αδύναμα οστά
- Διαφήμιση -

Πολλοί άνθρωποι κατά καιρούς αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα οστά τους, τα οποία είναι ενίοτε αδύναμα. Επειδή η υγεία μας είναι το υπέρτατο αγαθό, ετοιμάσαμε έναν οδηγό για αδύναμα οστά, ώστε να τα ενισχύσεις άμεσα και αποτελεσματικά.

Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε, γιατί η Κρήνη Κωνσταντίνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc μας δίνει τα πολύτιμα φώτα της.

- Διαφήμιση -

Τι να κάνεις αν έχεις αδύναμα οστά – Πώς να ενισχύσεις τα οστά σου γα πάντα

Ασβέστιο: Αυξήστε την πρόσληψη ασβεστίου, ιδανικά μέσω της διατροφής, καθώς προστατεύει τα οστά σας και συντελεί στη διατήρηση της οστικής.

Πηγές ασβεστίου: γαλακτοκομικά προϊόντα, αμύγδαλα, φασόλια, πράσινα λαχανικά κ.λπ.

Φώσφορος – μαγνήσιο: Πέρα από την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου, θα πρέπει να λαμβάνουμε και επαρκείς ποσότητες φωσφόρου και μαγνησίου, καθώς και τα δύο αυτά μεταλλικά άλατα δομούν τα οστά μας.

Πηγές φωσφόρου: ξηροί καρποί, ψάρια, κόκκινο κρέας, αυγά, φασόλια κ.λπ. Πηγές μαγνησίου: όλα τα φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί κ.λπ.

  • Λακτόζη: Η λακτόζη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως στο γάλα αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου.
  • Βιταμίνη D: H επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου.
    Δες σε ποιες τροφές μπορείς να την βρεις
  • Φυτοοιστρογόνα: Τα φυτοοιστρογόνα βρίσκονται σε φυτικές τροφές, όπως όσπρια, σόγια, σπόρους, λαχανικά και φρούτα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτοοιστρογόνα σχετίζεται με αυξημένη οστική πυκνότητα.
  • Καταναλώστε επαρκή ποσότητα λίπους: Φροντίστε το λίπος να αποτελεί το 30% της διατροφής σας (με έμφαση στα καλά λιπαρά), καθώς το διαιτητικό λίπος διεγείρει την απελευθέρωση χολής στο λεπτό έντερο, η οποία συμβάλλει στην απορρόφηση του λίπους και των λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η βιταμίνη D. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη λίπους μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.
  • Νάτριο: Η ανεπάρκεια των νεφρών να αποβάλουν το νάτριο οδηγεί σε αύξηση του όγκου του αίματος στους υπερτασικούς, κάτι που οδηγεί σε αυξημένη απέκκριση του ασβεστίου από τα ούρα.
- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ