εμμηνόπαυση στα 40
- Διαφήμιση -

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική διαδικασία που κάθε γυναίκα θα τη ζήσει με διαφορετικό τρόπο και ένταση. Μπορεί μάλιστα μια γυναίκα, να βιώσει την εμμηνόπαυση ακόμα και στα 40.

Από την έναρξη της εμμηνόπαυσης και μετά, εμφανίζονται αλλαγές στο σώμα εσωτερικά και εξωτερικά, που σταδιακά επιδεινώνονται σε βαθμό που εξαρτάται από το DNA της κάθε γυναίκας, αλλά και από τον τρόπο ζωής της γενικότερα.

- Διαφήμιση -

Τι να περιμένεις στην εμμηνόπαυση στα 40 και όχι μόνο

Οι αλλαγές στο σώμα κατά την εμμηνόπαυση είναι δεδομένες. Η αντιμετώπισή τους, όμως, εξαρτάται από εμάς.

Τι να περιμένεις:

  • Ειδικότερα για το δέρμα, οι αλλαγές που εμφανίζονται σχετίζονται με την εγκατάσταση σιγά σιγά μιας ορμονικής ανισορροπίας. Έτσι, ενώ στη ζωή της η γυναίκα βρίσκεται κάτω από τη δράση των οιστρογόνων, που καθορίζουν από τη γονιμότητα μέχρι τον ψυχισμό της, στην εμμηνόπαυση τα πράγματα αντιστρέφονται. Τα οιστρογόνα μειώνονται, καθώς και η προγεστερόνη, οδηγώντας σε μια επιταχυνόμενη διαδικασία γήρανσης του δέρματος, ενώ αντίθετα τα ανδρογόνα συνεχίζουν να παράγονται με μειωμένο ρυθμό, φέρνοντας μια σειρά από αλλαγές. Η μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης επιβραδύνει τον μεταβολισμό και την ανανέωση των κυττάρων, με αποτέλεσμα σταδιακά πιο λεπτό και θαμπό δέρμα. Μειώνει τα λιπίδια του επιδερμιδικού φραγμού και κάνει το δέρμα ξηρό και ευαίσθητο.
  • Επίσης μειώνει το κολλαγόνο, την ελαστίνη και το υαλουρονικό, και το δέρμα χάνει τον όγκο και το σφρίγος του, στεγνώνει και αρχίζει να χαλαρώνει στο πρόσωπο και στο σώμα. Ειδικά στο πρόσωπο, η μείωση του λιπώδους στηρικτικού ιστού κάτω από το δέρμα, η ατροφία των μυών, η συρρίκνωση των οστών και η χαλάρωση του δέρματος οδηγούν σε απώλεια του οβάλ περιγράμματος, ενώ τα μάτια φαίνονται βαθουλωτά και η συνολικότερη εικόνα δείχνει ένα κουρασμένο και θλιμμένο πρόσωπο. Τα χείλη χάνουν τον όγκο τους, τα βλέφαρα πέφτουν, εμφανίζονται ρυτίδες και πανάδες, ενώ το λίπος αρχίζει να συσσωρεύεται στην κοιλιά, στους γλουτούς και τους μηρούς.
  • Ο συνδυασμός απώλειας οιστρογόνων και περίσσειας ανδρογόνων ευθύνεται για την τριχόπτωση στην εμμηνόπαυση. Οι τρίχες γίνονται λεπτές, ξηρές, εύθρυπτες και πιο λιπαρές. Η αραίωση που δημιουργείται μέσα στα χρόνια είναι περισσότερο ανδρογενετικού τύπου, ενώ λιγότερο συχνά μπορεί να πάρει τη μορφή της πρόσθιας ινωτικής αλωπεκίας, που σίγουρα είναι πιο σοβαρή κατάσταση. Μαζί με τα μαλλιά επηρεάζονται και τα νύχια, καθώς οι ανάγκες σε ασβέστιο είναι μεγαλύτερες και η μακροχρόνια ταλαιπωρία των νυχιών από επαφή με νερά, απορρυπαντικά και συνεχές ημιμόνιμο μανικιούρ τα καθιστά αρκετά ευάλωτα. Επίσης, η δράση των ανδρογόνων οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής σμήγματος και εμφάνιση ακμής, αλλά και σε υπερτρίχωση στο πιγούνι. Τα παλιά χρόνια, όλες αυτές οι αλλαγές έκαναν τη γυναίκα να μοιάζει «γιαγιά» στα 60 της. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η γυναίκα μπορεί να είναι γερή, παραγωγική και με νεανική εμφάνιση ανεξάρτητα από την ηλικία της. Υιοθετήστε υγιεινή διατροφή, πίνετε πολύ νερό ασκηθείτε, εφαρμόστε την αντιοξείδωση στη ζωή σας και μιλήστε για ό,τι σας απασχολεί στους ειδικούς. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να τις αναζητήσετε.

Δες και αυτό: Είσαι στην εμμηνόπαυση και φοβάσαι μην παχύνεις; Τι γυμναστική να κάνεις

Από τη Δέσποινα Αρναούτογλου
Κλινική δερματολόγο-αφροδισιολόγο& master Αισθητικής Ιατρικής
Συνεργάτης της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης
www.eletem.org

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ