Αποτελεί καινοτομία και βγήκε τεστ φυσικής κατάστασης το οποίο και δεν κάνει λάθος σχεδόν ποτέ. Αλήθεια, εσύ είσαι τόσο fit, όσο πιστεύεις τελικά;
Συνηθίζεις να λες ότι είσαι σε φόρμα επειδή γυμνάζεσαι κάπως… τακτικά. Αν θέλεις να διαπιστώσεις όντως πόσο καλή είναι η φυσική σου κατάσταση, μπορείς να μετρήσεις το VO2 Max (το μέγιστο ποσό οξυγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα άτομο κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης), το LT (γαλακτικό όριο) και τον μεταβολισμό, αλλά για την πλειονότητα των ανθρώπων αυτό είναι περιττό (ακόμα και αν είναι προσιτό).
Μια άλλη μέτρηση εκτός από το τεστ φυσικής κατάστασης
Εάν δεν είσαι αθλητής αλλά απλώς θέλεις να παρακολουθήσεις κάποιες βασικές μετρήσεις, υπάρχουν μερικές απλές δοκιμές φυσικής κατάστασης που μπορείς να κάνεις μόνος στο σπίτι, όπως η βασική δοκιμή αντοχής και σταθερότητας που δημιουργήθηκε από τον προπονητή του αθλητισμού Brian Mackenzie και ελέγχει την πυκνότητα και τη σταθερότητα του πυρήνα, αλλά και ένα μέτρο της αντοχής του άνω κορμού. Αποτελεσματική είναι και η δοκιμή 12 λεπτών ή δοκιμή «Cooper» που αναπτύχθηκε από τον δρ. Ken Cooper το 1968 για να μετρήσει την αεροβική ικανότητα των στρατευμάτων και να εκτιμήσει το VO2 Max τους.
Η εκτέλεση του είναι πολύ απλή, πρέπει κάποιος να τρέξει (ή να περπατήσει) για 12 λεπτά με στόχο να καλύψει όσο περισσότερη απόσταση μπορεί. Καλό θα ήταν να εξεταστείτε από γιατρό πριν το πραγματοποιήσετε μιας και είναι εξαντλητική δοκιμασία αν εκτελεστεί σωστά. Επίσης φροντίστε να κάνετε καλό ζέσταμα πριν. Για πιο ακριβή μέτρηση προτιμάτε να πραγματοποιήσετε το Κούπερ Τεστ σε γήπεδο στίβου 400 μέτρων. Tο ρεκόρ το έχει ο Κενενίσα Μπεκέλε ο οποίος σε 12 λεπτά έτρεξε απόσταση 4750 μέτρων.
Δες και αυτό: Θέλεις να γίνεις φέτες όπως ο Γιώργος Αγγελόπουλος; Τι να κάνεις