Βιταμίνες υπάρχουν πολλές. Η πιο “διάσημη”, η βιταμίνη C, είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά. Έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό και πολλες ιδιότητες.
Η βιταμίνη C, εκτός τού ότι βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια και μετά την έντονη σωματική άσκηση, παίζει σημαντικό ρόλο και στην φυσιολογική λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, των οστών, του δέρματος και των δοντιών. Εξουδετερώνει αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι καταστροφικά, υψηλής δραστικότητας μόρια που πιστεύεται ότι αποτελούν τη βάση πολλών σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιοπαθειών
Εχει αποδειχθεί επίσης ότι ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου. Πιο συγκεκριμένα,σε μελέτη, η λήψη 100 mg βιταμίνης C με ένα γεύμα αύξησε την απορρόφηση σιδήρου κατά 67%.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι πιπεριές, το πεπόνι καθώς και οι φράουλες.
Επομένως η κατανάλωση χυμού εσπεριδοειδών ή η κατανάλωση άλλων τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, μαζί με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση.
Σε χορτοφαγικές και vegan δίαιτες, η απορρόφηση σιδήρου μπορεί να αυξηθεί συμπεριλαμβάνοντας λαχανικά που περιέχουν βιταμίνη C κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
Βοηθά επίσης στην επούλωση των πληγώνμετά από χειρουργική επέμβαση και είναι ζωτικής σημασίας για την ορθή επούλωση των καταγμάτων.
Η βιταμίνη C είναι απολύτως ασφαλής, χωρίς τοξική δράση ακόμη και σε ημερήσιες δοσολογίες γραμμαρίων. Η παροδική διάρροια αποτελεί τη συνήθη παρενέργεια που εμφανίζεται μετά από λήψη υψηλών ποσοτήτων. Η μόνη άλλη πιθανότητα κινδύνου από λήψη υψηλής δόσης βιταμίνης C εμφανίζεται σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό νεφρολιθίασης, καθώς η οξαλική μορφή της μπορεί να συνδεθεί με το ασβέστιο και να σχηματίσει λίθους. Παρόλα αυτά, τα άτομα που δεν εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο νεφρολιθίασης δεν χρειάζεται να αποφεύγουν τη βιταμίνη C.
Διαβάστε επίσης:
- Μύθοι και αλήθειες για τον κορωνοϊό – Τι ισχύει σχετικά με τη διατροφή
- Τηλεργασία και διατροφή – Τι πρέπει να προσέχουμε
Νιώθεις κουρασµένη; Αυτές είναι οι βιταμίνες που χρειάζεσαι! – Πώς να τις καταναλώνεις
Αν νιώθεις κουρασμένη, αν η επιδερμίδα σου το ομολογεί γιατί είναι θαμπή, βάλε στη διατροφή σου τρόφιμα και θα εκπλαγείς από τη διαφορά! Αυτές είναι οι βιταμίνες που χρειάζεσαι, άμεσα!
Βιταμίνη Α
Η βιταµίνη Α ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταµίνες. Που μπορείς να τη βρεις; Βιταµίνη Α µπορείς να βρεις σε όλα τα ζωικά τρόφιµα, τα πλήρη γαλακτοκοµικά, τον κρόκο του αυγού, το συκώτι, τα λαχανικά και τα φρούτα µε βαθύ πράσινο και έντονο κίτρινο ή πορτοκαλί χρώµα (µε τη µορφή β-καροτίνης).
Επίσης, να ξέρεις ότι, αναστέλλει την ανάπτυξη των όγκων και των κακοήθων κυττάρων και δρα προστατευτικά έναντι της εμφάνισης διαφόρων µορφών καρκίνου. Ρυθµίζει την ανάπτυξη των κυττάρων της επιδερµίδας, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα και έχει αντιβακτηριδιακή δράση.
Τι να προσέξεις: Η χρόνια λήψη της οδηγεί κυρίως σε κεφαλαλγίες και απολέπιση του δέρµατος.
Βιταµίνη C
Η βιταµίνη C αποτελεί το υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε µεγάλη αφθονία στο δέρµα. Παίζει κύριο ρόλο στη σύνθεση του κολλαγόνου και της θεµελίου ουσίας, βασικών στοιχείων του δέρµατός µας. Βοηθά στην πρόληψη της φωτογήρανσης και τη γρήγορη επούλωση τραυµάτων.
Ενισχύει την άµυνα του οργανισµού και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Βιταµίνη C θα βρεις στα φρούτα και κυρίως στα εσπεριδοειδή, στο ακτινίδιο, στις φράουλες, στο πεπόνι και στο µάνγκο. Βρίσκεται επίσης, στο κουνουπίδι, στο µπρόκολο, στο λάχανο, στην η κόκκινη πιπεριά, στη ντοµάτα κ.ά.
Μιας και αναφέραμε το κουνουπίδι, δοκίμασε αυτή τη συνταγή: Κουνουπίδι γιαχνί με λίγες θερμίδες – Ανέλπιστα νόστιμο!
Βιταµίνη Ε
Η βιταµίνη Ε, αποτελεί το κύριο λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό του δέρµατος. Η αντιοξειδωτική της δράση ασκείται είτε άµεσα είτε έµµεσα, αφού προστατεύει από την οξείδωση άλλες αντιοξειδωτικές βιταµίνες (Α, C). Η βιταµίνη Ε και το συνένζυµο Q είναι τα µόνα αντιοξειδωτικά που ανιχνεύονται στα λιπίδια της επιδερµίδας. Προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύµατα και παρουσιάζει ισχυρή αντιθροµβωτική δράση, συµβάλλοντας στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και των καρδιαγγειακών νοσηµάτων.
Βιταµίνη Ε θα βρεις στους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα σπαράγγια και το αυγό.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δόσεις άνω των 3.000 mg µακροχρόνια µπορούν να έχουν παρενέργειες. Η ενδεδειγµένη ηµερήσια πρόσληψη είναι έως 400 mg.
Όταν οι βιταµίνες συνεργάζονται!
Έχει επιβεβαιωθεί η συνεργατική δράση αντιοξειδωτικών βιταµινών. Ιδιαίτερα αποδοτικός συνδυασµός θεωρείται αυτός της Α µε την Ε, σε τοπική εφαρµογή, για την προστασία από τη φωτογήρανση. Επίσης, ο συνδυασµός της C µε την Ε ενισχύει τη φωτοπραστασία των αντιηλιακών και αυξάνει την αντικαρκινική προστασία.