- Διαφήμιση -

Το AIDS, αν και πλέον δεν θεωρείται καταληκτική αλλά χρόνια ασθένεια, παραµένει ακόµα και σήµερα η δεύτερη πιο θανατηφόρα λοιµώδης νόσος παγκοσµίως, µετά τη φυµατίωση. Σύµφωνα µε πρόσφατα στοιχεία, η ασθένεια σκότωσε το 2014 περίπου 1,2 εκατοµµύρια ανθρώπους.

Το AIDS αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων των Ηνωµένων Πολιτειών το 1981 και πολύ γρήγορα µετατράπηκε σε πανδηµία σε πολλές χώρες του κόσµου. Από τότε η ιατρική επιστήµη έχει κάνει εξαιρετική πρόοδο και οι οροθετικοί µπορούν να ζουν απολύτως φυσιολογικά. Αυτό που έχει παραµείνει σε…. µεσαιωνικό σκοτάδι είναι ο φόβος, που θρέφεται από την άγνοια, αλλά και η πρόληψη, που ακόµα και σήµερα στοχοποιεί.

- Διαφήμιση -

Άλλο HIV, άλλο AIDS

O HIV είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, είναι ο ιός που προκαλεί το AIDS (σύνδροµο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας). Ο HIV προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστηµα του ανθρώπου, το σύστηµα που εξασφαλίζει ότι ο οργανισµός προβάλλει τις απαραίτητες άµυνες στους διάφορους ιούς που επιτίθενται σε αυτόν και απειλούν να τον εξασθενήσουν. Οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί µε HIV λοίµωξη λέγονται οροθετικοί (στον HIV). Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ασθενήσει µε AIDS και µπορεί να µην ασθενήσουν ποτέ. Στις περισσότερες περιπτώσεις βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή για να κρατούν τον ιό HIV σε µη ανιχνεύσιµες τιµές (υπό καταστολή) στον οργανισµό τους.

Πώς κολλάει ο HIV;

• Αν κάνεις σεξ (κολπικό, πρωκτικό) χωρίς προφυλακτικό.

• Αν χρησιµοποιείς την ίδια βελόνα για ναρκωτικά που λαµβάνονται ενδοφλέβια.

• Από τη µητέρα στο παιδί κατά την εγκυµοσύνη, τον τοκετό ή το θηλασµό.

• Αν σου µεταγγίσουν µολυσµένο αίµα. Ο κίνδυνος αυτός έχει ελαχιστοποιηθεί στις µέρες µας, γιατί στο αίµα γίνεται αυστηρός έλεγχος από τα νοσοκοµεία.

Μήπως είσαι οροθετικός;

Υπάρχουν άνθρωποι (ακόµα και εσύ) που δεν ξέρουν αν είναι ή όχι οροθετικοί. Καλό είναι να παίρνεις πάντα προφυλάξεις και για σένα και για τους άλλους. Να χρησιµοποιείς πάντα προφυλακτικό και λιπαντικό, µε βάση το νερό, κατά τη διάρκεια του σεξ και να µην χρησιµοποιείς κοινές βελόνες ή άλλα αιχµηρά αντικείµενα.

Πώς θα καταλάβεις αν κόλλησες HIV;

Έκανες ελεύθερο σεξ και φοβάσαι µήπως κόλλησες HIV; Σε πονάει ο λαιµός σου, έχεις πυρετό, µήπως και διάρροια; Ο µόνος τρόπος να µάθεις αν κόλλησες είναι να κάνεις το ειδικό τεστ. Η µόλυνση από τον HIV δεν έχει ιδιαίτερα συµπτώµατα. Κάποιες φορές µοιάζουν µε εκείνα ενός κοινού κρυολογήµατος, µπορεί και όχι. Είναι αδύνατον να το καταλάβεις έτσι. Αν κάνεις σεξ χωρίς προστασία, πρέπει να κάνεις το τεστ. Διαφορετικά είναι αδύνατον να γνωρίζεις…

Το τεστ του HIV

Είναι σηµαντικό να εξετάζεσαι ανά τακτά χρονικά διαστήµατα (κάθε έξι µήνες ή κάθε χρόνο το πολύ) για να δεις αν είσαι θετικός στον HIV. Η εξέταση είναι ανώνυµη και εµπιστευτική, γίνεται δωρεάν και τα αποτελέσµατά της βγαίνουν σε λίγες µέρες.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο στο The BODY που κυκλοφορεί.

Διάβασε επίσης:

Όταν η διατροφή γίνεται… αριθμητική

Μήπως δεν είναι απλά ένας τσιγαρόβηχας;

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ