- Διαφήμιση -

Ο Dr Sam Rehnborg, πρόεδρος του Ινστιτούτου Υγείας Nutrilite, αποτελεί ο ίδιος τη ζωντανή απόδειξη της επιτυχίας της εταιρείας και των προϊόντων που ο πατέρας του εμπνεύστηκε και δημιούργησε.
Τα προϊόντα υγείας και διατροφής Nutrilite έχουν πίσω τους μια ιστορία 80 χρονών και σήμερα ο γιος του ιδρυτή, γνωστός σε όλους ως Dr Sam, στα 79 του χρόνια συνεχίζει να μεταδίδει το μήνυμα μιας ισορροπημένης και ευτυχισμένης ζωής.

Από την Τάνια Μαρκουτσά

- Διαφήμιση -

Ποια είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από τη Nutrilite;

Είναι μια μακρά ιστορία… Φέτος γιορτάζουμε 80 χρόνια ζωής. Η ιδέα ξεκίνησε από τον πατέρα μου περίπου 100 χρόνια πριν. Είχε ταξιδέψει στην Κίνα όταν ήταν νέος και είχε δει πόσο διαφορετικά ζούσαν οι άνθρωποι στην επαρχία σε σχέση με τις μεγαλουπόλεις. Εντυπωσιάστηκε με τη διατροφή τους και την υγεία τους. Στην επαρχία οι άνθρωποι τρέφονταν κυρίως με αγνά φρούτα και λαχανικά, ήταν εξαιρετικά υγιείς και ζούσαν περισσότερο απ’ τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων. Σε αυτή την παρατήρηση βασίστηκε όλη του η φιλοσοφία. Πειραματίστηκε για πολλά χρόνια μέχρι να ανακαλύψει ένα προϊόν που θα περιλάμβανε όλη αυτή τη φιλοσοφία ζωής. Επέστρεψε στην Αμερική το 1927 και μετά από 7 χρόνια πειραμάτων στο εργαστήριο που δημιούργησε στο νησί Μπαλμπόα στην Καλιφόρνια ανακάλυψε τελικά μια φόρμουλα που εξασφαλίζει ένα αληθινό προϊόν υγείας. Βρήκε τρόπο να αποξηραίνει τα φυτά χωρίς να χάνουν τα σημαντικά διατροφικά τους συστατικά. Το πρώτο του προϊόν βασίστηκε στο τριφύλλι, το κάρδαμο και το μαϊντανό. Τα συμπληρώματα της Nutrilite προέρχονται από ολόκληρα συμπυκνωμένα φυτά και γι’ αυτό περιέχουν ένα ευρύ φάσμα φυτοθεραπευτικών συστατικών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 6.400 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων, όπου τα φυτά καλλιεργούνται και συλλέγονται φυσικά, με τη χρήση βιώσιμων, χωρίς χημικές ουσίες μεθόδων.

Εσείς πόσα χρόνια παίρνετε συμπληρώματα;

Από την κοιλιά της μητέρας μου! Μάλλον ήμουν το πειραματόζωό του! Και μάλλον ήμουν τυχερός, γιατί, όπως βλέπετε, είμαι ακόμα και σήμερα στα 79 μου χρόνια πολύ υγιής και ιδιαίτερα ενεργητικός. Συνεχίζω να εργάζομαι όπως εργαζόμουν και να ταξιδεύω.

Θα χαρακτηρίζατε τα συμπληρώματά σας ελιξίρια νεότητας;

Δεν ξέρω αν είναι ο σωστός χαρακτηρισμός. Σίγουρα, όμως, βοηθούν τον οργανισμό να έχει ισορροπία και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρως το καλύτερο που μπορείς, να γυμνάζεσαι, να γελάς πολύ, να απολαμβάνεις τη ζωή… όλα αυτά μαζί. Και οι αρχαίοι Έλληνες υμνούσαν την ισορροπία.

Το πιο σημαντικό είναι να κάνεις στη ζωή σου κάτι που να έχει σημασία, να έχει αξία. Αυτό λέω στα παιδιά μου και στα εγγόνια μου. Έχω τέσσερα παιδιά και τέσσερα εγγόνια και για όλους έχω το ίδιο μήνυμα: Βρες το πάθος σου και κυνήγα το,… όποιο κι αν είναι, όπου κι αν είναι. Μερικές φορές είναι ωραίο να ακολουθείς το παράδειγμα των γονιών σου, αλλά όχι πάντα.

Κι αυτό από μόνο του σημαίνει ότι πρέπει να προσέχεις τον εαυτό σου, γιατί, αν δεν κάνεις αυτό που είναι σωστό για το σώμα σου, ακόμα και να βρεις το πάθος σου, δεν θα μπορέσεις να το ακολουθήσεις.

Αν η ψυχή μου είναι καλά, θα είναι καλά και το σώμα μου;

Ναι, ακριβώς, σωστά. Το μυαλό, η ψυχή, το σώμα, το περιβάλλον, άψυχο κι έμψυχο, πρέπει να είναι όλα καλά και σε ισορροπία.

Σας αρέσει να βοηθάτε κόσμο; Ξέρω ότι έχετε ενεργή φιλανθρωπική δράση.

Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Ταξιδεύω πολύ και μέσω του ινστιτούτου υγείας που έχουμε ιδρύσει προσφέρουμε στα παιδιά καλύτερη διατροφή, φροντίζουμε το περιβάλλον και τον τρόπο καλλιέργειας των τροφών.

Αν κάποιος ζει στην Ελλάδα και τρέφεται σωστά, με μεσογειακή διατροφή, φρούτα και λαχανικά, είναι απαραίτητο να παίρνει συμπληρώματα;

Αν τρώτε καθημερινά ικανοποιητική ποσότητα φρούτων και λαχανικών, ενδεχομένως δεν χρειάζεστε συμπλήρωμα διατροφής, αρκεί και η ποιότητά τους να είναι καλή. Αυτό που χρειαζόμαστε στη διατροφή μας είναι χρώματα,… πολλά χρώματα. Αν το κάνετε αυτό, πιθανόν να μη χρειάζεστε συμπλήρωμα διατροφής. Ο πατέρας μου έλεγε ότι, αν κάποιος τρώει πολλά φρούτα και λαχανικά, ψάρια, διαβάζει πολύ, γελάει πολύ, γυμνάζεται,… είναι μια χαρά!

Είναι σημαντικό να βλέπουμε τη ζωή λίγο πιο ολιστικά. Στη Δύση, αν έχεις πονοκέφαλο, παίρνεις κάτι για τον πονοκέφαλο. Στην Ασία, απλώς φροντίζεις ολόκληρο το σώμα σου και ο πόνος στο κεφάλι σταματάει.

vitamins_000012310949

Γιατί τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα;

Σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια Εντερικής και Παρεντερικής Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Μαρία Σκουρολιάκου, η μεσογειακή διατροφή έχει γίνει αποδεκτό ότι εξασφαλίζει την ισορροπία και, κατά συνέπεια, την υγεία. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Ίδρυμα Rockefeller μελέτησε το πρότυπο διατροφής στην Κρήτη και το σύγκρινε με εκείνο άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Αυτό που ανακάλυψαν οι επιστήμονες ήταν ότι, εκτός από τις γνωστές σε όλους μας ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου, αυτό που χάριζε μακροζωία στους Κρητικούς ήταν η υψηλή κατανάλωση ψαριών, κυρίως σαρδέλας και ρέγκας, άγριων χόρτων και σαλιγκαριών. “Όλα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, μέταλλα, ασβέστιο και βιταμίνη C”, λέει η Δρ Άρτεμις Σιμοπούλου, πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, και τονίζει ότι “η άφθονη κατανάλωση οσπρίων από τους κατοίκους της Κρήτης συντελούσε σε μειωμένα καρδιαγγειακά περιστατικά και περιστατικά καρκίνου, εν αντιθέσει με τις άλλες έξι χώρες που συμμετείχαν στη Μελέτη των Επτά Χωρών».

Αν και ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι αρκετών περιοχών της Ελλάδας διατηρούν τη μεσογειακή διατροφή, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, επειδή η σύσταση των τροφών έχει αλλάξει… Οι κότες δεν τρέφονται όπως παλαιότερα, τα χόρτα και τα λαχανικά δεν μεγαλώνουν στο ίδιο καθαρό χώμα και τα ψάρια δεν κολυμπούν στις ίδιες θάλασσες. Αυτό έχει οδηγήσει τον σύγχρονο άνθρωπο σε μια διατροφική ανισορροπία, με άμεσες συνέπειες για την υγεία του.

Για αυτό το λόγο, λένε οι ειδικοί, είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα διατροφής, που στην πραγματικότητα αποτελούν τροποποιημένα, λειτουργικά τρόφιμα με συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών ή άλλων ουσιών, των οποίων ο σκοπός είναι να συμπληρώνουν την κανονική διατροφή.

Η κα Σιµοπούλου σηµειώνει την έλλειψη των ω-3 από τη διατροφή μας και την υπερβολική λήψη ω-6. “Τα ω-3 αποδεδειγµένα θωρακίζουν το καρδιαγγειακό σύστηµα και την υγεία µας από παθήσεις όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Αντίθετα, λαµβάνουµε πολύ περισσότερα ω-6 από εκείνα που έχουµε ανάγκη” λέει και εξηγεί ότι είναι αδύνατον να λάβουμε σήμερα τις σωστές αναλογίες από τη φύση. Γι’ αυτό, όπως λέει, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε συμπληρώματα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής.

Διάβασε επίσης:

Νίκησε το στρες… φυσικά

Ξέφυγε από τις λοιμώξεις της εποχής

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ