καθάρισμα εντέρου
- Διαφήμιση -

Κι όμως μπορείς να κάνεις μέχρι και καθάρισμα εντέρου με δάφνη! Ο Ιπποκράτης τη χορηγούσε ως αναλγητικό µετά τον τοκετό, σε διάφορα γυναικολογικά προβλήµατα και για πλύσεις στο κεφάλι. Σήµερα τη χρησιµοποιούµε στην κοσµετολογία, την εναλλακτική ιατρική και φυσικά στη µαγειρική.

Ιερό φυτό της αρχαιότητας και σύµβολο νίκης. Η δάφνη είναι ένα φυτό-µπαχαρικό διαδεδοµένο από αρχαιοτάτων χρόνων. Σύµφωνα µε τη µυθολογία ήταν ιερό δέντρο, αφιερωµένο στο θεό Απόλλωνα που ερωτεύτηκε µια νύµφη του δάσους, τη Δάφνη, κόρη του Ποταµού Λάδωνα, η οποία προκειµένου να γλιτώσει από την καταδίωξή του µεταµορφώθηκε σε δέντρο.

- Διαφήμιση -

Εκείνος λυπηµένος, έκοψε ένα κλαδί από το θάµνο και το στεφανώθηκε. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η δάφνη που καλλιεργείται στην Ελλάδα ονοµάζεται «Δάφνη του Απόλλωνα». Επίσης, εκτός από την Πυθία που εισέπνεε καπνό καµένης δάφνης ή µασούσε τα φύλλα της για να εµπνέεται για τους χρησµούς της, είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι Έλληνες χρησιµοποιούσαν φύλλα δάφνης για να στεφανώσουν τους νικητές των αγώνων. Πολλές φορές τη συναντάµε και µε την ονοµασία φυλλάδα, δαφνολιά ή βάγια.

Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά γνωρίσµατα αυτού του αρωµατικού φυτού, έχει φύλλα µε µικρό µίσχο και ελαφρώς κυµατοειδή, σκούρου πράσινου χρώµατος, τα οποία όταν ωριµάσουν αποκτούν κυανόµαυρη απόχρωση. Η επιδερµίδα τους είναι σαρκώδης, ενώ διαθέτουν πλούσιο άρωµα και ελαφρώς πικρή γεύση.

Αποξήρανση και αποθήκευση για τη δάφνη πριν το καθάρισμα εντέρου

Όταν αποξηρανθούν αλλοιώνεται το άρωµα και το χρώµα τους και προκειµένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο το καλύτερο είναι να τα αποξηραίνουµε σε σκιερό µέρος και όχι στον ήλιο.

Για την αποθήκευσή τους ενδείκνυνται οι σακούλες αποθήκευσης τροφίµων ή βάζα που σφραγίζουν καλά. Αν επιθυµείτε να αγοράσετε φρέσκια δάφνη προσέξτε να είναι γυαλιστερά τα φύλλα της, αν και είναι καλύτερο να προτιµήσετε τη συσκευασµένη.

Τα οφέλη της δάφνης

•Ηρεµεί το νευρικό σύστηµα.
•Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστηµα.
•Καθαρίζει το έντερο.
•Διεγείρει την εφίδρωση.
•Χρησιµοποιείται για τους πόνους στις αρθρώσεις και βοηθάει στην αντιµετώπιση της φλεβίτιδας.

Χρήση εκτός από καθάρισμα εντέρου

Τα φύλλα της χρησιµοποιούνται κατά κόρον στη µαγειρική καθώς και στη ζαχαροπλαστική, ειδικά σε γλυκά µε γάλα όπως γαλατόπιτες, ρυζόγαλο κ.ά. καθώς προσδίδουν µια αρωµατική γλύκα, αλλά και σε γλυκά του κουταλιού και σπιτικά ηδύποτα, ενώ αρωµατίζουν και συντηρούν αποξηραµένα σύκα, σταφίδες κ.ά. Ακόµα από τα φύλλα δάφνης και τους καρπούς της παράγεται το αιθέριο έλαιο δαφνέλαιο, που έχει τη µορφή αλοιφής µε πράσινο χρώµα και χρησιµοποιείται, επίσης από την αρχαιότητα, ως βάλσαµο χάρη στις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Λέγεται ότι ο Ιπποκράτης µε το δαφνέλαιο θεράπευε τη στειρότητα ενώ ο Διοσκουρίδης συνιστούσε το αφέψηµα της δάφνης σε παθήσεις της κύστης και της µήτρας, τους λιωµένους καρπούς της στο άσθµα και στη φυµατίωση και το χυµό της σε περιπτώσεις βαρηκοΐας και κόπωσης. Στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώµη ήταν επίσης φυτό αφιερωµένο στο θεό Ασκληπιό (το θεό της Ιατρικής). Παλαιότερα τη χρησιµοποιούσαν για να τονώσουν τα µαλλιά αλλά και να σκουραίνουν το χρώµα τους (και των βλεφαρίδων) βράζοντας µαζί φύλλα δάφνης και καρυδιάς.

Τα φύλλα της δάφνης χρησιµοποιούνται και ως αφέψηµα, το οποίο φηµίζεται για τη χαλαρωτική, χωνευτική και τονωτική του δράση – το µόνο που απαιτείται είναι να βραστούν τα δαφνόφυλλα για 10΄.

Δες και αυτό: Αυτό το τρόφιμο τρώνε όλοι οι πρωταθλητές – Σκοτώνει και καρκινικά κύτταρα

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ