Είτε τα φτιάξεις µόνη σου είτε τα αγοράσεις, τα γλυκά των Χριστουγέννων δεν θα λείψουν από το εορταστικό τραπέζι! Μελοµακάρονα, κουραµπιέδες, δίπλες και βασιλόπιτα έχουν την τιµητική τους. Γνωρίζεις, όµως, ποιο γλυκό µπορείς να απολαύσεις χωρίς τύψεις και ποιο… είναι καλύτερα να αποφύγεις;

Μελοµακάρονα – 1,5 πόντοι TBS / 30 γρ.

Το σήµα κατατεθέν των Χριστουγέννων είναι σίγουρα τα µελοµακάρονα. Ο όρος προέρχεται από τη µακαρωνία, το νεκρώσιµο δείπνο των αρχαίων Ελλήνων, όπου προσφερόταν η µακαρία, ένα είδος πίτας. Με τον καιρό προστέθηκε µέλι και καθιερώθηκε σαν χριστουγεννιάτικο γλυκό, γιατί το µέλι είναι σύµβολο ευζωίας και δηµιουργίας. Το αποτέλεσµα είναι τόσο γευστικό που µόνο ένα δεν είναι αρκετό.

Τι λέει η διατροφολόγος

Τα µελοµακάρονα αποτελούν πηγή βιταµίνης C λόγω του χυµού πορτοκαλιού που περιέχουν. Από τα καρύδια παίρνουµε ω-3 λιπαρά οξέα, ενώ είναι πλούσια και σε µονοακόρεστα λιπαρά οξέα, χάρη στο ελαιόλαδο. Από το µέλι παίρνουµε βιταµίνες του συµπλέγµατος Β. Τα µελοµακάρονα έχουν πλούσια γεύση, ενώ οι θερµίδες τους κυµαίνονται από 130 έως 220, ανάλογα µε το µέγεθός τους, και τα λιπαρά τους από 7,5 γρ. έως 10 γρ. Το ιδανικό είναι να φας 5–6 σε όλη τη διάρκεια των γιορτών.

Βασιλόπιτα – 5 πόντοι TBS / 100 γρ.

Είναι το πρώτο γλυκό της χρονιάς και σηµατοδοτεί την έναρξη του νέου έτους. Αυτό που σίγουρα όλοι περιµένουµε είναι να µας πέσει το φλουρί, που υπόσχεται τύχη για τη νέα χρονιά. Αν η βασιλόπιτα που θα επιλέξεις είναι σαν κέικ, τότε οι θερµίδες είναι αρκετές, αφού τα αυγά και το βούτυρο έχουν πολλά λιπαρά. Αν όµως επιλέξεις τη βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι, το βούτυρο µειώνεται σηµαντικά, το ίδιο και τα λιπαρά.

Τι λέει η διατροφολόγος

Οι βασιλόπιτες των γιορτών συνήθως είναι σε µορφή κέικ ή τσουρεκιού. Η βασιλόπιτα τσουρέκι έχει κατά 50% λιγότερα κορεσµένα λιπαρά από εκείνη σε µορφή κέικ, λόγω του ότι περιέχει λιγότερα αυγά και βούτυρο. Η βασιλόπιτα κέικ έχει 320 θερµίδες τα 100 γρ. και 18 γρ. λιπαρά, ενώ η βασιλόπιτα τσουρέκι έχει 240 θερµίδες το κοµµάτι και 8 γρ. λιπαρά. Για να διατηρήσεις τη γραµµή σου καλό είναι να µην υπερβείς τα 2 κοµµάτια των 100 γρ. σε όλη τη διάρκεια των γιορτών.

Κουραµπιέδες – 2 πόντοι TBS / 30 γρ.

Σίγουρα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα συναντήσεις τους κουραµπιέδες. Το λευκό χαρακτηριστικό τους χρώµα µε τη ζάχαρη άχνη είναι το αγαπηµένο γλύκισµα των παιδιών. Η λέξη κουραµπιές προέρχεται από την τούρκικη λέξη kurabiye, που σηµαίνει ξηρό µπισκότο. Αργότερα προστέθηκαν τα αµύγδαλα και η άχνη, για να φτάσουµε στη σηµερινή µορφή του. Όµως, αυτός ο πειρασµός δεν είναι όσο αθώος νοµίζουµε. Η µεγάλη ποσότητα ζάχαρης σε συνδυασµό µε το βούτυρο του δίνει αρκετές θερµίδες και µεγάλη περιεκτικότητα κορεσµένων λιπαρών. Φυσικά, δεν χρειάζεται να τους στερηθείς, καλό όµως είναι να αποφύγεις τις υπερβολές.

Τι λέει η διατροφολόγος

Οι κουραµπιέδες είναι πλούσιοι σε κορεσµένα λιπαρά, λόγω του βούτυρου που περιέχουν, κι έτσι αυξάνουν την κακή χοληστερίνη. Περιέχουν υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιµικού δείκτη, όπως ζάχαρη και λευκό αλεύρι. Υπερβαίνουν τα µελοµακάρονα, αποδίδοντας 170–260 θερµίδες, ανάλογα µε το µέγεθος τους, και 8–10 γρ. λιπαρά. Απόφυγε τις υπερβολές, καταναλώνοντας µέχρι 5 κουραµπιέδες σε όλες τις γιορτές.

Δίπλες – 3,5 πόντοι TBS / 100 γρ.

Αυτό το ξεχωριστό γλυκό µε το περίεργο σχήµα αρχικά προσφερόταν στους γάµους. Το µέλι, όπως και στα µελοµακάρονα, συµβολίζει την ευζωία και τη δηµιουργία, γι’ αυτό και καθιερώθηκε ως χριστουγεννιάτικο γλυκό. Οι θερµίδες τους είναι περιορισµένες. Αν µάλιστα τηγανιστούν σε ελαιόλαδο, τότε είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές βιταµίνες και ωφέλιµα µονοακόρεστα λιπαρά.

Τι λέει η διατροφολόγος

Οι δίπλες περιέχουν µονοακόρεστα λιπαρά οξέα λόγω του ελαιόλαδου, ω-3 λιπαρά οξέα από τα καρύδια και βιταµίνη Β από το µέλι τους. Είναι πιο χαµηλοθερµιδικές από τα µελοµακάρονα και τους κουραµπιέδες, αφού µια δίπλα 30 γρ. αποδίδει 100 θερµίδες περίπου, καθώς και 4 γρ. λιπαρά. Μπορείς να απολαύσεις 7 δίπλες σε όλη τη διάρκεια των γιορτών και να διατηρήσεις τη γραµµή σου.

And the winner is…

Οι δίπλες! Είναι το χριστουγεννιάτικο γλυκό που συνδυάζει τη µεγαλύτερη θρεπτική αξία, τις χαµηλότερες θερµίδες και τα λιγότερα λιπαρά, χωρίς να υπολείπεται σε γεύση!

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Διατροφολόφο Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου.

Διάβασε επίσης:

Γρήγορο κέικ σοκολάτας με Cottage cheese Flair

Λαχταριστό κεικ πορτοκάλι με σταγόνες σοκολάτας από τη Ναταλία Δραγούμη!