Η κανέλα δεν έχει τυχαία την «τιµητική» της στη ζαχαροπλαστική. Το ασύγκριτο άρωµά της αποπνέει µια «ζεστασιά» και µαζί µε την πικάντικη γεύση της, που ακροβατεί ανάµεσα στη γλύκα και στο ελαφρώς καυτερό στοιχείο, σε ταξιδεύει αναπόφευκτα στα µονοπάτια της Ανατολής και συγκεκριµένα στα σοκάκια της Πόλης.
Άλλωστε, για όποιον έχει µεγαλώσει εκεί, η ευωδιά της έχει καταγραφεί ανεξίτηλα στη µνήµη και την καρδιά του. Η χρήση της κανέλας απαντάται ήδη από τους βιβλικούς χρόνους, καθώς από τότε φαίνεται πώς είχαν εκτιµήσει δεόντως τις ευεργετικές της ιδιότητες, ενώ τη χρησιµοποιούσαν και για να παρατείνουν τη συντήρηση τροφίµων.
Τι είναι η κανέλα
Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι το εν λόγω µπαχαρικό δεν είναι τίποτε άλλο από φλοιός ενός µικρού θαµνώδους δέντρου που ακούει στην ονοµασία Cinnamomum ή Κιννάµωµον, στα Ελληνικά. Αυτό το αειθαλές δέντρο ευδοκιµεί στη Σρι Λάνκα, που φηµίζεται για την καλύτερη κανέλα στον κόσµο, την Κίνα, στο Μπαγκλαντές, το Βιετνάµ, στις Ανατολικές Ινδίες, στη Μαδαγασκάρη και την Ιάβα. Άλλες ποικιλίες της κανέλας είναι η κανέλα του Μαλαµπάρ και η κανέλα Άλµπα των Αντιλλών γνωστή και ως «ψευτοκανέλα».
Στο ίδιο γένος του κινναµώµου συγκαταλέγεται και ένα άλλο ευρέως διαδεδοµένο µπαχαρικό, η Κάσσια ή Κασσία της Κίνας (cinnamon Sinese, Cannele de China, cinammomum Cassia). Την κανέλα τη συναντάµε σε δύο µορφές στο εµπόριο: σε ξύλα (στικ) ή σε σκόνη. Η σκόνη κανέλας προσδίδει πιο έντονη γεύση σε σύγκριση µε τα ξύλα, αλλά µε τον καιρό εξασθενεί το άρωµα και η γεύση της, ενώ τα ξύλα διατηρούνται για περισσότερο διάστηµα. Ανεξάρτητα από τη µορφή της, για τη συντήρησή της παίζει σηµαντικό ρόλο το σκεύος στο οποίο φυλάσσεται.
Το ιδανικό είναι τα αεροστεγή γυάλινα ή µεταλλικά δοχεία τα οποία τοποθετούνται σε ένα δροσερό και ξηρό µέρος. Όσο για τα γλυκά που αναδεικνύουν σε όλο τους το µεγαλείο την απίθανη γεύση της κανέλας, είναι αυτά µε ζύµες, όπως τα cinnamon rolls, κέικ κανέλας, οι λουκουµάδες µε µέλι και κανέλα ή κουλουράκια κανέλας, το παγωτό κανέλα, τα επιδόρπια όπως ρυζόγαλο ή κρέµα µε κανέλα κ.ά.
Η επεξεργασία και το αιθέριο έλαιό της
Η διαδικασία που ακολουθείται για τη συγκοµιδή της κανέλας σε καµιά περίπτωση δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση. Για την ακρίβεια µε µια ειδική ράβδο κατασκευασµένη από ορείχαλκο σκάβουν τον εξωτερικό φλοιό του κινναµώµου και µετά, µόλις φτάσουν στον εσωτερικό φλοιό του δέντρου, τον τεµαχίζουν και µε περίσσια προσοχή τυλίγουν σε κυλινδρικό σχήµα τα κοµµένα τεµάχια µε το χέρι για να τα µεταφέρουν σε αρµαθιές σε ειδικό χώρο ώστε να αποξηραθούν.
Επίσης από το φλοιό του ίδιου δέντρου συλλέγουν και κάτι άλλο, εξίσου πολύτιµο, το οποίο ενίοτε χρησιµοποιούν οι ζαχαροπλάστες κυρίως για να αρωµατίσουν σιρόπια, το αιθέριο έλαιο της κανέλας. Για την απόσταξή του συλλέγονται τα σπασµένα κοµµάτια του φλοιού, τα οποία σε δεύτερη φάση ακολουθούν τον δρόµο της απόσταξης. Ελάχιστες σταγόνες από το ισχυρό αιθέριο έλαιό της αρκούν για να προσδώσουν το πλούσιο άρωµά της στη ζαχαροπλαστική αλλά και την κοσµετολογία στην οποία χρησιµοποιείται ευρύτατα.
Κανέλα και Κάσσια, δύο άσπονδοι «εχθροί»
Η κανέλα µε καταγωγή από τη Σρι Λάνκα, η «αληθινή κανέλα» όπως ονοµάζεται, είναι η καλύτερη και η ακριβότερη. Τι είναι όµως αυτό που την καθιστά ποιοτικά ανώτερη σε σύγκριση µε την κινεζική Κάσσια; Παρόλο που αµφότερα κατατάσσονται στο ίδιο γένος µπαχαρικoύ, το Cinnamomum, και την ίδια οικογένεια φυτών µε την ονοµασία Lauraceae, στην πραγµατικότητα πρόκειται για δύο ξεχωριστά µπαχαρικά που απλώς συγγενεύουν. Η βασικότερη διαφορά έγκειται στην ποσότητα µιας ουσίας που περιέχουν, της κουµαρίνης.
Η κουµαρίνη είναι ένα φυτικό συστατικό, το οποίο σε πολύ µεγάλες ποσότητες και παρατεταµένη κατανάλωση παρουσιάζει τοξική δράση στον οργανισµό και διαταράσσει την πηκτικότητα του αίµατος. Η ποσότητα κουµαρίνης που βρίσκεται στην Κάσσια είναι πολύ µεγαλύτερη σε σύγκριση µε την ποσότητα που υπάρχει στην κανέλα, γεγονός που την καθιστά πολύ φθηνότερη. Βέβαια, δεν έχει διαπιστωθεί ακόµα η συνιστώµενη δόση για την κατανάλωση της Κάσσιας, αλλά προληπτικά συστήνεται η κατανάλωσή της µε προσοχή.
Όσον αφορά στη γευστική τους διαφορά, η κανέλα διαθέτει πιο ντελικάτη και αρωµατική γεύση συγκριτικά µε την Κάσσια, που έχει πιο πικάντικη γεύση και «βαρύ» άρωµα. Οι διαφορές µεταξύ των δύο µπαχαρικών όταν είναι στη µορφή στικ είναι οφθαλµοφανείς. Η κανέλα έχει λεπτεπίλεπτο φλοιό µε λεπτά, άτακτα, επαναλαµβανόµενα στρώµατα που της επιτρέπουν να µετατρέπεται εύκολα σε σκόνη αν κοπανιστεί σε γουδί ή αν τριφτεί σε µύλο, ενώ το χρώµα της είναι κιτρινωπό έως ανοιχτόχρωµο καφέ και αναδίνει µια πολύ αρωµατική και ντελικάτη ευωδιά.
Η Κάσσια διαθέτει χοντρό και σκληρό φλοιό που είναι τυλιγµένος σαν ρολό µε τραχιά υφή και είναι πολύ δύσκολο να τριφτεί σε σκόνη ακόµα και µε έναν ηλεκτρικό µύλο, γι’ αυτό πρέπει πάντα πρώτα να τη σπάτε σε µικρά κοµµάτια κοπανώντας τη σε ένα γουδί και ύστερα να τα τρίβετε σε σκόνη. Το χρώµα της Κάσσιας είναι σκούρο κοκκινοκαφέ.
Μπαχαρικό-σύµµαχος καλής υγείας
Η κανέλα, αυτό το θαυµάσιο µπαχαρικό, βοηθά και στη διατήρηση της καλής υγείας. Πιο συγκεκριµένα, φηµίζεται για την αντισηπτική, αντιοξειδωτική, λιποδιαλυτική, αντιφλεγµονώδη και αντιθροµβωτική δράση της. Συµβάλλει επίσης στη διατήρηση της γλυκόζης του αίµατος και στον καλό έλεγχο του σακχάρου, στον καλό µεταβολισµό, ενώ αποτελεί και πλούσια πηγή µαγγανίου.
Βράστε λίγο νερό µε ξύλα κανέλας και τοποθετήστε το σε ένα µπολ. Θα σας φτιάξει τη διάθεση και θα δηµιουργήσει ένα ζεστό και ευχάριστο κλίµα στο χώρο!
Δες και αυτό: Αυτές οι τροφές κάνουν το λίπος στην κοιλιά σκόνη – Όλος ο κατάλογος