- Διαφήμιση -

Πριν εκθέσεις την… κορµάρα σου στον ήλιο για να αποκτήσεις βαθύ µπρούντζινο χρώµα, σκέψου για δύο λεπτά την υγεία σου και λάβε τα απαραίτητα µέτρα προστασίας.

Το µελάνωµα είναι ένας ύπουλος εχθρός, που µπορούµε όµως εύκολα να αποφύγουµε, ή να εντοπίσουµε και να αντιµετωπίσουµε. Πρόκειται ουσιαστικά για τον πιο επιθετικό καρκίνο που εµφανίζεται στο δέρµα µας και συχνά ξεκινά ύπουλα, από µια «αθώα» ελιά.

- Διαφήμιση -

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς διαπιστώνουν αύξηση των νέων περιστατικών µελανώµατος, αυτής της σοβαρής µορφής καρκίνου του δέρµατος, ειδικά σε νεότερους ανθρώπους, ενώ ως τώρα αφορούσε κυρίως άτοµα µέσης ηλικίας.

Το ένα τρίτο των διαγνωσµένων καρκίνων στον κόσµο αφορά δερµατικούς καρκίνους και, µε βάση τους υπολογισµούς του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας, η συχνότητα εµφάνισής τους αυξάνεται συνεχώς. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται περίπου 2 εκατοµµύρια περιπτώσεις δερµατικών καρκίνων, από τις οποίες οι 130.000 αφορούν στο µελάνωµα. Ο αριθµός των θανάτων που οφείλονται σε καρκίνο του δέρµατος φτάνει τους 66.000 κάθε χρόνο.

Το µελάνωµα προτιµά τις γυναίκες

Οι διακοπές σε ηλιόλουστες χώρες, η ηλιοθεραπεία και η µόδα του µαυρίσµατος σχετίζονται άµεσα µε τον καρκίνο του δέρµατος. Το µελάνωµα είναι δερµατικός καρκίνος που εµφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες. Μελέτες έχουν δείξει ότι στην Ευρώπη προσβάλλονται από την ασθένεια 12 γυναίκες και 6 άνδρες ανά 100.000 κατοίκους. Η περιοχή όπου εµφανίζεται κυρίως το µελάνωµα στις γυναίκες είναι τα πόδια, ενώ στους άνδρες ο θώρακας. Ωστόσο, οι άνδρες συνήθως συµβουλεύονται τον δερµατολόγο τους όταν το µελάνωµα είναι σε προχωρηµένο στάδιο, γι’ αυτό και το ποσοστό επιβίωσής τους µικρότερο από ό,τι στις γυναίκες.

Μήπως πάσχεις από tanorexia;

Η σύλληψη της 44χρονης Patricia Krentcil το 2012, που έγινε γνωστή ως «tanning mom», µας αποκάλυψε µια νέα ασθένεια: την tanorexia. H γυναίκα που είχε εµµονή µε το µαυρισµένο δέρµα κατηγορήθηκε ότι έβαλε σε σολάριουµ για 5 ολόκληρα λεπτά την 5χρονη κόρη της, προκαλώντας στο ευαίσθητο δέρµα της εγκαύµατα. Η ίδια είχε αρνηθεί τις κατηγορίες και είχε υποστηρίξει ότι η κόρη της κάηκε από τον ήλιο, καθώς τη βοηθούσε µε τον κήπο του σπιτιού της· τελικά, αθωώθηκε. H 44χρονη τότε Krentcil παραδέχτηκε ότι πλήρωνε µηνιαία συνδροµή σε κέντρο οµορφιάς, όπου έκανε περίπου 20 φορές το µήνα σολάριουµ. Κι αν για τους περισσότερους η εµφάνισή της ήταν αποκρουστική, η ίδια θεωρούσε ότι έπρεπε να µαυρίσει κι άλλο. Η tanorexia είναι η ψυχική εκείνη διαταραχή στην οποία η γυναίκα είναι εθισµένη σε κάθε είδους µέθοδο µαυρίσµατος, φυσική ή τεχνητή. Χιλιάδες γυναίκες παγκοσµίως υποφέρουν από την ίδια ψυχική διαταραχή. Σύµφωνα µε νέα έρευνα, 35% των ατόµων που χρησιµοποιούν σολάριουµ µπορούν να αναπτύξουν «εθισµό στο µαύρισµα», θέτοντας τον εαυτό τους σε άµεσο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρµατος. Τα ίδια άτοµα έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από στρες και είναι περισσότερο επιρρεπή στο αλκοόλ και στη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

o-SUNBURN-facebook

Την είχες αυτή την ελιά;

Η πιθανότητα να αναπτύξει ο µέσος Έλληνας µελάνωµα είναι αρκετά υψηλή, γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούν σε όλους να κάνουν κάθε έξι µήνες αυτο-εξέταση. Η εµφάνιση «νέων» και «περίεργων» σηµαδιών, καθώς και η αλλαγή χρώµατος ή σχήµατος κάποιας ελιάς, πρέπει να µας οδηγήσει στο δερµατολόγο. Αν και ο φωτότυπος των Ελλήνων είναι προστατευτικός, καθώς οι περισσότεροι είµαστε µελαχρινοί, δεν αρκεί. Τα µέτρα προστασίας, όπως η συχνή χρήση αντηλιακού, τα γυαλιά ηλίου, το καπέλο και η σκιά είναι απαραίτητα. Επειδή τα αντηλιακά δεν µας προστατεύουν 100%, είναι απαραίτητο να παραµένουµε στη σκιά τις µεσηµεριανές ώρες.

Κάθε φορά που το δέρµα µας εκτίθεται σε ακτινοβολία UV, οι βλάβες του δέρµατος συσσωρεύονται, αυξάνοντας τις πιθανότητες να αναπτυχθεί καρκίνος του δέρµατος ακόµα και σε νεαρά άτοµα, ενώ η UVA είναι υπεύθυνη για την πρόωρη γήρανση της επιδερµίδας.

Να κάνω σολάριουµ;

Αν ο ήλιος µπορεί να γίνει φίλος µας, δεν ισχύει το ίδιο και για τις καµπίνες τεχνητού µαυρίσµατος. Το σολάριουµ, όπως είναι γνωστό, εγκυµονεί κινδύνους για την υγεία µας. Οι γιατροί της Ελληνικής Δερµατολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας προειδοποιούν ότι το σολάριουµ µπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο, ειδικά στη χώρα µας, επειδή κανείς δεν ελέγχει τα µηχανήµατα που χρησιµοποιούνται σε διάφορα κέντρα οµορφιάς.

Οι λάµπες του σολάριουµ εκπέµπουν πυκνή υπεριώδη ακτινοβολία (UVA). Στην πραγµατικότητα, τα σολάριουµ µπορεί να εκπέµπουν UVA έως και 5 φορές ισχυρότερη απ’ όσο ο µεσηµεριανός ήλιος του καλοκαιριού. Η UVA ωθεί τα κύτταρα του δέρµατος να παράγουν τη χρωστική ουσία µελανίνη, µε αποτέλεσµα η επιδερµίδα µας να εµφανίζεται µαυρισµένη. Με το σολάριουµ το µαύρισµα επιταχύνεται µιας και η ακτινοβολία που εκπέµπει είναι πιο έντονη απ’ ό,τι η φυσική ακτινοβολία του ήλιου. Οι επιστήµονες τονίζουν πως, παρότι η ιδέα του τεχνητού µαυρίσµατος δεν είναι πολύ διαδεδοµένη στην Ελλάδα, νεότερα διεθνή στοιχεία αναφέρουν ότι το σολάριουµ ευθύνεται για το 5% των νέων περιστατικών της νόσου. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι ακόµη και 1 ή 2 συνεδρίες θα µπορούσαν να ενοχοποιηθούν για εµφάνιση µελανώµατος αργότερα, αν δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι κανόνες ασφαλείας. Ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας έχει προειδοποιήσει εδώ και χρόνια ότι τα σολάριουµ είναι καρκινογόνα και δεν συνιστά τη χρήση τους για µη ιατρικούς λόγους.

Διάβασε επίσης:

Αγάπησε το σώμα σου είναι απλό!

Εξασφάλισε την υγεία σου βάζοντας το σωστό χρώμα στο πιάτο σου

 

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ