- Διαφήμιση -

Η ασθένεια που μοιάζει να εξελίσσεται σε επιδημία, αν και ιδιαίτερα σκληρή, είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί και όσοι πάσχουν από αυτή να ζήσουν μια… γλυκιά ζωή.

Ενέσεις, μετρήσεις ζάχαρου, καταμέτρηση υδατανθράκων, τακτικές επισκέψεις στο γιατρό, εναλλαγές διάθεσης, υπογλυκαιμικά σοκ με σπασμούς, ταμπλέτες γλυκόζης και φόβος βρίσκονται καθημερινά στο “πιάτο” του διαβητικού. Οι ειδήσεις που φθάνουν από κάθε μεριά του πλανήτη δεν είναι ευχάριστες, καθώς, παρά τα σπουδαία ιατρικά επιτεύγματα και τις όλο και πιο εξελιγμένες μεθόδους αντιμετώπισης της ασθένειας, υπολογίζεται ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι υπεύθυνος έως και για 4,9 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο, με έναν άνθρωπο να πεθαίνει από τη νόσο κάθε 7 δευτερόλεπτα.

- Διαφήμιση -

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) προειδοποιεί πως η μάχη χάνεται. Παρά τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για την αντιμετώπιση της νόσου – αποτελεσματικές φαρμακευτικές αγωγές, προηγμένη τεχνολογία, αυξανόμενη ενημέρωση, εκπαίδευση και στρατηγικές πρόληψης–, η μάχη για την προστασία του ανθρώπινου πληθυσμού από το διαβήτη και τις επιπλοκές του, όπως ρητά δηλώνει η IDF, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κερδηθεί. Σήμερα, εκτιμάται ότι 387 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη, ενώ ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τα 592 εκατομμύρια μέχρι το 2035 (δηλαδή, θα σημειώσει παγκοσμίως μια αύξηση της τάξης του 55%).

Τι είναι ο διαβήτης

Ο διαβήτης είναι ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα, που χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά γλυκόζης στο αίμα, τα οποία, με την πάροδο του χρόνου, φέρνουν σοβαρές επιπλοκές στην καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεφρά, τα μάτια, το συκώτι και τα νεύρα. Ο πιο συχνός τύπος διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 2 και εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες που το σώμα τους αντιστέκεται στην παραγωγή ινσουλίνης ή δεν παράγει αρκετή. Ο διαβήτης τύπου 1, γνωστός ως ινσουλινο-εξαρτώμενος διαβήτης, είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, στο οποίο το πάγκρεας παράγει λίγη ή και καθόλου ινσουλίνη. Είναι γνωστός και ως παιδικός ή νεανικός διαβήτης.

Καλύτερη θεραπεία… η πρόληψη

Από το διαβήτη κινδυνεύουν περισσότερο όσοι δεν γυμνάζονται τακτικά, ζουν καθιστική ζωή, δεν ακολουθούν σωστή και μετρημένη διατροφή, έχουν περιττό σωματικό βάρος, και ειδικά κεντρική παχυσαρκία, αλλά και όσοι έχουν σχετικό οικογενειακό ιστορικό.

Παγκόσμια ημέρα

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Ο στόχος είναι να ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί το παγκόσμιο κοινό για την “ύπουλη” αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως.

Δεν είμαστε όλοι ίσοι

Αν και κανείς δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο, ο φτωχότερος πληθυσμός πλήττεται περισσότερο. Κι αυτό γιατί τα άτομα που ζουν σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα πληρώνουν πολύ περισσότερο για την αντιμετώπιση της νόσου, λόγω του ότι δεν έχουν πρόσβαση σε κοινωνική ασφάλιση και παροχές. Ο διαβήτης συνεπάγεται ένα τεράστιο οικονομικό βάρος για τους ασθενείς, τις οικογένειές τους, τα εθνικά συστήματα υγείας και τα κράτη. Το 2013, τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για παροχές υγείας λόγω διαβήτη ανήλθαν στο 11% του συνολικού ποσού που ξοδεύτηκε για την υγεία παγκοσμίως.

Τι προκαλεί;

Ο διαβήτης είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια με επικίνδυνες επιπλοκές. Σε όλο τον κόσμο αποτελεί την πρωταρχική αιτία τύφλωσης, ενώ προκαλεί βλάβες του ήπατος, ακρωτηριασμούς των κάτω άκρων και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό

  • Στην Αφρική, το 76% των θανάτων που οφείλονται στο διαβήτη αφορά σε ανθρώπους ηλικίας κάτω των 60 ετών.
  • Η Ευρώπη έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά.
  • Στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, 1 στους 10 ενήλικες έχει διαβήτη.
  • Η Βόρεια Αμερική και η Καραϊβική έχουν ξοδέψει τα περισσότερα χρήματα παγκοσμίως για υπηρεσίες υγείας που αφορούν στο διαβήτη.
  • Στη Νότια και Κεντρική Αμερική ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη θα αυξηθεί κατά 60% μέχρι το 2035.
  • Στη Νοτιοανατολική Ασία οι μισοί άνθρωποι που έχουν διαβήτη παραμένουν αδιάγνωστοι.
  • Στον Δυτικό Ειρηνικό υπάρχουν 138 εκατομμύρια ενήλικες που έχουν διαβήτη – ο μεγαλύτερος αριθμός από κάθε άλλο μέρος του πλανήτη.

Fotolia_43914317_Subscription_Monthly_XXL

Οι αριθμοί μιλούν…

 

  • Ο αριθμός των ατόμων με ΣΔ2 αυξάνεται σε όλες τις χώρες.
  • Ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων με διαβήτη ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 40-59 ετών.
  • Περίπου 183 εκατομμύρια άτομα (το 50% των πασχόντων) είναι αδιάγνωστοι.
  • 4,9 εκατ. θάνατοι το 2011 σχετίζονταν με το διαβήτη.
  • Ο διαβήτης ευθύνεται για 465 δισ. δολάρια κόστος υγειονομικής περίθαλψης το 2011.
  • Το 11% αυτών των εξόδων αφορούσε ενήλικες (20-79 ετών).
  • 78.000 παιδιά εμφανίζουν ΣΔ1 κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Σωτήρια η αντλία ινσουλίνης

Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1 πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους με τη βοήθεια της ινσουλίνης – και όταν αυτό γίνεται με αντλία ινσουλίνης (αυτόματης έγχυσης), τότε μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή νόσο, σύμφωνα με μεγάλη σκανδιναβική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ. Η χρήση της αντλίας ινσουλίνης σχετίστηκε με μείωση του κινδύνου μοιραίας στεφανιαίας νόσου κατά 45%, συγκριτικά με τις ενέσεις ινσουλίνης, μείωση της μοιραίας καρδιαγγειακής νόσου κατά 42% και 27% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Ζώντας με το διαβήτη

Τα στατιστικά στοιχεία τρομάζουν. Ωστόσο, οι αριθμοί, όσο τρομακτικοί κι αν είναι, δεν μπορούν να περιγράψουν πώς είναι να ζεις με αυτή την ασθένεια. Αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο οι πάσχοντες. Η Χριστίνα Καπλάνογλου ανάρτησε πρόσφατα ένα κείμενο που συγκίνησε: “Έχω σακχαρώδη διαβήτη σημαίνει πως ζω με αυτόν και προσπαθώ το καλύτερο για μένα, γίνομαι ο ήρωας του εαυτού μου, ώστε να μου δίνω ζωή κάθε ημέρα που περνάει. Πολλές φορές νιώθεις πως είσαι διαφορετικός, πως κανείς δεν σε καταλαβαίνει. Δεν διαφέρεις από τους υπόλοιπους, τους μη διαβητικούς – ο κόσμος που αγνοεί σε κρίνει διότι δεν ξέρει τις επιπτώσεις της πάθησής σου. Σε περνάνε για τρελό που το έσκασε από το Δρομοκαΐτειο, όταν το ζάχαρό σου αποφασίζει να παίξει το χαλασμένο ασανσέρ, πηγαίνοντας πάνω κάτω, με αποτέλεσμα να έχεις τρελές εναλλαγές διάθεσης. Μάλιστα, πολλές φορές δεν έχεις καν τη συναίσθηση των πράξεών σου, διότι ο εγκέφαλός σου δεν λαμβάνει την πρέπουσα δόση γλυκόζης για να λειτουργήσει σωστά. Δεν πρέπει να λυπάσαι όταν σε κρίνουν εσφαλμένα. Εν έτει 2015, το 40% των ανθρώπων στον πλανήτη δεν γνωρίζει τι είναι ο διαβήτης και ποιες είναι οι υποχρεώσεις που σου φορτώνει. Είμαστε όλοι ήρωες του εαυτού μας, είμαστε πιο δυνατοί από το διαβήτη με τεράστιο θάρρος. Κεφάλι ψηλά, ελπίδα για το αύριο, μια βαθιά ανάσα, χυμό στην τσάντα, μετρητή, ινσουλίνη και πάμε για περιπέτειες που κανείς δεν φαντάζεται”.

Στην Ελλάδα

Επισήμως στη χώρα μας καταγράφονται 584.600 πάσχοντες, με τις προβλέψεις να τους ανεβάζουν έως το 2035 στους 694.520. Περίπου το 24-30% όλων των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 αγνοούν την κατάστασή τους και παραμένουν χωρίς θεραπεία.

Πηγή: www.idf.org, glykouli.gr

Διάβασε επίσης:

Μαθαίνουμε για το Διαβήτη μαγειρεύοντας

Νόσος Αλτσχάιμερ: Το άγνωστο μονοπάτι

 

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ