Cappuccino
Με βάση τον espresso, αυτός ο καφές έγινε δηµοφιλής ιδιαίτερα από τις γυναίκες που δεν άντεχαν τον espresso. Η ονοµασία του προέρχεται από τους καπουτσίνους, τους Καθολικούς µοναχούς που είχαν ξυρισµένο κεφάλι. Παραδοσιακά φτιάχνεται µε αφρόγαλο, αλλά συνηθίζεται και η προσθήκη σαντιγί, ενώ ταιριάζει πολύ µε κανέλα ή τρούφα.
- Ένα φλιτζάνι 150 ml περιέχει 40 mg καφεΐνης.
- Οι θερµίδες του εξαρτώνται από το γάλα. Αν είναι πλήρες, τότε στις 5 θερµίδες του espresso πρόσθεσε 110 θερµίδες για µια κούπα καφέ (περ. 360 ml) . Αν είναι χαµηλών λιπαρών, πρόσθεσε 70.
Αν και στην Ελλάδα µπορεί να πίνουµε τον cappuccino για πάνω από µία ώρα, η σωστή διάρκειά του είναι 30 λεπτά, αλλιώς κόβει το γάλα.
Εspresso
Το χαρµάνι του αποτελεί τη βάση για τους περισσότερους καφέδες που πίνουµε. Η ονοµασία του λέγεται ότι προέρχεται από το αγγλικό «express», δηλαδή κάτι γρήγορο. Οι παραλλαγές espresso είναι πάνω από 30, αν και στην Ελλάδα χρησιµοποιούµε αυτό τον όρο για να δηλώσουµε τον µονό, τον διπλό αλλά και τον freddo. Θεωρείται ο πιο καθαρός καφές, ενώ σου δίνει αµέσως την ενέργεια που χρειάζεσαι.
- Ένα φλιτζάνι 30 ml περιέχει 40 mg καφεΐνης.
- Αν δεν προσθέσεις ζάχαρη, έχει µόλις 5 θερµίδες.
Ο µονός espresso διαρκεί όσο 2 γουλιές, ενώ ο lungo όσο 3.
Ελληνικός καφές
Ένα ιδιαίτερο είδος καφέ, ο ελληνικός ή τούρκικος καφές για να παρασκευαστεί χρειάζεται ψήσιµο σε µπρίκι. Το µείγµα του περιέχει λεπτούς καβουρντισµένους κόκκους καφέ. Είναι ο πιο δηµοφιλής καφές στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Χαρακτηριστικό του είναι το καϊµάκι, ο πηχτός αφρός που δηµιουργείται στην επιφάνεια όταν βράσει. Μάλιστα, πετυχηµένος θεωρείται εκείνος που έχει διατηρήσει το καϊµάκι του όταν σερβίρεται.
- Ένα φλιτζάνι 50 ml περιέχει 40 mg καφεΐνης.
- Ο σκέτος ελληνικός δεν έχει θερµίδες.
Αν κρυώσει ο ελληνικός καφές, χάνει τη γεύση του, όµως τα συστατικά του παραµένουν.
Γαλλικός καφές
Βάλε την καφετιέρα να δουλέψει και άφησε το πλούσιο άρωµά του να γεµίσει το σπίτι. Ο γαλλικός, ή αλλιώς καφές φίλτρου, είναι ίσως ο πιο γνωστός καφές παγκοσµίως, αφού είναι ιδιαίτερα εύχρηστος. Οι επιλογές εδώ είναι απεριόριστες. Από τον σκέτο µε το πλούσιο χαρµάνι, για εκείνους που δεν τους αρέσουν οι πειραµατισµοί, µέχρι γεύσεις όπως φουντούκι, βανίλια, καραµέλα ή σοκολάτα. Θεωρείται ο πιο ελαφρύς καφές και, αν επιλέξεις κάποια γεύση, η προσθήκη ζάχαρης είναι περιττή.
- Ένα φλιτζάνι 200 ml περιέχει 150 mg καφεΐνης.
- Μια κούπα καφέ φίλτρου χωρίς προσθήκη ζάχαρης έχει 2 θερµίδες.
Tip: Η ιδανική θερµοκρασία παρασκευής είναι 80°C και πρέπει να σερβίρεται αµέσως.
Φραπέ
Σίγουρα τον έχεις δοκιµάσει, έστω µία φορά. Ο φραπέ θεωρείται ελληνική πατέντα και είναι η δική µας εκδοχή στιγµιαίου καφέ. Είναι ο καφές των φοιτητικών µας χρόνων, γι’ αυτό και παραµένει δηµοφιλής, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Για την παρασκευή του χρειάζεσαι νερό, ζάχαρη, ένα σέικερ και το απαραίτητο καλαµάκι.
- Ένα ποτήρι 180 ml περιέχει 80 mg καφεΐνης.
- Ένα ποτήρι στιγµιαίου καφέ χωρίς ζάχαρη έχει 1 θερµίδα.
Tip: Μην το παρακάνεις µε το χτύπηµα, γιατί αλλοιώνεται ο καφές.
Διάβασε επίσης:
Καφές: Το αγαπημένο σου ρόφημα έχει τη δική του ιστορία!
Έχω ακούσει πως ο καφές μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό, είναι αλήθεια;