Μετά την αναλυτική εισαγωγή στην Ashtanga yoga που παρουσιάσαµε, επανερχόµαστε µε κάποιες ενδεικτικές στάσεις από την Πρώτη Σειρά (Primary Series), που αποτοξινώνουν, ενδυναµώνουν και
ευθυγραµµίζουν το σώµα.
Φωτογραφίες: Ιάκωβος Στρίκης

Οι συγκεκριµένες asanas θα συµβάλουν στην ευελιξία, την ενδυνάµωση και την ισορροπία του σώματος. Ακόµα θα σε βοηθήσουν να εστιάσεις στην ψυχή σου και να νιώσεις ευεξία. Αρχικά, αν δεν έχεις ήδη µυηθεί, κάποιες asanas, στάσεις, ίσως σε δυσκολέψουν. Μην πιέζεις πολύ τον εαυτό σου. Φθάσε στο σηµείο που µπορείς και µε κάθε εκπνοή προσπάθησε λίγο περισσότερο.

Όσο θα εξασκείσαι και θα επαναλαµβάνεις τις στάσεις, θα διαπιστώσεις ότι το σώµα σου «ανοίγει» περισσότερο, γίνεται κάθε φορά πιο ευέλικτο και πιο δυνατό. Ταυτόχρονα, θα νιώθεις µια ισχυρή σύνδεση νου-σώµατος. Με την πρακτική, θα αποκτήσεις συνολική ευελιξία, σταθερότητα, δύναµη και αντοχή.

UTTHITA TRIKONASANA
Εισπνέουµε και ανοίγουµε τα πόδια προς τα δεξιά. Τεντώνουµε τα χέρια στο πλάι στο ύψος του στήθους, ενώ τα πέλµατα πρέπει να είναι περίπου κάτω απο τους αγκώνες. Με εκπνοή γυρνάµε το δεξί πέλµα προς τα δεξιά, γαντζώνουµε το µεγάλο δάχτυλο του δεξιού ποδιού µε το δεξί χέρι και, εισπνέοντας ανασηκώνουµε το αριστερό χέρι προς τα πάνω. Ανοίγουµε το στήθος και κοιτάµε προς τα δάχτυλα του χεριού που είναι τεντωµένο. Και τα δύο πόδια πρέπει να είναι τεντωµένα.

Tip: Μένουµε 5 αναπνοές σε κάθε πλευρά.

IMG_9375s

PARIVRTTA TRIKONASANA
Ολοκληρώνοντας την utthita trikonasana, µε εισπνοή ανασηκώνουµε τον κορµό µας και τεντώνουµε τα χέρια στο πλάι. Με εκπνοή γυρνάµε τον κορµό µας για να ακουµπήσουµε την αριστερή παλάµη έξω από το δεξί πέλµα στο πάτωµα. Εισπνέοντας τεντώνουµε το δεξί χέρι προς τα πάνω και προσπαθούµε να ανοίξουµε το στήθος. Μένουµε 5 αναπνοές σε κάθε πλευρά.

Tip: Το βλέµµα είναι στα δάχτυλα του δεξιού χεριού.

IMG_9381s

UTTHITA PARSHVAKONASANA
Από την asana (θέση) samasthiti εισπνέουµε, ανασηκωνόµαστε και ανοίγουµε τα πόδια προς τα δεξιά. Τεντώνουµε τα χέρια στο πλάι στο ύψος του στήθους, ενώ τα πέλµατα πρέπει να είναι περίπου κάτω από τους αγκώνες. Με εκπνοή γυρνάµε το δεξί πέλµα προς τα δεξιά και λυγίζουµε το δεξί πόδι (το αριστερό παραµένει τεντωµένο).
Τοποθετούµε τη δεξιά παλάµη δίπλα και έξω από το δεξί πέλµα. Με εισπνοή τεντώνουµε το αριστερό χέρι στο ύψος του αριστερού µας αυτιού και φέρνουµε το βλέµµα µας στα δάχτυλα του χεριού.

Tip: Επαναλαµβάνουµε την άσκηση και από την άλλη πλευρά.

IMG_9396As

MARICHYASANA A
Καθόµαστε στο στρώµα. Τεντώνουµε το δεξί πόδι και λυγίζουµε το αριστερό γόνατο για να ακουµπήσει το πέλµα στο πάτωµα µπροστά από το ισχίο. Με εισπνοή φέρνουµε το δεξί χέρι πίσω από την πλάτη και το αριστερό το περνάµε µπροστά από το αριστερό γόνατο, για να «δέσει» µε το δεξί χέρι πίσω από την πλάτη. Εκπνέοντας, κάµπτουµε µπροστά και µένουµε για 5 αναπνοές. Επαναλαµβάνουµε την asana και από την άλλη πλευρά.

Tip: Το κεφάλι µας µένει σταθερό πάνω από το τεντωµένο γόνατο.

IMG_9533s

MARICHYASANA C
Τεντώνουµε το δεξί πόδι και λυγίζουµε το αριστερό γόνατο για να ακουµπήσει το πέλµα στο πάτωµα µπροστά από το ισχίο. Με τεντωµένο στήθος, γυρνάµε τον κορµό µας προς τα αριστερά. Με εισπνοή περνάµε το δεξί χέρι γύρω από το αριστερό γόνατο και το φέρνουµε πίσω από την πλάτη για να «δέσει» µε το αριστερό χέρι. Το βλέµµα κοιτάει στην αντίθετη κατεύθυνση. Μένουµε σε αυτή τη στάση για 5 αναπνοές και προσπαθούµε να ανοίγουµε το στήθος όσο περισσότερο µπορούµε.

Tip:  Το βλέµµα κοιτάει στην αντίθετη κατεύθυνση.

IMG_9544s

MARICHYASANA D
Καθόµαστε µε πόδια τεντωµένα και µε εισπνοή φέρνουµε τον αριστερό αστράγαλο προς τον δεξί µηρό σαν λωτό. Στη συνέχεια, µε εκπνοή λυγίζουµε το δεξί γόνατο για να ακουµπήσει το πέλµα στο πάτωµα µπροστά από το ισχίο.
Με τεντωµένο στήθος, γυρνάµε τον κορµό µας προς τα δεξιά. Με εισπνοή περνάµε το αριστερό χέρι γύρω από το δεξί γόνατο και το φέρνουµε πίσω από την πλάτη για να «δέσει» µε το αριστερό χέρι. Το βλέµµα κοιτάζει στην αντίθετη κατεύθυνση. Μένουµε σε αυτή τη στάση για 5 αναπνοές και προσπαθούµε να ανοίγουµε το στήθος όσο περισσότερο µπορούµε.

Tip: Μένουµε σε αυτή τη στάση για 5 αναπνοές.

IMG_9553s

Τι πρέπει να ξέρεις

Κράτησε κάθε στάση για 5 βαθιές αναπνοές. Είναι σηµαντικό να ακούς την αναπνοή σου κατά τη διάρκεια όλης της πρακτικής, να εισπνέεις και να εκπνέεις βαθιά µε Ujjayi αναπνοή. Οι κινήσεις πρέπει να είναι αργές και σταθερές. Μη βιάζεσαι. Ανάµεσα στις περισσότερες asanas κάνουµε vinyasa, οπότε από την αρχή µέχρι το τέλος υπάρχει µια δυναµική και ένας ρυθµός. Κάθε asana ξεκινά µε µια vinyasa, έναν χαιρετισµό στον ήλιο (τεύχος Ιανουαρίου). Μην το ξεχνάς! Έτσι θα διατηρηθεί η ροή των ασκήσεων.

  • Ευχαριστούµε το Porta Pandana Ashtanga Yoga Shala (ashtangayogaathens.com) για την παραχώρηση του χώρου και την Ειρήνη Καφαράκη για τη φωτογράφιση

Διάβασε επίσης:

Ashtanga yoga: γύμνασε σώμα και μυαλό!

Trill yoga: η νέα sexy τρέλα του Instagram