πόσες θερμίδες καίω χωρίς γυμναστική
- Διαφήμιση -

Σήμερα έχουμε ένα θέμα το οποίο είναι ξεκάθαρα fitness SOS! Μας ζητήσατε να βρούμε, και το κάναμε με την βοήθεια ειδικών, πόσες θερμίδες καίει καθημερινά ένας από εμάς. Δηλαδή, πως μπορεί κάποιος να υπολογίσει πόσες θερμίδες καίει ο μεταβολισμός του… από μόνος του!

«Πώς μπορώ να καταλάβω πόσες θερμίδες καίω καθημερινά;» ήταν η ερώτηση που μας κάνατε και εμείς μεταφέραμε με χαρά στην ομάδα ειδικών μας. Η απάντηση λοιπόν, ακολουθεί και σίγουρα θα σας εκπλήξει!

- Διαφήμιση -

Πόσες θερμίδες καίω καθημερινά – Πώς θα το βρω

Για να βρεις πόσες θερμίδες καις καθημερινά θα πρέπει να υπολογίσεις τη Συνολική Ενεργειακή Δαπάνη, η οποία είναι συνδυασμός 4 παραγόντων:

  • Ο Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (RMR) είναι η ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που καταναλώνονται ώστε το σώμα σου να διατηρήσει τις ζωτικές λειτουργίες του όπως είναι η αναπνοή, η λειτουργία της καρδιάς κλπ. ή με άλλα λόγια είναι ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνεις όταν είσαι σε ηρεμία/ανάπαυση.
  • Η θερμογένεση χωρίς άσκηση (non exercise activity thermogenesis- ΝΕΑΤ). Πρόκειται για την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα σου για καθημερινές δραστηριότητες όπως πλύσιμο πιάτων, πληκτρολόγηση στον υπολογιστή σου ή περπάτημα στο γραφείο σου.
  • Οι θερμίδες που καίγονται κατά την άσκηση. Ο πραγματικός αριθμός θερμίδων που καις κατά τη διάρκεια των ασκήσεων σου θα εξαρτηθεί από την ένταση και τη διάρκεια τους.
  • Η θερμική επίδραση των τροφίμων (TEF) ή το ποσό των μεταγευματικών καύσεων. Το σώμα σου καίει θερμίδες για να μασήσει την τροφή, να χωνέψει και ν’ αποθηκεύσει. Κάθε τροφή έχει διαφορετική TEF, μικρότερη στα πολύ επεξεργασμένα, μαλακής υφής και λιπαρά τρόφιμα και μεγαλύτερη στα λιγότερο επεξεργασμένα και πρωτεϊνούχα. Η TEF κυμαίνεται στο 10% περίπου του συνολικού αριθμού θερμίδων που καις κάθε μέρα.

Κι επειδή όλα αυτά ακούγονται λίγο δύσκολα, μπορείς να υπολογίσεις τη συνολική ενεργειακή δαπάνη ή με τεστ βασικού μεταβολισμού (σε διαιτολογικό κέντρο ή εργαστήριο) ή με activity monitors όπως Polar, Gargmin, Fitbit ή online calculators.

Διαβάστε και αυτό: 30 έξυπνα σνακ με 100 θερμίδες

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ