Είσαι ντυµένη σαν κρεµµύδι και αναρωτιέσαι γιατί ο σύντροφός σου φοράει µόνο ένα µπλουζάκι; Δεν είναι η ιδέα σου. Η επιστήµη έχει αποδείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στο κρύο.

Σου έχει τύχει να ξυπνήσεις το πρωί και να είσαι τυλιγµένη µε το πάπλωµα, ενώ ο σύντροφός σου, ανενόχλητος, κοιµάται ξεσκέπαστος δίπλα σου; Ή να έχεις πάει βόλτα φορώντας το πιο βαρύ µπουφάν σου, ενώ εκείνος φοράει µόνο µια ζακέτα; Εκείνος ίσως σε κατηγορεί ότι είσαι υπερβολική. Μην τον ακούς. Η επιστήµη είναι µε το µέρος σου.

Κάνει στ’ αλήθεια κρύο;

Σύµφωνα µε έρευνες, οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στο κρύο συγκριτικά µε τους άντρες, αν και το σώµα τους διατηρεί καλύτερα τη θερµότητα όταν η θερµοκρασία πέφτει. Αυτό γίνεται γιατί διακόπτεται η ροή του αίµατος στο δέρµα και τα άκρα, για να διατηρηθεί η θερµοκρασία του κορµού στους 37 βαθµούς. Οι περισσότεροι αισθητήρες θερµοκρασίας βρίσκονται στο δέρµα µας, γι’ αυτό νιώθουµε έντονα το κρύο, ανεξάρτητα από το πόσο ζεστά µπορεί να παραµένουν τα εσωτερικά µας όργανα.

Η βασική διαφορά στα δύο φύλα είναι το ποσοστό λίπους που υπάρχει κάτω από το δέρµα. Μια µέση γυναίκα έχει οµοιόµορφη κατανοµή λίπους, σε αντίθεση µε έναν άντρα, που είναι διάσπαρτη. Αυτό συµβαίνει γιατί οι γυναίκες έχουν κατά µέσο όρο 20%-25% λίπος, ενώ ένας άντρας µόλις 15%. Όταν κρυώνουµε, λοιπόν, ο οργανισµός συντηρεί τη θερµότητα µειώνοντας τη ροή του αίµατος στο δέρµα. Έτσι, στις γυναίκες η θερµοκρασία του δέρµατος πέφτει, καθώς το αίµα µετακινείται κάτω από το στρώµα λίπους. Ένας άντρας, αντιθέτως, δεν βιώνει τόσο µεγάλη αλλαγή λόγω της κατανοµής του λίπους. Γι’ αυτό, όταν µια γυναίκα παραπονιέται ότι κρυώνει, τις περισσότερες φορές περιγράφει τη θερµοκρασία που έχει το δέρµα της.

Κρύα χέρια, ζεστή καρδιά

Τα άκρα µιας γυναίκας είναι συνήθως πιο κρύα απ’ ό,τι ενός άντρα. Σύµφωνα µε έρευνα, κατά µέσο όρο η θερµοκρασία µιας γυναίκας είναι 2,8 βαθµούς χαµηλότερη. Η κυκλοφορία του αίµατος στα άκρα αλλάζει συνεχώς, προκειµένου να προσαρµοστεί. Τα αιµοφόρα αγγεία στα χέρια και τα πόδια είναι τα πρώτα που συστέλλονται όταν αισθάνεσαι κρύο. Έτσι, σε µια γυναίκα θα περιοριστεί η ροή του αίµατος στα άκρα πριν από έναν άντρα, µε αποτέλεσµα να αισθανθεί το κρύο γρηγορότερα. Επίσης, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η θερµοκρασία στον κορµό µιας γυναίκας είναι κατά 0,4 βαθµούς υψηλότερη απ’ ό,τι ενός άντρα, οπότε, όταν λέµε «κρύα χέρια, ζεστή καρδιά», κυριολεκτούµε. Κανείς δεν ξέρει γιατί συµβαίνει αυτό. Μια πιθανή εξήγηση, όµως, είναι ότι οι γυναίκες διαθέτουν πολύ µικρότερη µυϊκή µάζα, γι’ αυτό και χρειάζονται έναν µηχανισµό επιβίωσης σε πολύ χαµηλές θερµοκρασίες.

Tips για να παραµένεις πάντα ζεστή

 Να ντύνεσαι «κρεµµύδι». Δηλαδή, να φοράς πολλά επίπεδα ρούχων, ούτως ώστε να µπορείς να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις.

 Να τρως συχνά γεύµατα πλούσια σε βιταµίνες.

 Να τρως σούπες και ζεστά που θα σε βοηθήσουν να κάνεις περισσότερες καύσεις.

 Να πίνεις αφεψήµατα όπως τσάι, λουίζα και δεντρολίβανο, που θα σε προστατεύσουν και από τις ιώσεις.

Διάβασε επίσης:

Αυτές είναι οι ώρες που αρρωσταίνουμε!

AIDS: Δεν το κολλάς, το επιλέγεις!