Δυναµική και έντονη, η Ashtanga Υoga υπόσχεται να προσφέρει στον καθένα αυτό ακριβώς που αναζητά, ένα ευλύγιστο σώµα και ένα καθαρό µυαλό.

Η Ashtanga Yoga είναι µια αρκετά απαιτητική πρακτική που σταδιακά οδηγεί τον ασκούµενο να ανακαλύψει το µέγιστο των δυνατοτήτων του σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης συνείδησης – σωµατικό, ψυχολογικό και πνευµατικό. Μέσα από τη συγκεκριµένη πρακτική αποκτάµε τον έλεγχο των αισθήσεών µας και µια βαθιά επίγνωση του εαυτού µας. Ashtanga στα Σανσκριτικά σηµαίνει «οκτασκελής», δηλαδή γιόγκα των 8 µελών.

Ίσως οι asanas, οι πόζες, να σου φανούν ιδιαίτερα δύσκολες αλλά ο Άρης Καπετανάκης, ο δηµιουργός του Porta Pandana Ashtanga Yoga Shala, υποστηρίζει ότι µπορούν όλοι να τις κάνουν, αρκεί να ακούνε το σώµα τους και τον δάσκαλό τους. Η µαθήτριά του, Ειρήνη Καφαράκη που εξασκείται στην δεύτερη σειρά (intermidiate)και ανέλαβε να µας δείξει τις asanas, ξεκίνησε Ashtanga για αποκατάσταση τραυµατισµών αλλά ακόµα και σήµερα τη βοηθά στις επιδόσεις της στο τρέξιµο.: «Αρκετοί αθλητές κάνουν Ashtanga, όπως, για παράδειγµα, οι δροµείς για να µάθουν να αναπνέουν ή για αποκατάσταση χτυπηµάτων».

Γιατί να κάνω Ashtanga;

«Η Αshtanga δίνει στον καθένα αυτό που χρειάζεται ανάλογα µε τη φάση που είναι. Στη σηµερινή κοινωνία συχνά θέλουµε να έχουµε ένα πολύ σκληρό περίβληµα και δίνουµε περισσότερη σηµασία στην επιφάνεια. Όσο σκληρό κι αν είναι το περίβληµα, όµως, µπορεί να σπάσει κι αν εσωτερικά είµαστε κούφιοι, καταρρέουµε. Εµείς θέλουµε να είµαστε απαλοί απέξω και να φτιάξουµε ένα γερό πυρήνα. Σωµατικά, ψυχικά και πνευµατικά», λέει ο Άρης και εξηγεί ότι είναι «η µοναδική yoga που δεν κάνεις ένα καθοδηγούµενο µάθηµα. Υπάρχει ένα στάδιο στην εκµάθηση αλλά ο µαθητής καλείται να φύγει γρήγορα από αυτό το στάδιο για να µπει σε Mysore τµήµα, για να κάνει ο καθένας τη δική του πρακτική. Χτίζεις µια βάση που είναι η αρχή και το τέλος, που είναι κοινά, κι από εκεί και πέρα προχωρά ο καθένας µόνος του».

Σε τι διαφέρει από τις άλλες
«Στην Ashtanga έχουµε µια συνεχή ροή», εξηγεί ο Άρης. «Τα τρία βασικά στοιχεία είναι η αναπνοή (Ujjayi), το σηµείο εστίασης του βλέµµατος (Drishti) και τα Bandhas. Στα Σανσκριτικά “bandha” σηµαίνει “κλείδωµα”. Τα Bandhas είναι οι εσωτερικές πύλες ενέργειας στο σώµα οι οποίες βοηθούν στη ρύθµιση της πρανικής ροής. H Ashtanga είναι η µόνη γιόγκα που τα Bandhas χρησιµοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της πρακτικής .Υπάρχουν δύο Bandhas. Το Uddiyana, το οποίο είναι τρία δάχτυλα κάτω από τον αφαλό. Είναι το σηµείο του κέντρου µας. Και το Mula Bandha, που είναι στην περιοχή του περινέου και µας δίνει βαρύτητα, γείωση και σταθερότητα. Δεν µας ενδιαφέρει τόσο η asana, η πόζα, όσο η ροή και η ενεργοποίηση συνεχώς των Bandhas. Αυτό κάνει και την πρακτική ιδιαίτερα εσωτερική».

Το λεξιλόγιο της Αshtanga
Vinyasa: Ο συγχρονισµός ανάµεσα στην κίνηση και την αναπνοή
Tristhana: Συνδυασµός τριών στοιχείων
Ujjayi Breathing: Αναπνοή
Dristhi: Εστίαση βλέµµατος
Bandhas: Ενεργειακά και/ή µυϊκά κλειδώµατα

Χαιρετισµός στον ήλιο ή Surya Namaskarα

1. SAMASTHITI

IMG_9220s
Αρχική θέση. Eίσαι όρθια σαν µια ευθεία γραµµή. Εισπνέεις και εκπνέεις απο τη µύτη µε ujjayi αναπνοή. Τα πόδια, οι αστράγαλοι και τα µεγάλα δάχτυλα ακουµπάνε µεταξύ τους, το στήθος είναι ανοιχτό µπροστά. Ενεργοποίηση bandhas.

2. URDHVA VRIKASANA

IMG_9205s
Με εισπνοή από τη µύτη σηκώνεις τα χέρια πάνω από το κεφάλι και ενώνεις τις παλάµες.
Ανασηκώνεις το κεφάλι και κοιτάζεις προς τα δάχτυλα των χεριών.

3. UTTANASANA A

IMG_9226s
Με εκπνοή απο τη µύτη γέρνεις µπροστά και ακουµπάς τις παλάµες στο πάτωµα δίπλα από τις πατούσες. Με τεντωµένα γόνατα ακουµπάς το κεφάλι στα γόνατα.

4. UTTANASANA B

IMG_9228s
Με εισπνοή και µε τεντωµένα χέρια και γόνατα φέρνεις το βάρος σου στις παλάµες, πιέζεις το πάτωµα και ανοίγεις το βλέµµα µπροστά.

5. TRANSITION

IMG_9209s
Μετάβαση µε µία κίνηση στη Chaturanga Dandasana. Με δυνατά χέρια και κοιλιά ανασηκώνεις και δίνεις ώθηση στα πόδια µας ώστε να έρθεις σε ευθεία θέση µε το έδαφος.

6. TRANSITION

IMG_9210s
Αν δεν έχεις εξασκηθεί αρκετά είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις αυτήν τη µετάβαση. Γι’ αυτό θα ακολουθήσεις τις δικές σου δυνατότητες και θα πετύχεις τη σωστή στάση µε τον τρόπο που µπορείς.

7. CHATURANGA DANDASANA

IMG_9232s
Εκπνοή και µε τη βοήθεια των χεριών πιέζεις να ανοίξεις το στήθος. Ανοίγεις το βλέµµα µπροστά και ισοµοιράζεις το βάρος σου. Όλο το σώµα είναι τεντωµένο, οι παλάµες πιέζουν το πάτωµα, οι αγκώνες είναι κολληµένοι στα πλευρά και τα δάχτυλα των ποδιών πιέζουν το πάτωµα.

8. URDHVA MUKHA SVANASANA

IMG_9213s
Από chatuari εισπνέεις και ρολάρεις να ανοίξει το στήθος προς τα πάνω. Το βλέµµα κοιτάζει ψηλά. Το στοµάχι και τα χέρια είναι τεντωµένα.

9. ADHO MUKHA SVANASANA

IMG_9202s
Με εκπνοή πιέζουµε τις παλάµες µας και ρολάρουµε προς τα πίσω για να µπούµε στο τρίγωνο. Το βλέµµα κοιτάει προς το στοµάχι οι πατούσες και οι παλάµες πιέζουν το πάτωνα. Σε αυτή την στάση µένουµε για πέντε αναπνοές.

10. UTTANASANA A

IMG_9228s
Εισπνοή και µε βήµα ή πηδηµατάκι µπροστά πιέζεις το πάτωµα µε τις παλάµες και ανοίγεις το βλέµµα µπροστά.

11. UTTANASANA B

IMG_9226s
Με εκπνοή από τη µύτη γέρνεις µπροστά και ακουµπάς τις παλάµες στο πάτωµα δίπλα από τις πατούσες. Με τεντωµένα γόνατα ακουµπάς το κεφάλι στα γόνατα.

12. URDHVA VRIKASANA

IMG_9245s
Με εισπνοή από τη µύτη σηκώνεις τα χέρια πάνω από το κεφάλι και ενώνεις τις παλάµες. Ανασηκώνεις το κεφάλι και κοιτάζεις προς τα δάχτυλα των χεριών.

13. SAMASTHITI

IMG_9220s
Με εκπνοή επιστρέφεις στην αρχική σου θέση, είσαι όρθιοι σαν µια ευθεία γραµµή, µε ενωµένα τα πόδια. Οι αστράγαλοι και τα µεγάλα δάχτυλα ακουµπάνε µεταξύ τους και το στήθος είναι ανοιχτό µπροστά.

Info: PORTA PANDANA Ashtanga Yoga Shala http://ashtangayogaathens.com

Διάβασε επίσης:

Διώξε τις κακές συνήθειες με yoga!

Trill yoga: η νέα sexy τρέλα του Instagram