- Διαφήμιση -

Συνηθίζεις να λες ότι «ιδρώνεις σαν άλογο και βρομάς σαν γουρούνι», αν και είσαι όλη την ώρα κάτω από το ντους; Μάθε γιατί…

Αν και ένα γυναικείο ιδρωμένο σώμα αποτελεί φαντασίωση πολλών αντρών, στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα αντιαισθητικό να είσαι κόκκινη, ιδρωμένη και να μυρίζεις! Ο ιδρώτας είναι το υγρό που εκκρίνουν οι ιδρωτοποιοί αδένες του δέρματος των ανθρώπων και των ζώων με τη διαδικασία της εφίδρωσης. Υπό κανονικές συνθήκες, ο ιδρώτας είναι άχρωμος και άοσμος, ενώ η γεύση του είναι αλμυρή. Η… ιδρωτίλα, η ενοχλητική μυρωδιά του διπλανού σου στο μετρό, οφείλεται αλλού. Διάβασε παρακάτω…

- Διαφήμιση -

Από τι αποτελείται
Ο ιδρώτας αποτελείται κατά 99% από νερό, ανόργανα άλατα, λιπαρά οξέα κ.λπ. Είναι το πιο αραιό υγρό του σώματός μας και η αποβολή του μας κάνει καλό, καθώς μαζί του αποβάλλονται οι περιττές οργανικές ουσίες κι έτσι αποτοξινώνεται ο οργανισμός. Αποστολή του είναι να ψύχει το σώμα όταν αυτό υπερθερμαίνεται.

Ιδρώνεις υπερβολικά;
Δεν θα ξαφνιαστείς. Όπως και στις περισσότερες ασθένειες, ο Ιπποκράτης ήταν αυτός που περιέγραψε πρώτος την υπερίδρωση, τον 4ο αιώνα π.Χ. Αν είσαι από αυτούς που παραπονιούνται ότι περνούν το καλοκαίρι ιδρωμένοι, ανήκεις στο 3% του πληθυσμού που παρουσιάζει υπερίδρωση. Το 1,4% ιδρώνει περισσότερο στις μασχάλες.

Τι φταίει;
Αρχικά το DNA σου, καθώς έχει βρεθεί ότι περίπου το 50% όσων πάσχουν από υπερίδρωση έχουν κάποιον στην οικογένειά τους που έχει το ίδιο πρόβλημα. Δεν ιδρώνουμε, όμως, μόνο από τη ζέστη. Ο ιδρώτας παράγεται επίσης και από έναν δεύτερο μηχανισμό. Πρόκειται για την υπερίδρωση λόγω συναισθηματικών παραγόντων, όπως το στρες. Εκτός από την πρωτογενή υπερίδρωση, υπάρχει και η δευτερογενής, η οποία δεν οφείλεται στους δύο πιο πάνω μηχανισμούς. Στις περιπτώσεις αυτές, άλλες ασθένειες, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, κακοήθεις νόσοι, η υπογλυκαιμία και άλλες καταστάσεις μπορεί να ευθύνονται για την υπερβολική εφίδρωση.

Ψυχολογικές προεκτάσεις
Δεν είναι καθόλου ευχάριστο να ιδρώνεις. Οι κοινωνικές προεκτάσεις είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Αν πρέπει να πας σε μια συνέντευξη για εργασία και το πουκάμισό σου στάζει, οι παλάμες σου είναι υγρές και νιώθεις να κατρακυλούν στάλες ιδρώτα στο μέτωπό σου,… έχεις σίγουρα πρόβλημα και πρέπει να επισκεφθείς έναν εξειδικευμένο γιατρό. Για να αντιμετωπίσεις προσωρινά το πρόβλημα, μπορείς να βάλεις λίγη σκόνη ταλκ στις μασχάλες σου και να φοράς βαμβακερά ή μεταξωτά ρούχα, για να γίνεται καλύτερη κυκλοφορία του αέρα. Αν γυμνάζεσαι, φόρεσε τα ειδικά συνθετικά υφάσματα που ενδείκνυνται για τον ιδρώτα. Επίσης, μπορούν να σε βοηθήσουν κάποιες κρέμες που θα βρεις στο φαρμακείο και, τέλος, κάποιες επεμβάσεις.
Η πιο απλή είναι το botox, αλλά υπάρχουν και πιο ειδικές χειρουργικές επεμβάσεις για πολύ σοβαρές περιπτώσεις.

Διάβασε επίσης:

40 κόλπα για να αποκτήσεις τέλεια επιδερμίδα!

Η σωστή στάση σώματος επηρεάζει την ψυχολογία σου!

 

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ