πως να κόψεις τις κακές συνήθειες
- Διαφήμιση -

Όλοι θέλουμε να είμαστε πιο υγιείς, δυνατοί, ενεργητικοί και χαρούμενοι. Οπότε, γιατί τόσοι πολλοί από εμάς έχουμε κακές συνήθειες που μας οδηγούν στην αντίθετη κατεύθυνση; Αν αναρωτιέσαι κι εσύ το πως να κόψεις τις κακές συνήθειες, σκέψου ότι για να σπάσεις μια συνήθεια, πρέπει κάτι να αλλάξεις. Και απ’ όλα όσα κάνουμε καθημερινά, η αλλαγή είναι σίγουρα το πιο δύσκολο.

Είτε το θέλουμε είτε όχι, οι συνήθειές μας διαμορφώνουν το χαρακτήρα μας. Μια καλή συνήθεια είναι ένας καλός σύμμαχος σε αυτό που θέλουμε να γίνουμε, ενώ μια κακή συνήθεια μπορεί πραγματικά να μας στιγματίσει. Δες παρακάτω πώς μπορείς να ξεφύγεις από τις κακές και να αναπτύξεις κάποιες καλύτερες.

- Διαφήμιση -

Τα 11 βήματα για το πως να κόψεις τις κακές συνήθειες

Απομόνωση Μέρος της διαδικασίας εκλογίκευσης είναι να βλέπεις τη συνήθειά σου ως το αναπόφευκτο αποτέλεσμα άλλων καταστάσεων στη ζωή σου. Για παράδειγμα, «τρώω συνέχεια σοκολάτες επειδή είμαι σε σύγχυση, επειδή η δουλειά μου είναι χάλια, επειδή έχω ένα φρικτό αφεντικό». Κάτι τέτοιο οδηγεί στο λάθος συμπέρασμα ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσεις να τρως σοκολάτα είναι να αλλάξεις αφεντικό. Κανείς δεν διαφωνεί ότι η ζωή σου θα καλυτερέψει αν βελτιωθεί η εργασιακή σου κατάσταση. Ωστόσο, το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ότι τρως πολύ σοκολάτα, τελεία και παύλα. Απομονώνοντας την πράξη που θέλεις να αλλάξεις, μπορείς να την αντιμετωπίσεις ευθέως – και με μεγαλύτερη επιτυχία.

Σύνδεση Έρευνες δείχνουν ότι μερικές φορές βοηθά να αντιμετωπίζεις μερικές κακές συνήθειες μαζί, ειδικά αν συνδέονται στενά. Για παράδειγμα, αν βλέπεις πολύ τηλεόραση και συγχρόνως τρως πολλά σνακ, τότε μπορείς να επιτεθείς και στις δύο συνήθειες μαζί. Έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να… ξηλώσεις και τις δύο.

Επιθυμία Τα δεδομένα δεν είναι και το καλύτερο κίνητρο. Για παράδειγμα, ακόμα κι όταν ξέρεις ότι το να τρως καθημερινά ψωμί με βούτυρο αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιακά επεισόδια κατά 17%, τη συνήθεια αυτή δεν την εγκαταλείπεις εύκολα. Μόνο όταν η επιθυμία σου να βάλεις τέλος σε μια συνήθεια είναι πραγματικά έντονη και βαθιά, θα μπορέσεις να έχεις το κίνητρο και τη θέληση για να το πετύχεις. Οπότε ψάξε σε πιο συναισθηματικούς λόγους για να έρθει η αλλαγή. Οραματίσου το μέλλον που θέλεις και την ευτυχία που σε περιμένει. Και άσε αυτά να σε κινητοποιήσουν για να αναλάβεις δράση.

Επανάσταση Έρευνες λένε ότι ένας από τους βασικούς λόγους που επιμένουμε να διατηρούμε τις κακές συνήθειές μας είναι το γεγονός ότι και τόσοι άλλοι άνθρωποι τις έχουν – είναι μια κοινωνική νόρμα. Έχει μια λογική αυτό· είναι πολύ δύσκολο να πεις όχι σε μπέργκερ, πατάτες τηγανητές και αναψυκτικά όταν όλοι γύρω σου τα καταναλώνουν μανιωδώς. Η ουσία: μη δίνεις σημασία στις κοινωνικές νόρμες. Δεν σε ορίζουν. Κάνε ό,τι θεωρείς σωστό για τον εαυτό σου και μην ανησυχείς για την αποδοχή σου από το σύνολο. Το πιο πιθανό είναι οι άλλοι να σε σεβαστούν για τις επιλογές σου και όχι να σε απορρίψουν. Μια ακόμα καλύτερη στρατηγική: φρόντισε να περνάς λιγότερο χρόνο με άτομα με κακές συνήθειες και περισσότερο χρόνο με άτομα που έχουν τις καλές συνήθειες που θέλεις να υιοθετήσεις.

Σεβασμός στον εαυτό σου Οι έρευνες είναι ξεκάθαρες και σε αυτό το σημείο: άνθρωποι που προσπαθούν να αλλάξουν κάτι με οδηγό την ενοχή ή τη σύγχυση συχνά αποτυγχάνουν. Άνθρωποι που σέβονται και αγαπούν τον εαυτό τους –και σε γενικές γραμμές είναι χαρούμενοι με το ποιόν τους– έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Σχεδιασμός Σχεδίασε την προσέγγισή σου. Θα κόψεις τη συνήθεια «μαχαίρι»; Ποια μέρα θα ξεκινήσεις; Θα κρατήσεις ημερολόγιο κατά τη διαδικασία; Ποια θα είναι η ανταμοιβή για την επιτυχία σου και πότε; Ποιον άλλο θα εμπλέξεις στη διαδικασία; Ένα καλοσχεδιασμένο πλάνο βοηθά στην πειθαρχία που χρειάζεται για να πετύχεις το σκοπό σου.

Δράση Οι ειδικοί λένε ότι οι περισσότερες συνήθειες μπορούν να ξεπεραστούν, αν περάσουν 30 μέρες χωρίς να τις επαναλάβουμε. Επικεντρώσου στο εξής: δεν πρέπει να έχεις καμία επαφή με αυτή τη συνήθεια για ένα μήνα. Και στη συνέχεια, για άλλον ένα μήνα.

Αντικατάσταση Ξεκινά από την ανταμοιβή που σου έδινε η κακή συνήθεια – χαλάρωση, απόδραση, επιβράβευση, ικανοποίηση όρεξης ή απλώς το να γεμίζεις το χρόνο σου. Σιγουρέψου ότι οι αντικαταστάτριες συνήθειες θα εκπληρώνουν αυτές τις ανάγκες, αλλά με έναν πιο υγιή τρόπο. Αντικατάστησε τα πατατάκια και τις λιπαρές τροφές που τρως το βράδυ με ένα μπολ φράουλες. Άλλαξε τη συνήθεια που έχεις να βλέπεις τηλεόραση μετά το βραδινό με μια βόλτα. Αντικατάστησε το αναψυκτικό το μεσημέρι με ένα φλιτζάνι τσάι. Επί της ευκαιρίας, δες και αυτό: Θα πάθεις σοκ! Πόση ζάχαρη έχουν τα πιο δημοφιλή τρόφιμα

Συνεργασία Έχει αποδειχθεί πλέον ότι ομάδες ανθρώπων έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν ένα στόχο από άτομα που τον επιδιώκουν μεμονωμένα. Διάλεξε τα μέλη της ομάδας σου προσεκτικά –ο σύντροφός σου μπορεί ή μπορεί και να μην είναι ο κατάλληλος σε αυτό το πλαίσιο– και παρότρυνέ τα να σε βοηθήσουν να πετύχεις το στόχο σου· με υπενθυμίσεις, παινέματα, παρεμβολές ακόμα και επιπλήξεις. Και να θυμάσαι: το κλειδί της καλής συνεργασίας είναι η επικοινωνία. Για να πετύχεις την ουσιαστική συμβολή της ομάδας σου σε αυτό το εγχείρημα, πρέπει να μιλάς ανοικτά και συχνά με τα μέλη της.

Ανταμοιβή Οι επιτυχίες, μεγάλες ή μικρές, θα πρέπει να γιορτάζονται. Ένα αληθινό, ειλικρινές «μπράβο» είναι συχνά η καλύτερη ανταμοιβή – είτε από εσένα είτε από τους άλλους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να έχεις και πιο χειροπιαστές ανταμοιβές αφού πετύχεις το στόχο σου. Απλώς μην ανταμείψεις τον εαυτό σου με μια τούρτα μετά από ένα μήνα αποχής. Διάλεξε μια τελείως άσχετη ανταμοιβή, ας πούμε ένα καινούργιο φόρεμα.

Συγχώρεση Όταν ξεφύγεις λίγο από το στόχο σου, συγχώρεσε τον εαυτό σου. Ξεκίνα την επόμενη μέρα με νέα διάθεση και την πεποίθηση να κόψεις αυτή την κακή συνήθεια. Κανείς δεν σε βαθμολογεί. Τα λάθη τού χθες ξεχάστηκαν ήδη. Μάθε από αυτά και προχώρα. Άνθρωποι που έχουν δεσμευτεί να ξεπεράσουν μια συνήθεια δεν σηκώνουν τα χέρια ψηλά στην πρώτη δυσκολία. Αντιθέτως, προσπαθούν ακόμα πιο σκληρά.

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ