- Διαφήμιση -

Μαζί µε την οικογένεια, τις εγκυµοσύνες και τα οικιακά, ήρθαν και τα κιλά. Σήµερα, µε 30 κιλά λιγότερα, η Πηνελόπη κρατά µόνο τα καλά της οικογενειακής ζωής.

Αφού έβαλε τον εαυτό της στο περιθώριο για κάποια χρόνια, κατάλαβε ότι πρέπει πρώτα να προσέχει την ίδια και µετά τους άλλους για να είναι όλοι τους καλά! Κι αυτό έκανε… Η Πηνελόπη έβαλε σκοπό να αποδείξει στον εαυτό της και τα παιδιά της ότι κάθε στόχος είναι εφικτός, µε πείσµα και υποµονή. Η όµορφη ιστορία της µας εµπνέει.

- Διαφήμιση -

Το προφίλ της:

Ηλικία: 44 ετών

Αρχικό βάρος: 98 κιλά

τελικο βάρος: 68 κιλά

Απώλεια: 30 κιλά

Χρόνος απώλειας: 8 µήνες

Πριν:

_DSC00560

Μετά:

_MG_2604site

Φωτογραφίες: Κώστας Καπαρελιώτης, Μαλλιά-μακιγιάζ: Πόπη Μαργαρίτη, Styling: Ελίνα Αθανασίου

Μια συνηθισµένη περίπτωση

«Η περίπτωσή µου δεν διαφέρει σε τίποτα από περιπτώσεις γυναικών που βλέπουµε γύρω µας να ταλαιπωρούνται ψυχικά και σωµατικά από περιττό βάρος, πιστεύοντας ότι δεν θα µπορέσουν να απαλλαγούν ποτέ από αυτό. Τις γυναίκες που κάνουν έναν σιωπηρό συµβιβασµό µε την ανεπιθύµητη εικόνα τους. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική και την καταθέτω µε απόλυτη ευθύνη, µιας και τη βίωσα προσωπικά. Πριν λοιπόν καταλήξω στον ειδικό, έκρινα επιτακτικό να ξεκινήσω έναν εσωτερικό διάλογο για το πώς θέλω να είµαι και τι θα χρειαστεί να κάνω για να το καταφέρω χωρίς αναβολές και δικαιολογίες. Το βασικό για µένα τη δεδοµένη στιγµή ήταν να αλλάξω όλη τη φιλοσοφία µου στο θέµα της διατροφής και να επαναπροσδιορίσω τη στάση µου απέναντι στον εαυτό µου και τους γύρω µου, ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά εκείνα που θα µου επέτρεπαν να ανακτήσω τη χαµένη µου αυτοπεποίθηση. Έπρεπε να αλλάξω την αρνητική σκέψη που είχα για το σώµα µου και να ανακαλύψω τρόπους για να ενισχύσω την πιο θετική πλευρά µου. Αν και δύσκολη και χρονοβόρος διαδικασία, άξιζε τον κόπο».

Η σχέση µε το φαγητό

«Το βάρος µου, τουλάχιστον έως ότου αποκτήσω τις κόρες µου, ήταν στο πλαίσιο του φυσιολογικού, µε κάποιες αποκλίσεις της τάξης των 5-6 κιλών. Ακολούθησαν δύο εγκυµοσύνες, µε µικρή διαφορά µεταξύ τους, και µια µακρά περίοδο πλήρους αφοσίωσης στα παιδιά, που περιόρισε το ρόλο µου αποκλειστικά σε αυτόν της µαµάς, εξανεµίζοντας τη διάθεσή µου να ασχοληθώ έστω και υποτυπωδώς µε τη γυναικεία µου υπόσταση. Αποτέλεσµα, στα 43 µου χρόνια να είµαι 30 κιλά βαρύτερη, µε καταρρακωµένη ψυχολογία και µε εµφανή τα σηµάδια της παραίτησης. Η αφορµή για να ξυπνήσω από το λήθαργο ήταν και πάλι τα παιδιά µου, που µε τον αγαπησιάρικο τρόπο τους µε έφερναν αντιµέτωπη µε τις ευθύνες µου. Μέσα από την οπτική τους κατόρθωσα να αποµονώσω την αιτία του προβλήµατος, που αφορούσε πρωτίστως στη δική µου στρεβλή σχέση µε το φαγητό. Το κλείσιµο στο σπίτι, η καθηµερινή ενασχόληση µε δραστηριότητες απαραίτητες µεν, καθόλου δηµιουργικές, δε, µε οδήγησαν στο να συνδέσω το φαγητό µε τη συναισθηµατική µου κατάσταση. Ήµουν στενοχωρηµένη, το ψυγείο ήταν καταφύγιο παρηγοριάς· ήµουν χαρούµενη, το φαγητό ήταν ένας τρόπος να το γιορτάσω· ένιωθα ανία, µία σοκολάτα ή ένα παγωτό µού άλλαζε τη διάθεση. Διάθεση που έχανα αµέσως µόλις περνούσα µποστά από καθρέφτη ή όταν προσπαθούσα να “µπω” στα ρούχα µου. Αυτό διήρκεσε για περίπου µία δεκαετία. Ενδιάµεσα υπήρξαν κάποιες αποτυχηµένες προσπάθειες να χάσω βάρος, χωρίς πρόγραµµα και χωρίς βοήθεια, που κατέληγαν πάντα σε ακόµα µεγαλύτερη απογοήτευση και παραίτηση».

Το αποφασιστικό βήµα

«Η πρώτη επίσκεψη στη διατροφολόγο µου, Σοφία Ελευθερίου, θα µου µείνει αξέχαστη για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν το σοκ όταν ζυγίστηκα και διαπίστωσα ότι ήµουν µία “ανάσα” από τα 100 κιλά και ο δεύτερος ήταν ότι εκείνη ακριβώς τη στιγµή συνειδητοποίησα πόσο δρόµο είχα “διανύσει” εσωτερικά ώστε να βρεθώ στο γραφείο της Σοφίας και αποφασιστικά να αντιµετωπίσω το πρόβληµα. Πάντα όταν φέρνω στο µυαλό µου εκείνη τη στιγµή, σκέφτοµαι τη διάσηµη φράση από τον Αλχηµιστή του Κοέλιο: “όταν επιδώξεις κάτι, όλο το σύµπαν συνωµοτεί για να γίνει όπως επιθυµείς”. Έτσι βλέπω και τη Σοφία, µέρος αυτής της γλυκιάς συµπαντικής συνωµοσίας για να πετύχω το στόχο µου. Η “χηµεία” συνέβαλε καθοριστικά στην ευτυχή κατάληξη της συνεργασίας µας, κυρίως διότι προσπάθησε να προσαρµόσει το διατροφικό πρόγραµµα στις προσωπικές µου ανάγκες και απαιτήσεις».

_MG_2719site

Σωστή διατροφή

«Καθώς είχα αναλάβει τη διατροφή ολόκληρης της οικογένειας, δεν µπορούσα να καταναλώνω χρόνο για να ετοιµάζω ένα µενού µόνο για µένα. Ήταν σηµαντικό να µπορώ να καλύπτω διατροφικά όλα τα µέλη µε τις απαραίτητες εναλλαγές στα είδη φαγητού. Το πρόγραµµα άλλαζε σε εβδοµαδιαία βάση και περιλάµβανε λαδερά, όσπρια και ψάρι, πιάτα δηλαδή που ούτως ή άλλως υπήρχαν στη διατροφή των παιδιών. Μία από τις βασικές αλλαγές που συνέβη στην καθηµερινότητά µου στη διάρκεια του προγράµµατος ήταν ότι ενέταξα το πρωινό στο διαιτολόγιό µου ως το πλέον απαραίτητο γεύµα µιας ισορροπηµένης διατροφής, ενώ τα συχνά και µικρά γεύµατα µε βοήθησαν να ελέγχω το αίσθηµα της πείνας. Με υποµονή και, κυρίως, συνείδηση για το τι κάνω κατάφερα µέσα σε ένα διάστηµα 7-8 περίπου µηνών να απαλλαγώ από σχεδόν 30 κιλά. Αν και το πρώτο διάστηµα χρειάστηκα παραπάνω δύναµη για να προσαρµοστώ στα νέα δεδοµένα, η δέσµευσή µου ήταν τέτοια που ούτε για µια στιγµή δεν σκέφτηκα να αποκλίνω από το πρόγραµµα. Στόχος µου ήταν να αντιµετωπίζω την κάθε µέρα ξεχωριστά. Όταν τελείωνε το 24ωρο και εγώ παρέµενα πιστή στις οδηγίες της διατροφολόγου, ήταν για µένα µια νίκη. Με αυτό τον τρόπο, ο καιρός πέρασε πολύ πιο γρήγορα από όσο νόµιζα και, χωρίς το άγχος του απώτερου στόχου, ήµουν απολύτως ικανοποιηµένη µε την επιτυχία της µίας ηµέρας».

Η µεταµόρφωση

«Η απώλεια βάρους δεν είναι υπόθεση ενός µήνα. Οι διατροφικές συνήθειες µιας ζωής δεν αλλάζουν σε µία εβδοµάδα. Τόσο σωµατικά όσο και συναισθηµατικά πρέπει να προσαρµοστείς στις αλλαγές. Η ειδικός µε βοήθησε ώστε να “εγκλιµατιστώ” σταδιακά σε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, που θα γίνει και µακροπρόθεσµα στάση ζωής. Υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και εντάσσοντας στην καθηµερινότητά µου την άσκηση, οι αλλαγές στο σώµα και την ψυχολογία µου ήταν σηµαντικές. Μπορεί να ακούγονται αυτά σαν φράσεις κλισέ, όµως είναι αληθινά και, όταν τα εφαρµόσεις, τότε διαπιστώνεις τα πολλά οφέλη τους. Κοιτάζοντας κάποιες –ελάχιστες είναι η αλήθεια– παλιότερες φωτογραφίες δεν µπορώ να πιστέψω ότι το πρόσωπο που βλέπω είναι το ίδιο µε αυτό που βλέπω σήµερα στον καθρέφτη µου. Πέραν των αισθητικών βελτιώσεων στο σώµα µου, αισθάνοµαι πιο ευέλικτη, µε µεγαλύτερη αντοχή και λιγότερους πόνους στη µέση και τις αρθρώσεις, που είχαν αρχίσει να “διαµαρτύρονται” υπό την πίεση του βάρους. Οι δουλειές µου γίνονται πλέον πιο γρήγορα και η ενέργειά µου διατηρείται ακµαία περισσότερη ώρα. Η υπέρτατη ικανοποίηση, όµως, ήρθε τη στιγµή που άνοιξα την ντουλάπα µου και, βγάζοντας µε δισταγµό ρούχα της παλιάς καλής εποχής, διαπίστωσα ότι µπορούσα να τα φορέσω µε ευκολία, κάτι που πριν θεωρούσα αδιανόητο».

Η έµπνευση

«Κάτι άλλο που µε εξέπληξε ευχάριστα και µου παρουσίασε µια άλλη διάσταση του αντίκτυπου που µπορεί να έχει η δική µου επιτυχία στη ζωή των άλλων είναι και το ότι ενέπνευσα φίλες και γνωστές που αντιµετωπίζουν ανάλογα προβλήµατα µε το βάρος τους να κάνουν το µεγάλο βήµα και να αλλάξουν την εικόνα τους. Η συµβολή µου στη θετική εξέλιξή τους µε κάνει ακόµα περισσότερο χαρούµενη για το αποτέλεσµα της προσπάθειάς µου και µε ενθαρρύνει να παραµείνω πιστή στον “αγώνα” για τη διατήρησή του. Το βασικότερο, όµως, ήταν το γεγονός πως απέδειξα στον εαυτό µου ότι είµαι σε θέση να αντιµετωπίζω τις προκλήσεις και να µην το βάζω κάτω όταν τα πράγµατα φαίνονται ακατόρθωτα. Ως µαµά, µάλιστα, άδραξα την ευκαιρία για να δείξω στα παιδιά µου πως κάθε πρόκληση στη ζωή µας υπάρχει για να την αντιµετωπίζουµε και πως µε δύναµη και αποφασιστικότητα µπορούµε να αλλάξουµε οτιδήποτε δεν µας ικανοποιεί, ακόµα κι αν αυτό µοιάζει δύσκολο ή αδύνατο».

_MG_2736site

 

Τα 5 tips της Πηνελόπης:

1. Τρώω µικρά και πολλά γεύµατα τη µέρα.

2. Πίνω άφθονο νερό.

3. Ασκούµαι 3 φορές την εβδοµάδα.

4. Επιλέγω ένα πλούσιο πρωινό γεύµα.

5. Κοιµάµαι τουλάχιστον 7 ώρες το βράδυ.

Τι λεει η διαιτολόγος της

Σοφία Ελευθερίου, MsC, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Επιστημονική υπεύθυνη του γραφείου ΔΙΑΤΡΟΣόΦΙΑ.

“Η Πηνελόπη έχασε 30 κιλά και κέρδισε ένα καινούριο σώµα! Ήταν από την αρχή της παρακολούθησής της πεπεισµένη ότι θα τα καταφέρει και ακολούθησε το πρόγραµµα της διατροφής της µε παραδειγµατική πειθαρχία! Το εντυπωσιακό ήταν ότι, παρότι τηρούσε ευλαβικά το πρόγραµµα, δεν ένιωθε στέρηση, ενώ αντίθετα φαινόταν να έχει ακόµη περισσότερη ενέργεια! Η σχετική ευκολία µε την οποία έχανε τα κιλά, οφείλονταν στο γεγονός ότι τηρούσε τα 5 γεύµατα ηµερησίως στις σωστές ώρες και στις ενδεδειγµένες ποσότητες. Δεν παρέλειπε γεύµατα, ενώ ακόµη και στις εξόδους της κατάφερνε να κρατήσει τα γεύµατά της ισορροπηµένα χωρίς σηµαντικές παρεκτροπές! Η επιθυµία της να απαλλαγεί από τα περιττά κιλά αποτελούσε την κινητήριο δύναµή της, ενώ το αποτέλεσµα της ζυγαριάς τη δικαίωνε σταδιακά, δίνοντάς της την ώθηση να συνεχίσει µε ακόµη περισσότερη πυγµή την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει τόσο επιτυχηµένα!”

 

Διάβασε επίσης:

Μαρία Παπαδοπούλου: «Μείον 12 κιλά και συνεχίζω!»

Αληθινή ιστορία: «Έχασα 13 κιλά και αφοσιώθηκα με νέα όρεξη στο box!»

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ