Κρύβονται σε όσα αγαπάς: στο νερό, το φαγητό, τη θάλασσα, τον κλιματισμό και… στις πιο προσωπικές σου στιγμές! Τα μικρόβια λατρεύουν το καλοκαίρι όσο κι εσύ.
Οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των τοξικών λοιμογόνων παραγόντων στο νερό και τα τρόφιμα, ενώ η αυξημένη εφίδρωση προκαλεί αφυδάτωση που βοηθά την ανάπτυξη ουρολοιμώξεων.
«Κάθε πολίτης πρέπει να είναι ενημερωμένος για τους κινδύνους και να παίρνει τα μέτρα του ώστε οι καλοκαιρινές διακοπές του να είναι ευχάριστες και χωρίς προβλήματα», τονίζει η διαπρεπής λοιμωξιολόγος κ. Αθηνά Στούπη MD, Διευθύντρια του Τμήματος Λοιμώξεων και Τροπικών Νοσημάτων, «Travel Health», στο Ιατρικό Αθηνών.
Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, οι κύριες πηγές μολύνσεων τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το φαγητό, το νερό, το κολύμπι,τα κλιματιστικά και οι σεξουαλικές σχέσεις. Επιπρόσθετα, οι μολύνσεις από τα εκατομμύρια έντομα είναι επικίνδυνες και αρκετές φορές θανατηφόρες.
Τροφικές δηλητηριάσεις
Οι υψηλές θερµοκρασίες έχουν σαν αποτέλεσµα τις συχνές τροφικές δηλητηριάσεις. Τα συµπτώµατα µπορεί να είναι απλά επιγαστρικά άλγη ή αυτοπεριοριζόµενα διαρροϊκά σύνδροµα, µπορεί όµως να εµφανιστεί σοβαρή διάρροια, εµετός, υψηλός πυρετός, επίµονη επιγαστραλγία, αιµατηρή κένωση.
Κολύµπι
Αναφέρουµε συχνότερα τη θετική επίδραση της θάλασσας στον οργανισµό µας και παραλείπουµε τους κινδύνους που εγκυµονεί η επαφή µας µε το θαλασσινό νερό. Τα λοιµώδη νοσήµατα της κατηγορίας αυτής τα συναντάµε το καλοκαίρι και οφείλονται σε µετάδοση λοιµογόνων οργανισµών µέσω κατάποσης ή εισπνοής µολυσµένων σωµατιδίων ή απευθείας προσβολή του δέρµατος και των βλεννογόνων.
Οι πιο συχνές λοιµώξεις αυτής της κατηγορίας στην Ελλάδα είναι η ωτίτιδα και η γαστρεντερίτιδα του κολυµβητή, µολύνσεις τραυµάτων και µατιών, ουροποιογεννητικού και αναπνευστικού συστήµατος. Αλλά και ασυνήθιστων επικίνδυνων λοιµώξεων όπως πρωτοζωικών λοιµώξεων, ηπατίτιδας Α, legionella (νόσος των λεγεωνάριων), λεπτόσπειρας κ.λπ.
Απόφυγε το κολύµπι σε ακάθαρτα νερά ή σε κακώς συντηρηµένες υποδοµές ξενοδοχείων (πισίνες).
Δέρµα
Η εφίδρωση, οι κακές συνήθειες και τα τσιµπήµατα των εντόµων αυξάνουν τη συχνότητα των φλεγµονών του δέρµατος. Τα µικρόβια που καιροφυλακτούν είναι πολλά, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος, οι µύκητες κ.λπ.
Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, γι’ αυτό:
- Φόρεσε βαµβακερά, δροσερά και άνετα ρούχα που ελαττώνουν την εφίδρωση.
- Απόφυγε τα φθηνά καθαριστικά των ξενοδοχείων.
- Ακολούθησε τους βασικούς κανόνες υγιεινής στην παραλία.
- Κάνε αποτρίχωση µε µεγάλη προσοχή.
- Χρησιµοποίησε εντοµοαπωθητικό.
Κλιµατιστικά
Η κακή συντήρηση µπορεί να γίνει αιτία µετάδοσης αναπνευστικών, µυκητιασικών λοιµώξεων αλλά και σπανιότερων λοιµωδών νοσηµάτων, legionella κ.λπ.
Τα µέτρα πρόληψης περιλαµβάνουν:
- Καλό πλύσιµο χεριών και τροφίµων.
- Μαγείρεµα σε υψηλή θερµοκρασία και άµεση κατανάλωση του φαγητού. Αν δεν πρόκειται να το καταναλώσεις σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, βάλε το στο ψυγείο.
- Προστάτευσε τα τρόφιµα από µύγες και άλλα έντοµα.
- Πλένε τα µαγειρικά σκεύη µε καυτό νερό.
- Χρησιµοποίησε διαφορετικά σκεύη για ωµά και µαγειρεµένα τρόφιµα.
- Μην αγοράζεις τρόφιµα, ποτά ή νερό από πλανόδιους πωλητές.
- Μην τρως αναποφλοίωτα φρούτα που δεν έχουν πλυθεί καλά.
Σεξουαλικώς µεταδιδόµενα νοσήµατα
Τα αφροδίσια νοσήµατα, σύµφωνα µε τις µελέτες, είναι πιο συχνά το καλοκαίρι, λόγω της µη χρήσης προφυλακτικού και λόγω των σεξουαλικών επαφών υψηλού κινδύνου. Ακόµη κι αν πιστεύεις ότι ο άλλος είναι απόλυτα υγιής, φόρεσε προφυλακτικό, ούρησε και πλύσου καλά µετά τη σεξουαλική επαφή.
Ουρολοιµώξεις
Η επαρκής πρόσληψη νερού και η κοινωνική υγιεινή βοηθούν στην πρόληψη των λοιµώξεων του ουροποιητικού που προκαλούνται λόγω της αφυδάτωσης, της χρήσης τοπικών αντισυλληπτικών (σπερµατοκτόνα, διαφράγµατα), της κακής υγιεινής και της έκθεσης σε µολυσµένα νερά.
Οι λοιµώξεις του ουροποιητικού οφείλονται σε παθογόνους οργανισµούς που προσβάλλουν τα ούρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, τον προστάτη, τα νεφρά.
Οι ουρολοιµώξεις µπορεί να έχουν συµπτώµατα µε τσούξιµο κατά την ούρηση, συχνουρία, πυρετό, δέκατα, ναυτία, κοιλιακό πόνο, εµετό (συµπτωµατικές ουρολοιµώξεις), ενδέχεται όµως να µην έχουν κανένα σύµπτωµα και να αποκαλύπτονται µόνο µετά από εξέταση ούρων (ασυµπτωµατικές ουρολοιµώξεις).
Η Δρ. Αθηνά Στούπη, MD, Διευθύντρια του Ιατρείου Ταξιδίων «Travel Health» (www.travelhealth.com.gr) του Ιατρικού Αθηνών, είναι διδάκτωρ και συνεργάτις στο Πανεπιστήµιο Northwestern στο Σικάγο, στην Ιατρική Σχολή του Παν/µίου του Illinois και στο Πανεπιστήµιο Brown, Ιατρική Σχολή, Providence, Rhode Island.
Διάβασε επίσης:
Απόφυγε τα ενοχλητικά τσιμπήματα