Τα βραστά αυγά είναι η εύκολη λύση οποιαδήποτε στιγµή της ηµέρας κι αν πεινάσεις: Για πρωινό, για κολατσιό, ακόµη και για να τα προσθέσεις στη µεσηµεριανή σαλάτα σου. Μόλις δεις μάλιστα τα οφέλη από τα βραστά αυγά, σίγουρα θα πας στην κουζίνα για ένα… σνακ! Η µόνη δυσκολία έγκειται στη συντήρησή τους.
Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών και εξαιρετικά υγιεινή επιλογή για snack τόσο για το παιδί σου όσο και για σένα. Πώς θα διατηρήσεις, όµως, τα αυγά που έβρασες την Κυριακή όλη την εβδοµάδα; Το παράδοξο είναι ότι τα µαγειρεµένα χαλάνε πιο γρήγορα.
Αντίθετα, τα ωµά διατηρούνται στο ψυγείο περισσότερο χρονικό διάστηµα. Αυτό συµβαίνει γιατί υφίστανται φυσικο-χηµικές µεταβολές προκειµένου να µην αλλοιωθούν, οι οποίες όµως έχουν ως αποτέλεσµα την ποιοτική υποβάθµισή τους.
Τι πρέπει να ξέρεις για τα βραστά αυγά
- Τα βραστά αυγά διατηρούνται µέχρι και µία εβδοµάδα στο ψυγείο, ενώ τα ωµά 3 έως 5 εβδοµάδες ανάλογα µε την ηµεροµηνία λήξης.
- Μην τα αφήνεις εκτός ψυγείου περισσότερο από δύο ώρες.
- Αν η οσµή τους είναι δυσάρεστη, πέταξέ τα αµέσως.
- Μη σε προβληµατίζει το πρασινωπό χρώµα του βρασµένου κρόκου. Πρόκειται για θειικό σίδηρο, το προϊόν δηλαδή της χηµικής αντίδρασης του σιδήρου που περιέχει ο κρόκος και των θειούχων αλάτων του ασπραδιού, και εµφανίζεται στο σηµείο επαφής τους.
- Το ξεφλουδισµένο φρέσκο αυγό αντέχει µόλις δύο ηµέρες στο ψυγείο.
Ακολούθησε τις παρακάτω συµβουλές για να µη χαλάσουν τα βραστά αυγά
- Μόλις τα βράσεις, αφαίρεσέ τα από το βραστό νερό γιατί µπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια.
- Διατήρησέ τα στο ψυγείο, µέσα στη συσκευασία τους ή σε απόσταση από τρόφιµα µε έντονη µυρωδιά. Το πορώδες τσόφλι επιτρέπει την είσοδο των δυσάρεστων οσµών.
- Ο σωστός τρόπος τοποθέτησης στην αυγοθήκη είναι µε τη µύτη προς τα κάτω, δηλαδή ανάποδα από αυτό που έκανες έως τώρα. Με αυτό τον τρόπο ο κρόκος παραµένει στο κέντρο και δεν «κυλά» προς τον πάτο.
- Αν θέλεις να διατηρηθούν αρκετές ώρες εκτός ψυγείου, βάλε µέσα στο τάπερ µία παγοκύστη.
- Δεν καταψύχονται.
Αν σου έχουν περισσέψει κρόκοι ή ασπράδια από µία συνταγή, µπορείς να τα καταψύξεις. Ανακάτεψε 6 κρόκους µε 1 κ.γ. ζάχαρη ή µε 1 κ.γ. αλάτι, ανάλογα αν θα φτιάξεις φαγητό ή γλυκό, και τοποθέτησέ τα στην κατάψυξη. Το ίδιο µπορείς να κάνεις και µε τα ασπράδια.
Τα 3 οφέλη που έχουν τα βραστά αυγά
Είναι απίστευτα θρεπτικά
Τα αυγά είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Ένα ολόκληρο αυγό περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για να μετατραπεί ένα μόνο κύτταρο σε κοτόπουλο! Συγκεκριμένα ένα βραστό αυγό περιέχει το 6% της ΣΗΠ σε βιταμίνη Α, το 5% σε φυλλικό οξύ, το 7% σε βιταμίνη Β5, το 9% σε βιταμίνη Β12 και φώσφορο, το 15% σε βιταμίνη Β2 και το 22% σε σελήνιο.
Δεν επηρεάζουν αρνητικά τη χοληστερίνη του αίματος
Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του κρόκου σε χοληστερίνη, για τουλάχιστον 2 δεκαετίες το αυγό αποκλείονταν ή περιορίζονταν από τη διατροφή ατόμων με καρδιαγγειακά νοσήματα και αυξημένη χοληστερίνη. Μάλιστα πριν μια δεκαετία επικρατούσε η σύσταση κατανάλωσης το πολύ 2-3 αυγών την εβδομάδα από το σύνολο του πληθυσμού.
Την ανατροπή των παραπάνω δεδομένων έφερε μια ανάλυση 224 μελετών σε περισσότερα από 5.000 άτομα για χρονική διάρκεια δυόμιση δεκαετιών η οποία έδειξε ότι τελικά δεν είναι η χοληστερίνη των αυγών και γενικότερα της διατροφής που αυξάνει τη χοληστερίνη του αίματος αλλά η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται σε ζωικές τροφές. Πιο συγκεκριμένα, μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά κρέατα (όπως πανσέτα, παϊδάκια, μπριζόλα με το ορατό λίπος, λουκάνικα κ.ά.), ζωικά λίπη (όπως τα πλήρη γαλακτοκομικά, το βούτυρο που περιέχεται στα γλυκά κ.α.) και τηγανιτές τροφές είναι υπεύθυνη για την αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα. Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα είναι απολύτως ασφαλής.
Αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη (HDL)
Η κατανάλωση αυγών οδηγεί σταθερά σε αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης, η οποία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαφόρων ασθενειών. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση 2 αυγών την ημέρα για διάστημα 6 εβδομάδων αύξησε κατά 10% τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.
Δες και αυτό: Κανέλα η θαυματουργή: Πώς λιώνει το λίπος και ποιες ιδιότητες έχει