- Διαφήμιση -

Ένας από τους σηµαντικούς λόγους που σε έκαναν να πεις το µεγάλο «ναι» ήταν και το σεξ. Η χηµεία ανάµεσά σας θα µπορούσε να βάλει πυρκαγιά σε δάσος! Σήµερα όµως δεν είστε µόνοι οι δυο σας… Αν και ο θυµόσοφος λαός λέει: «στους δύο τρίτος δε χωρεί», στη δική σας σχέση έχει εισβάλει ο… καρπός του έρωτά σας.

Ποιος να σου το έλεγε ότι εσύ, ναι, για σένα µιλάµε, θα απέφευγεσ όχι µόνο το σεξ αλλά ακόµα και µια αγκαλιά. Το µόνο που θες να αναφωνήσεις όταν βλέπεις τον πάλαι ποτέ µεγάλο σου έρωτα είναι: «Εγώ δεν σηκώνοµαι απόψε! Να αναλάβεις εσύ το βλαστάρι σου!» Και να κοιµηθείς ώρες, ατέλειωτες ώρες…

- Διαφήμιση -

Και µετά αναρωτιέσαι: «Είµαι τόσο κακή µάνα; Είµαι τόσο κακή σύντροφος;»

Ο εισβολέας, που χώθηκε στη σχέση και στο κρεβάτι σου, είναι µικρός, αξιολάτρευτος, έφερε στην καθηµερινότητά σου τα πάνω κάτω και τον αγαπάς περισσότερο κι από τη ζωή σου! Από τη µια οι αλλαγές στο σώµα σου, οι ορµονικές διακυµάνσεις και τα έξτρα κιλά, από την άλλη τα ατέλειωτα ξενύχτια και οι απαιτήσεις της µητρότητας έχουν µεταβάλει εντελώς τις προτεραιότητές σου. Το µόνο που λαχταράς πραγµατικά είναι λίγες ώρες παραπάνω ύπνος!

Πώς µπορώ να κρατήσω ζωντανή τη σεξουαλική ζωή µέσα στο γάµο µου;

Συνήθως µετά το γάµο το foreplay, το ερωτικό παιγνίδι πριν από τη σεξουαλική πράξη, είναι παρελθόν, ενώ οι δύο σύζυγοι περνούν κατευθείαν στην πράξη, δίνοντας την εντύπωση ότι κάνουν σεξ µόνο και µόνο για να το κάνουν, ότι πληρούν τις «υποχρεώσεις» τους και για να πειστούν ότι η σεξουαλική τους ζωή εξακολουθεί και υπάρχει. Το ίδιο συµβαίνει και µε το after play, το στάδιο µετά τον οργασµό, όπου πολλοί είναι αυτοί, κυρίως άνδρες, που γυρίζουν πλευρό και κοιµούνται µε το πρόσχηµα ότι αύριο πρέπει να ξυπνήσουν νωρίς για τη δουλειά, ή οι γυναίκες ότι έχουν να φροντίσουν τα παιδιά. Θυµηθείτε: έτσι ήσασταν και πριν από τον γάµο; Γιατί να µην απολαύσετε αυτή την κοινή σας ώρα; Γιατί να µην νιώσετε την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης όπως κάνατε πριν από το γάµο;

Η ύπαρξη των παιδιών επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού;

Η ύπαρξη παιδιών είναι άλλος ένας παράγοντας που ελαττώνει τις σεξουαλικές επαφές του ζευγαριού. «Αν µας ακούσουν τα παιδιά; Αν το καταλάβουν; Δεν µπορούµε να κάνουµε σεξ τώρα, αν ανοίξουν την πόρτα;» Οι ίδιοι οι γονείς είναι αυτοί που θα περάσουν στα παιδιά τους το µήνυµα ότι πρέπει η πόρτα του υπνοδωµατίου να κλείνει, και ότι πρέπει να χτυπάνε πριν µπουν µέσα.

Πόσο σηµαντικό ρόλο παίζει η εµφάνιση και η φροντίδα του εαυτού µας µέσα στο γάµο;

Η φροντίδα και η υγιεινή των δύο συντρόφων παίζει επίσης σηµαντικό ρόλο. Αρκετά άτοµα «αφήνονται» µέσα στο γάµο καθώς νιώθουν σίγουροι για την αποδοχή τους από τον άλλο σύντροφο και παραµελούν τον εαυτό τους. Ας προσέχουµε λοιπόν όχι µόνο την ωραία εµφάνιση του συντρόφου µας αλλά και τη δική µας. Ας την επιβραβεύσουµε, ας αγοράσουµε καινούρια ρούχα, καινούρια εσώρουχα, ας προσπαθήσουµε να κάνουµε όλες αυτές τις τρέλες που κάναµε πριν από το γάµο. Ας µην υποτιµάµε την αξία ενός ροµαντικού διήµερου ταξιδιού που µας βγάζει από τη ρουτίνα και την ανία αφήνοντας τα καθηµερινά προβλήµατα πίσω.

Ας απολαύσουµε ένα ροµαντικό δείπνο σε ένα εστιατόριο ή ακόµη και στο σπίτι µας µε το φως των κεριών και πάνω από όλα ας προσπαθήσουµε να «ακούσουµε» ο ένας τις ανάγκες του άλλου.

Η έλλειψη χρόνου και η σωµατική κόπωση στα σύγχρονα ζευγάρια είναι βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες για µια καλή σεξουαλική ζωή. Πώς µπορεί να αντιµετωπίσει το ζευγάρι αυτό το πρόβληµα;

Η έλλειψη χρόνου δεν απείλησε ποτέ τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού που ζει καθηµερινά και απαιτητικά στους χρόνους των επιλογών και των στόχων του. Ο χρόνος γίνεται εχθρός στο σεξ των δύο συντρόφων όταν προβάλλεται ως άλλοθι και καλή δικαιολογία σε αυτόν που δηλώνει υπερ-απασχοληµένος και κουρασµένος για να αποφύγει τη σεξουαλική επαφή.

Μπορεί ένα παιδί να φτιάξει µια σχέση;

Υπάρχουν πολλοί που έχουν την πεποίθηση ότι ένα παιδί µπορεί να φτιάξει µια σχέση. Αυτό είναι λάθος. Μια σχέση λειτουργεί στον άξονα της αλληλοεπένδυσης, της ουσιαστικής επικοινωνίας και κατανόησης, της υπευθυνότητας και του κοινού στόχου. Η ελπίδα της βελτίωσής της µε τον ερχοµό ενός παιδιού αποδεικνύεται µάταιη και δηλώνει την αποφυγή της σχέσης να διαπραγµατευτεί τα ουσιαστικά προβλήµατα.

o-KIDS-DIVORCED-PARENTS-facebook

Τι λέει ο ειδικός

Σύµφωνα µε τον δρ. σεξουαλικής και ψυχικής υγείας κ. Θάνο Ασκητή η σεξουαλική εικόνα της γυναίκας κατά την περίοδο της λοχείας, φαίνεται να πηγαίνει σε δεύτερο ρόλο, δίνοντας πολύ µεγάλη έµφαση στο µητρικό πεδίο που έχει διαµορφωθεί στη ζωή της και στις ανάγκες που γεννιούνται από το ίδιο το παιδί. Ο σύντροφός της πρέπει να γνωρίζει ότι αυτές οι 6 εβδοµάδες µετά τον τοκετό είναι αφιερωµένες στη λοχειακή φάση της συντρόφου του. Δεν θα πρέπει να δείξει ζήλια και θυµό επειδή η ίδια προτιµάει περισσότερο το µωρό της από τον ίδιο, αλλά να σκεφτεί ότι τώρα τον χρειάζεται δίπλα της.

Ποια είναι η σεξουαλική ζωή της γυναίκας κατά την περίοδο της γαλουχίας;
Ο θηλασµός είναι µια σηµαντική και καθοριστική περίοδος της µητρότητας, µε το βρέφος που παίρνει ζωή και δύναµη από το µαστό της µητέρας, τοποθετώντας τη γυναίκα στο µεγαλύτερο ίσως χρέος της ζωής της, απέναντι στον άνθρωπο που γέννησε και µεγαλώνει. Η περίοδος αυτή, που ορµονικά χαρακτηρίζεται από την αυξηµένη έκκριση προλακτίνης για να λειτουργήσει η γαλακτοφορία, η σεξουαλικότητά της ενώ τον πρώτο καιρό φαίνεται να έχει µειωθεί, σιγά σιγά µε την πάροδο του χρόνου επανέρχεται και, βέβαια, ενισχύεται και µε την προσπάθεια του άνδρα συντρόφου να της δείχνει την επιθυµία του. Το ζευγάρι δοκιµάζεται και αποµακρύνεται τη συγκεκριµένη περίοδο, αφού η γυναίκα-µητέρα ασχολείται αρκετά µε το µικρό της και όταν µάλιστα είναι πρωτότοκος θα χρειαστεί και ένα διάστηµα δικής της προσαρµογής στις νέες ανάγκες που δηµιουργήθηκαν.

Info: Ινστιτούτο Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας, Δρ. Θάνος Ασκητής, Τηλέφωνα: 210 6104 590, 210 77 89 890, 210 77 72 100
Δωρεάν Συµβουλευτική Γραµµή Σεξουαλικής Υγείας: 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)
www.askitis.gr, E-Mail: [email protected]

Διάβασε επίσης:

Μητέρα – κόρη: Μια σχέση στοργής ή οργής;

Κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σου; Μάθε τι πρέπει να κάνεις

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ