Αισθάνεστε πόνο ή κάψιμο στα γόνατα, νιώθετε ήχους «κρακ» στο γόνατό σας ή δυσκολεύεστε να κάνετε βαθύ κάθισμα; Μην παραβλέπετε τα συγκεκριμένα συμπτώματα…
Όλα τα παραπάνω είναι ενδείξεις ότι πιθανότατα πάσχετε από χονδροπάθεια (χονδρομαλάκυνση) της επιγονατίδας που χαρακτηρίζεται από μαλάκυνση και ρωγμές του αρθρικού υαλώδους χόνδρου της επιγονατίδας και αποτελεί συχνό αίτιο πόνου στους εφήβους και σε νέους ενήλικες.
Όπως σημειώνει ο ορθοπαιδικός χειρουργός – βιοορθοπαιδικός Γιώργος Σπαγάκος, ο πόνος ή το κάψιμο στα γόνατα, τα συμπτώματα της χονδροπάθειας δηλαδή, οφείλονται στις αλλοιώσεις των αρθρικών επιφανειών της επιγονατίδας και εμφανίζονται συνήθως σε νέα άτομα κατά την εφηβεία και σε ηλικίες 20 έως 30 ετών.
Υπάρχουν βέβαια και περιστατικά που στην ηλικία των 40 ετών εμφανίζουν επιγονατιδομηριαία αρθρίτιδα, ενώ παρουσιάζουν σκλήρυνση και διόγκωση του υμένα της άρθρωσης (υμενίτιδα). Πάντως, η νόσος δείχνει να «προτιμά» περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες, σε αναλογία 3 προς 1.
Σύμφωνα με τον κ. Σπαγάκο, η χονδροπάθεια προσβάλλει άτομα που καταπονούν τα γόνατά τους, όπως αθλητές, ορειβάτες, σερβιτόρους, χορευτές, οδηγούς, τεχνίτες που είναι για πολλές ώρες καθημερινά σε γονατιστή θέση, καθώς και άτομα με μαλακή σύσταση χόνδρου, ανατομικές βλάβες ή κατασκευαστικές ανωμαλίες. Η νόσος σπάνια προκαλείται από τραυματισμό και στα περισσότερα περιστατικά καταγράφεται μηχανική υπερφόρτιση της μηριαίας άρθρωσης.
Η διάγνωση της νόσου γίνεται κυρίως με κλινική εξέταση. Διενεργείται επικουρικά μαγνητική τομογραφία και ακτινογραφία για να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος, ενώ εάν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί σωστά ή αφεθεί, οι ασθενείς θα υποφέρουν και μπορεί να εμφανίσουν πρώιμα αρθρίτιδα της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης, ακόμα και οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.
Όπως αναφέρει ο κ. Σπαγάκος, «μέχρι τώρα οι ασθενείς αντιμετώπιζαν μόνο τα συμπτώματα, δηλαδή τον πόνο και την αδυναμία βάδισης με φάρμακα (αντιφλεγμονώδη) και φυσιοθεραπεία. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν αλλάξει τα δεδομένα».
Στη φαρέτρα μας υπάρχουν πλέον βιολογικές θεραπείες, θεραπείες εξατομικευμένες για κάθε ασθενή, που βασίζονται στο μέγεθος του προβλήματος, τη δραστηριότητα και την ηλικία του. Η θεραπεία βασίζεται σε αυξητικούς παράγοντες PRP (όχι οποιοδήποτε PRP αλλά το Advanced PRP) και σε SVF βλαστοκύτταρα (βλαστοκύτταρα από το στρωματικό αγγειακό κλάσμα).
Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα που έχει φέρει επανάσταση και στην ορθοπαιδική, δίνει στους ασθενείς ελπίδες για άμεση αποκατάσταση του προβλήματός τους. «Με την εφαρμογή των βλαστοκυττάρων οι ασθενείς ξεχνούν όχι μόνο τον πόνο, αλλά και το “κλείδωμα” του γόνατος έπειτα από πολλή ώρα καθίσματος, το πρήξιμο, το φαινόμενο αστάθειας και, φυσικά, μετά τη θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα μπορούν και πάλι να ανέβουν και να κατέβουν σκαλοπάτια χωρίς δυσκολία», υπογραμμίζει ο κ. Σπαγάκος και προσθέτει ότι η θεραπεία με βλαστοκύτταρα πραγματοποιείται στο ιατρείο, δεν απαιτεί νοσηλεία, είναι ελάχιστα επεμβατική, ανώδυνη και δεν έχει επιπλοκές.
Διαβάστε επίσης:
- Πηγαίνω γυμναστήριο αλλά δεν έχω πρόοδο. Γιατί; – Οι fitness experts απαντούν!
- Αυτές είναι οι συνήθειες που μας γερνούν κατά 10 χρόνια