δυσκοιλιότητα τροφές που επιβαρυνουν

Πρόκειται για ένα πολύ συχνό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από επίπονες και δύσκολες κενώσεις. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας; Φυσικά με τη διατροφή μας. Οι 10 τροφές που θα παραθέσουμε, προκαλούν δυσκοιλιότητα και την επιβαρύνουν. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα λιπαρών και μικρή ποσότητα φυτικών ινών με αποτέλεσμα η πέψη να επιβραδύνεται. Ταυτόχρονα μειώνεται η κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα και υπάρχει χαμηλό υπόλειμμα δηλαδή μικρός όγκος κοπράνων.

Οι τροφές που προκαλούν δυσκοιλιότητα είναι οι παρακάτω:

  1. Καφεΐνη: Ο καφές προκαλεί αφυδάτωση οπότε προσπαθήστε την καθημερινή κατανάλωσή του. Φροντίστε να τον ελαττώσετε αν δεν μπορείτε να τον αφαιρέσετε τελείων από την καθημερινότητά σας.
  2. Ρύζι: Επιδεινώνει το φαινόμενο δεν είναι τυχαίο που καταναλώνεται για τη διακοπή της διάρροιας. Αναφερόμαστε στο λευκό ρύζι (λαπάς)
  3. Μήλα: Τα ωμά μήλα όταν τρώγονται με τη φλούδα βοηθούν στη δυσκοιλιότητα, ενώ τα βραστά ή ψητά μήλα χωρίς τη φλούδα βοηθούν στη διάρροια.
  4. Γάλα. Περιέχει β-καζεΐνη και λακτόζη που οδηγούν στην παραγωγή αερίων καθώς και λιπαρά που επιβραδύνουν την πέψη.
  5. Κόκκινο κρέας. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε συστηματική μορφή. Το κόκκινο κρέας περιέχει πρωτεΐνες που πέπτονται πολύ δύσκολα από τον οργανισμό μας.
  6. Αβγά: Τα αβγά είναι πλούσια σε λιπαρά και δεν περιέχουν φυτικές ίνες, επιβραδύνοντας την πέψη.
  7. Chips (πατατάκια): Η αγαπημένη κακή συνήθεια. Τα πατατάκια περιέχουν πολλά λιπαρά. Δεν έχουν καθόλου φυτικές ίνες με συνέπεια να επιβραδύνουν την πέψη και προφανώς επιδεινώνουν την κατάσταση.
  8. Μπανάνα: Το γλυκό και νόστιμο αυτό φρούτο, ειδικά οι άγουρες-πράσινες) περιέχουν πολύ μεγάλη ποσότητα αμύλου το οποίο δεν βοηθά καθόλου στην δυσκοιλιότητα.
  9. Σοκολάτα: Δυστυχώς, αν είσαι λάτρης της σοκολάτας, έχουμε άσχημα νέα. Περιέχει καφεΐνη που προκαλεί αφυδάτωση. Περιέχει επίσης πολλά λιπαρά χάρη στα οποία η πέψη επιβραδύνεται.
  10. Τυρί. Όπως και το γάλα, περιέχει β-καζεΐνη και λακτόζη που οδηγούν σε παραγωγή αερίων.

Καλό είναι επίσης να αποφεύγεις την κατανάλωση κατεψυγμένων προμαγειρευμένων φαγητών. Ο τρόπος παρασκευής και κατάψυξης τους οδηγεί σε απομάκρυνση των φυτικών ινών που πιθανόν να περιείχαν οι τροφές. Επίσης περιέχουν συντηρητικά, λιπαρά και αλάτι που επιβαρύνουν και την πέψη και την δυσκοιλιότητα.

Διαβάστε επίσης:

Ο πονοκέφαλος το πρωί μόλις ξυπνάς, είναι συνήθεια; Δες τι μπορεί να έχεις

Κάνεις κι εσύ αυτό το λάθος με την σαλάτα – Σε γεμίζει 300 θερμίδες εξτρά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ