τι παθαίνει το σώμα στην εμμηνόπαυση
- Διαφήμιση -

Δώσε βάση στο παρακάτω άρθρο αφού πρόκειται για κάτι που θα βιώσουμε όλες οι γυναίκες… χωρίς εξαιρέσεις! Από τι κινδυνεύεις αν μπαίνεις στην εμμηνόπαυση και πως βιώνει ο οργανισμός σου την αλλαγή; Η ειδικός εξηγεί!

Η εμμηνόπαυση είναι μία φυσιολογική διαδικασία που κάθε γυναίκα θα την ζήσει με διαφορετικό τρόπο και ένταση. Από την εγκατάσταση της εμμηνόπαυσης και μετά, αρχίζουν να εμφανίζονται αλλαγές στο σώμα εσωτερικά και εξωτερικά, που σταδιακά επιδεινώνονται σε βαθμό που εξαρτάται από το DNA της κάθε γυναίκας, αλλά και από τον τρόπο ζωής της γενικότερα.

- Διαφήμιση -

Ειδικότερα για το δέρμα, οι αλλαγές που εμφανίζονται σχετίζονται με την εγκατάσταση σιγά σιγά μιας «Ορμονικής Ανισορροπίας». Έτσι ενώ στην ζωή της η γυναίκα βρίσκεται κάτω από την δράση των Οιστρογόνων, που καθορίζουν από την γονιμότητα μέχρι τον ψυχισμό της, στην εμμηνόπαυση τα πράγματα αντιστρέφονται.

Τα Οιστρογόνα μειώνονται, καθώς και η Προγεστερόνη, οδηγώντας σε μια επιταχυνόμενη διαδικασία γήρανσης του δέρματος, ενώ αντίθετα τα Ανδρογόνα συνεχίζουν να παράγονται με μειωμένο ρυθμό, φέρνοντας σε μια σειρά από αλλαγές.

Από τι κινδυνεύεις αναλυτικά – Οι αλλαγές που θα δεις στο σώμα σου και όχι μόνο

Η μείωση των Οιστρογόνων και της Προγεστερόνης επιβραδύνει το μεταβολισμό και την ανανέωση των κυττάρων, με αποτέλεσμα σταδιακά πιο λεπτό και θαμπό δέρμα. Μειώνει τα λιπίδια του επιδερμιδικού φραγμού και κάνει το δέρμα ξηρό και ευαίσθητο. Επίσης μειώνει το Κολλαγόνο, την Ελαστίνη και το Υαλουρονικό, και το δέρμα χάνει τον όγκο και το σφρίγος του, στεγνώνει κι αρχίζει να χαλαρώνει στο πρόσωπο και το σώμα.

Ειδικά στο πρόσωπο, η μείωση του λιπώδη στηρικτικού ιστού κάτω από το δέρμα, η ατροφία των μυών, η συρρίκνωση των οστών και η χαλάρωση του δέρματος, οδηγούν σε απώλεια του οβάλ περιγράμματος, ενώ τα μάτια φαίνονται βαθουλωτά και η συνολικότερη εικόνα δείχνει ένα κουρασμένο και θλιμμένο πρόσωπο. Τα χείλη χάνουν τον όγκο τους, τα βλέφαρα πέφτουν, εμφανίζονται ρυτίδες και πανάδες, ενώ το λίπος αρχίζει να συσσωρεύεται στην κοιλιά, τους γλουτούς και τους μηρούς.

Ο συνδυασμός απώλειας Οιστρογόνων και περίσσιας Ανδρογόνων, ευθύνεται για την τριχόπτωση στην εμμηνόπαυση. Οι τρίχες γίνονται λεπτές, ξηρές, εύθρυπτες και πιο λιπαρές. Η αραίωση που δημιουργείται μέσα στα χρόνια είναι περισσότερο Ανδρογεννητικού τύπου, ενώ λιγότερο συχνά μπορεί να πάρει την μορφή της Πρόσθιας Ινωτικής Αλωπεκίας, που σίγουρα είναι πιο σοβαρή κατάσταση. Μαζί μετά μαλλιά επηρεάζονται και τα νύχια, καθώς οι ανάγκες σε Ασβέστιο είναι μεγαλύτερες, και η μακροχρόνια ταλαιπωρία των νυχιών από επαφή με νερά, απορρυπαντικά και συνεχές ημιμόνιμο μανικιούρ τα καθιστά αρκετά ευάλωτα. Επίσης η δράση των ανδρογόνων οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής σμήγματος και εμφάνιση Ακμής, αλλά και σε υπερτρίχωση στο πηγούνι.

Τα παλιά χρόνια όλες αυτές οι αλλαγές έκαναν την γυναίκα να μοιάζει γιαγιά στα 60 της. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η γυναίκα μπορεί να είναι γερή, παραγωγική και με νεανική εμφάνιση ανεξάρτητα από την ηλικία της. Υιοθετήστε υγιεινή διατροφή, πίνετε πολύ νερό, ασκηθείτε, εφαρμόστε την αντιοξείδωση στην ζωή σας και μιλήστε για ότι σας απασχολεί στους ειδικούς.

Μήπως έχεις σαρκοπενία; Δες εδώ τι είναι και από τι κινδυνεύεις

Δέσποινα Αρναούτογλου
Κλινική Δερματολόγος Αφροδισιολόγος & Μaster Αισθητικής Ιατρικής
Συνεργάτης της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης
eletem.org

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ