του τα στέρησες. Θέλω, λοιπόν, να κάνω όλα αυτά που δεν έκανα γιατί µε κρατούσαν πίσω τα περιττά κιλά, αλλά και η κακή ψυχολογία που µου προκαλούσαν στο παρελθόν, και πρώτα απ’ όλα να αλλάξω την γκαρνταρόµπα µου, πετώντας όλα τα φαρδιά. Και αυτό θα γίνει µε καλή διάθεση και παρέα!».

Χαµόγελο και αισιοδοξία

«Τώρα είµαι 68 κιλά και στόχος µου είναι να φτάσω τα 65 και να µείνω εκεί, χωρίς πίεση, αλλά µε σωστή διατροφή, πολύ χορό και κυρίως µε χαµόγελο, που ποτέ δεν µου λείπει!».

_MG_9483site

Τα 5 tips της Αναστασίας

1. Αν εσύ δεν είσαι έτοιµος να κάνεις την αλλαγή, δεν θα πετύχει ποτέ. Βρες τα µε τον εαυτό σου, πάρε την απόφαση, µια βαθιά ανάσα και ξεκίνα!

2. Η ψυχολογία είναι το Α και το Ω, οπότε φτιάξε τη διάθεσή σου κάνοντας κάποιου είδους άσκηση ή οτιδήποτε άλλο σε ευχαριστεί και σε γεµίζει (ευχαρίστηση, όχι κιλά!).

3. Πολλά και µικρά γεύµατα µέσα στην ηµέρα, µε βασικότερο το πρωινό (απορρίπτονται οι τυρόπιτες και οι µπουγάτσες από το φούρνο!).

4. Υποµονή και επιµονή. Τα κιλά δεν φεύγουν από τη µια στιγµή στην άλλη, αλλά, µόλις φύγουν, είσαι άλλος άνθρωπος.

5. Μην αυτοµαστιγώνεσαι κάθε φορά που τρως κάτι παραπάνω – πόσο ν’ αντισταθείς πια στο παγωτό, καλοκαίρι έχουµε! Απλώς φάε µε µέτρο, τήρησε το διαιτολόγιό σου τις επόµενες ηµέρες και ούτε γάτα ούτε ζηµιά!

_MG_9500site

Τι λεει η διαιτολόγος της

«Όπως και άλλοι πολλοί µαθητές, η Αναστασία έβαλε πολλά παραπανίσια κιλά τα χρόνια της προετοιµασίας της για το πανεπιστήµιο, καθώς επίσης και τα χρόνια των σπουδών της. Κατά τη διάρκεια της προετοιµασίας της και την περίοδο των Πανελλαδικών, πήρε 13 κιλά και εν συνεχεία 25 κιλά ακόµα στο πανεπιστήµιο. Οι κυριότεροι λόγοι για αυτή τη σηµαντική αύξηση βάρους ήταν η καθηµερινότητα χωρίς σωστό πρόγραµµα όσον αφορά στη σωµατική ξεκούραση (πρόγραµµα ύπνου), γεγονός το οποίο σαν επακόλουθο είχε και τη µη σωστή και τακτική διατροφή. Πολλές φορές, όπως συµβαίνει σε πολλούς νέους και νέες τα χρόνια αυτά των σπουδών, η διατροφή της περιελάµβανε έτοιµο φαγητό (junk food). Σε αυτά πρέπει επίσης να προστεθεί και η έλλειψη τακτικής άσκησης. Για να καταφέρουµε να αποφύγουµε την αύξηση βάρους αυτή την περίοδο της ζωής µας θα πρέπει, όπως πάντα, να προσπαθήσουµε να έχουµε ένα τακτικό πρόγραµµα διατροφής. Δεν θα πρέπει να φεύγουµε ποτέ από τη φοιτητική εστία ή το σπίτι µας χωρίς να έχουµε καταναλώσει ένα σωστό και υγιεινό πρωινό και χωρίς να φροντίσουµε να ρίξουµε στην τσάντα µας κάποια υγιεινά σνακ για το υπόλοιπο της ηµέρας. Πρέπει, επίσης, να αποκτήσουµε κάποιες βασικές γνώσεις µαγειρικής, ώστε να φτιάχνουµε µόνοι µας το φαγητό µας και να µην επαναπαυόµαστε σε παραγγελίες delivery. Τέλος, θα πρέπει να ρυθµίσουµε το πρόγραµµά µας έτσι ώστε να υπάρχει πάντα χρόνος για τακτική άσκηση. Είναι καλό να βρούµε κάτι που να µας αρέσει να κάνουµε ως άσκηση και να το κάνουµε µέρος της καθηµερινότητάς µας».

Shirley Patterson, Κλινική Διαιτολόγος, Bsc (Hons), RD

Ευχαριστούµε τη σχολή χορού LATIN 4U, Λεωφ. Συγγρού 5, τηλ. 210 9230302, www.latin4u.gr
και τον καβαλιέρο της Αναστασίας, Αχιλλέα Καρανικόλα για την τόσο σηµαντική του συµβολή στη φωτογράφιση.

Διάβασε επίσης:

Μαρία Παπαδοπούλου: Μείον 12 κιλά και ο αγώνας συνεχίζεται!

Η Μάντη Περσάκη σου δείχνει πως θα αποκτήσεις sexy γλουτούς με 3 πανεύκολες ασκήσεις

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ